Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Arany-kupa: három esélyes, egy meghívott vendég a 16 csapatos mezőnyben

Ahogyan arról beszámoltunk, a héten lebonyolították a selejtezőket az észak- és közép-amerikai térség csapatai számára kiírt Arany-kupa (Gold Cup) küzdelmei során…

(Photo by Michael Janosz/ISI Photos/Getty Images)

Az Arany-kupa selejtezői végeztével teljessé vált a torna 16 csapatos mezőnye, miután a kvalifikációból Guadelope és Martinique mellett a története első részvételére készülő Saint Kitts és Nevis jutott ki tornára.

A mezőnybe 13 csapat automatikusan kvalifikálta magát, köztük Katar meghívottként, a kiadó három helyre 12 csapat pályázott, akik egy két körös selejtezőben küzdöttek meg a részvétel jogáért.

A torna sorsolását már korábban megtartották, csak az volt a kérdés, hogy a selejtezőkből mely csapatok csatlakoznak az üres helyekre, de immár teljessé vált az idei Arany-kupa mezőnye.

Az Arany-kupa csoportbeosztása

A csoport: Egyesült Államok, Jamaica, Trinidad és Tobago, Saint Kitts és Nevis
B csoport: Mexikó, Haiti, Honduras, Katar
C csoport: Costa Rica, Panama, Salvador, Martinique
D csoport: Kanada, Guatemala, Kuba, Guadeloupe

A kontinensviadalt június 24-től július 16-ig az Egyesült Államok 14 stadionjában és a kanadai Torontóban bonyolítják le.

Mexikó nem éppen ideális körülmények között készülhetett a tornára, ugyanis egy héttel a rajt előtt menesztették a februában kinevezett szövetségi kapitányt, Diego Cocca helyére az Arany-kupára Jaime Lozano vette át. Az U20-as válogatott szövetségi edzője két éve bronzéremig vezette az olimpiai válogatottat a tokiói ötkarikás játékokon. A mexikóiaknál is viszonylag átmeneti a keret, de a Liga MX húzóemberei mellett olyan ismert játékosok is szerepelhetnek, mint Guillermo Ochoa (Salernitana), Edson Álvarez (Ajax) vagy Santiago Giménez (Feyenoord).

Nehéz lenne elképzelni, hogy bárki más odaérjen a dobogóra, de a többségében az otthon játszókra épülő Costa Rica, a több európai légióst is felvonultató Panama vagy a Carlos Queiroz vezette Katar egyaránt képes lehet meglepetést okozni.

A mezőny kisebb csapatai közül Jamaica kerete angol, Guadelope névsora franciaországi légiósokra épül. Honduras soraiban lesz egy NB I-es légiós is, Deybi Flores fél éve a Fehérvár játékosa. A torna egyetlen újonc csapata Saint Kitts és Nevis, amely először kvalifikálta magát a viadalra.

Az Arany-kupa csoportkörének programja:

A csoport: