Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ekl-döntő: a számok is mutatják, különleges sikert ért el a West Ham United!

Mint ismert, a West Ham United Jarrod Bowen utolsó percben szerzett találatával legyőzte a Fiorentina együttesét az Európa-konferencialiga prágai fináléjában. A ‘kalapácsosok’ az 1980/81-es idény után örülhettek újabb nagy győzelemnek, amely több szempontból is különleges siker a számukra.

(Photo by Lukas Kabon/Anadolu Agency via Getty Images)

 

1 –  A West Hamet irányító David Moyes menedzseri pályafutása 1079. (!) találkozóján az első trófeájának örülhetett a Fiorentina ellen!

12 – Az Európa-konferencialigában a West Ham United több mérkőzést nyert (12), mint a Premier League 2022/23-as szezonjában (11). David Moyesék ezzel első angol csapatként mondhatják el magukról, hogy a nemzetközi porondon egy idényen belül több győzelmet számláltak, mint a bajnokságban!

12 – A West Ham Unitednek igazán szerencséje van a büntetőkkel is. A Premier League csapatai közül a Manchester City-vel karöltve a ‘kalapácsosok’ a legtöbb tizenegyest lőhették a szezonban! A Fiorentina ellen a tizenegyest értékesítő Said Benrahma a West Ham legbiztosabb lábú rúgója, hiszen 7/7 a mutatója az idényben a büntetőpontról.

14A West Ham a tizennegyedik helyen végzett a Premier League-ben – Hasonlóan gyenge bajnoki szezon végén még egyetlen csapat sem nyert európai trófeát!

47 – A már fentebb is említett Manchester City várt csupán többet arra (51 évet 1970 és 1931 között), hogy újra európai kupadöntőt játszhasson. A West Ham 1976 után (KEK-döntő, az Anderlecht ellen) jutott újra nemzetközi sorozat döntőjébe. Ennél is korábban, az 1964/65-ös idény végén utoljára a csapat európai kupafinálét (KEK-döntőt, az 1860 München ellen) – a szerk.

1994 – A prágai finálé mindent eldöntő találatát jegyző Jarrod Bowen az első angol játékos lett Alan Smith után, aki győztes gólt szerezett európai kupadöntőben! Smith az Arsenal csatáraként, még az 1994-es KEK-döntőben (Kupagyőztesek Európa-kupája) az olasz Parma elleni meccset döntötte el találatával (1-0).