Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ekl-döntő: a West Ham legyőzte a Fiorentinát a prágai döntőben! – videóval

Az Európa-konferencialiga prágai fináléjában az angol West Ham United nagy csatában, egy góllal múlta felül az olasz Fiorentina együttesét.

(Photo by Chris Brunskill/Fantasista/Getty Images)

Az első perctől kezdve inkább a Fiorentina irányította a találkozót, többet birtokolva a labdát (az egész találkozón 65% körül mozgott az olaszok labdabirtoklási aránya -a szerk.), többet próbálkozva lövéssel is. Utóbbit az első félidőben hét alkalommal kísérelték meg a Firenzeiek, szemben a három angol próbálkozással – Sok mindent elmond az első félidő lehetőségeiről, hogy egyetlen West Ham-lövést talált kaput…

A feszült, de a pályán nem túl durva találkozót sajnos olyan jelenetek is tarkították, mint az angol szurkolók által fejbe dobott Cristiano Biraghi vérző feje.

Az első félidő hosszabbításában egy rövid ideig közel érezhette a vezetést a Fiorentina, ám a VAR lesen találta Luka Jovicsot, akinek mint az a szünetben kiderült ez volt az utolsó megmozdulása is: a korábbi Real Madrid-csatár ugyanis a félidőben átadta helyét a sorozat góllövőlistáját hét találattal vezető Arthur Cabral-nak.

A folytatás hasonlóan kezdődött mint az első félidőben, Fiorentina mezőnyfölénnyel, hasonló mederben, majd egy újabb videózással folytatódott. Utóbbiból a West Ham jobban jött ki, mint ellenfele, hiszen a VAR felvételei után Carlos Del Cerro Grande játékvezető büntetőt ítélt az angoloknak a 62. percben: Said Benrahma köszönte szépen, ki is használta az adódó lehetőséget!

A gól, ahogyan mondani szokás, ‘jót tett a találkozónak’, alaposan felpezsdítve azt. A Fiorentina válasza sem váratott sokáig magára: gólt nem Arthur Cabral, hanem Giacomo Bonaventura szerzett alig öt perc elteltével.

Az egyenlítést követően inkább a Fiorentina állt közelebb a második gólhoz, ám azt végül némiképp a semmiből, saját szemszögéből viszont a legjobbkor a West Ham szerezte: egy ellentámadás végén Jarrod Bowen kapott remek labdát Lucas Paquetától, amivel meg sem állt a kapuig az rendes játékidő utolsó percében.

Az öt perc ráadásban a West Ham jól menedzselte az időt, hátul stabil maradt, a Fiorentina pedig egyenlíteni már nem tudott. Az ‘kalapácsosok’ így azóta, hogy 1980/81-as idényben megnyerték a angol másodosztály küzdelmeit újra trófeát nyertek (…) Szegény Fiorentina pedig a szezon végére az Olasz Kupa döntője után már a második kupadöntőjét veszíti el, úgy, hogy egyiken sem futballozott rosszul – sőt!

 

Fiorentina – West Ham United 1-2 (0-0)
Fortuna Aréna (Prága), Vezette: C. Del Cerro Grande
Gólszerző: Bonaventura (67.) illetve Benrahma (62. -büntetőből), Bowen (90.)
Sárga lap: Mandragora (66.), Duncan (67. -pályán kívül), Milenkovics (75.), Amrabat (85.) illetve Benrahma (31.), Aguerd (53.), Bowen (90+7.)
Piros lap: –

Fiorentina: Terracciano – Dodo, Milenkovics, L. Ranieri (Igor, 84.), Biraghi – Mandragora (Barak, 90+3.), Amrabat – Bonaventura, Koumaé (Saponara, 62.), N. González – L. Jovics (A. Cabral, 46.). Vezetőedző: Vincenzo Italiano

West Ham: Aréola – Coufal, Zouma (Kehrer, 61.), Aguerd, Emerson – Rice, Soucek – Bowen, Paquetá, Benrahma (Fornals, 76.) – Antonio (Ogbonna, 90+4.). Vezetőedző: David Moyes