Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Real Madrid: a spanyol versenybizottság visszavonta Vinícius Junior Valencia ellen kapott piros lapját

Ahogy arról beszámoltunk, a Real Madrid támadója, Vinícius Junior rasszista bántalmazások áldozata lett a hétvégi, Valencia elleni bajnokin, majd később egy verekedésben való részvétel miatt kiállították. Ezt a piros lapot viszont most visszavonta a spanyol versenybizottság.

(Photo by Aitor Alcalde Colomer/Getty Images)

A Real Madrid támadója, Vinícius Junior szerdán ott lehet a Rayo Vallecano, miután a Valencia elleni vitatott piros lapját visszavonták. A brazil játékost rasszista gesztusokkal illették a Real vasárnapi, Valencia elleni 1-0-s veresége előtt és közben is, majd később piros lapot kapott egy pályán történt verekedés miatt, ahol megütötte Hugo Durót.

A piros lapért két vagy három mérkőzésre szóló eltiltást kellett volna kapnia, azonban a spanyol versenybizottság – egy testület, amelyet a La Liga, a Spanyol Sporttanács (CSD) és a spanyol szövetség (RFEF) egy-egy tagja alkot – megállapította, hogy Ricardo De Burgos Bengoetxea játékvezetőnek nem mutatták meg a visszajátszásokon keresztül azt, ami Vinícius reakcióját előzte meg, azaz például azt, ahogy Duro másodperceken át fojtogatta a brazilt. A VAR szobában Ignacio Iglesias Villanueva ült, akit azóta az RFEF lemondatott.

A Vinicius Junior piros lapjának visszavonásáról szóló döntést kedd este jelentették be.

“A bizottság megállapította, hogy a játékvezető úgy hozta meg az ítéletét, hogy nem játszották le a felvételeket teljes egészében. Valójában az a tény, hogy a tények nagy részétől megfosztották, önkényes döntés meghozatalához vezetett. Mégpedig azért, mert nem tudta megfelelően értékelni a történteket, mivel az ilyen döntés meghozatalához szükséges eljárás során egy lényeges lépés kimaradt ahhoz, hogy azt jogszerűen lehessen meghozni.”

– állt a közleményben.

Vinícius már most szerdán bekerülhet a Real Madrid keretébe, ha felépül kisebb térdsérüléséből. Szerdán délelőtt vizsgálatoknak vetik alá, hogy kiderüljön, pályára léphet-e.

A piros lap visszavonása mellett a Valenciát öt mérkőzésre részleges stadionbezárással büntették a Vinícius elleni rasszista bántalmazások miatt, amelyeket a szurkolóik egy része követett el.

“A Versenybizottság a Valencia CF-t a Mestalla stadion, pontosabban a Mario Kempes déli lelátó öt mérkőzésre történő részleges lezárásával szankcionálta a hazai csapat és a Real Madrid CF közötti bajnoki mérkőzésen történt eseményeket követően. Bizonyítottnak tekinthető, hogy – ahogyan azt a játékvezető a jelentésében is írja – az említett mérkőzés során rasszista bekiabálások hangzottak el Vinícius, a Real Madrid CF játékosának irányába, megzavarva a mérkőzés normális menetét. Emellett 45 000 eurós pénzbüntetést szabtak ki a Valenciára. Fellebbezéssel lehet élni a Fellebbviteli Bizottságnál 10 munkanapon belül.”

A futballszövetség összefogott, hogy kifejezzék támogatásukat Vinícius iránt, ahogy azt tette Raphinha, a rivális Barcelona kedd esti mérkőzésén.