Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Arany-kupa: Costa Rica és Kanada gólzáporos meccsen jutott tovább – videóval

Az észak- és közép-amerikai térség csapatai számára kiírt Arany-kupa (Gold Cup) küzdelmei során keddről szerdára virradóra játszották le a C és a D csoportban az utolsó forduló mérkőzéseit…

(Photo by Elsa/Getty Images)

C csoport:

Az első két mérkőzésén csak egy pontot szerző Costa Rica egy őrült mérkőzésen, 6-4-re győzött Martinique ellen, így csoportja második helyen kiharcolta a továbbjutást. Costa Rica az első tíz percben megszerezte a vezetést, amikor egy kapu elé ívelt szabadrúgást követő kavarodásban Kendall Jamaal kotorta be a játékszert a kapuba. Újabb tíz perccel később Martinique válaszolt, a francia Nimes védője, Patrick Burner egy labdaszerzést követően a tizenhatos vonaláról tekert nagyszerűen a hálóba. Az első félidőre mégis az aktívabb Costa Rica mehetett előnnyel, ugyanis a 40. percben a gólszerző Burner lábáról a saját kapujbáan kötött ki a játékszer. A második félidő elején tovább növelte előnyét a Costa ricai válogatott, J. Campbell szögletét Juan Pablo Vargas fejelte be. Néhány perccel később pedig egy tizenegyesből Joel Campbell maga is eredményes volt, tovább növelve csapata előnyét. Újabb tíz perc múlva Anthony Contreras egy ajtó-ablak helyzet értékesítésével már 5-1-re módosította a találkozó állását. Costa Rica érezhetően visszavett, az ellenfél pedig lelkesen próbálkozott, így az utolsó húsz percen belül Brighton Labeau tizenegyesből szépített, majd röviddel később a gólt és öngólt is jegyző Patrick Burner volt újból eredményes egy kipattanóból. Mielőtt Martinique igazán vérszemet kaphatott volna, a rendes játékidő végén J. Campbell újabb előkészítéséből Diego Campos vitte be a hatodik Costa ricai találatot. Az utolsó szó Martinique-é volt, Jonathan Mexique találata állította be a 6-4-es végeredményt.

Costa Rica – Martinique 6-4 (2-1)
Gólszerzők: Wastin (9.), Burner (40. – öngól), J. Vargas (53.), J. Campbell (58. – büntetőből), Contreras (68.), D. Campos (89.), ill. P. Burner (18., 78.), Labeau (74. – büntetőből), Mexique (90+2.)

 

A csoport másik mérkőzésén az éllovas Panama 2-2-es döntetlent ért el Salvadorral szemben. A nyeretlen salvadori gárda már az első öt percben megszerezte a vezetést, M. González kapus felíveléséből a Kolumbiában játszó Brayan Gil Hurtado ugorhatott ki ziccerben egy védővel a nyakán, melyet értékesített. A mezőnyfölényben futballozó Panama az első játékrész derekánál egalizált, I. Díaz kapu irányába lőtt labdájába Fidel Escobar bólintott bele védhetetlenül. Az első félidő 1-1-es döntetlennel ért véget. Salvador a szünet után is lelkeseden küzdött, de a nagyobb játéktudást képviselő Panama húsz perccel a vége előtt magához ragadta az előnyt, miután Blackman beadásából Ismael Díaz lőtt a hálóba. Salvador továbbra sem adta fel és a 91. percben a csereként beállt 19 éves Mayer Gil bepofozta csapata egyenlítő gólját, így bár a csoport utolsó helyéről képtelenek voltak elmozdulni, legalább nem vereséggel, hanem egy értékes döntetlennel zárták a szereplésüket.

Panama – Salvador 2-2 (1-1)
Gólszerzők: F. Escobar (26.), I. Díaz (71.), ill. Gil Hurtado (4.), M. Gil (90+1.)

 

A csoport végeredménye

Standings provided by Sofascore

(Photo by Omar Vega/Getty Images)

D csoport:

Az első két meccsén csak döntetlent játszó Kanada továbbjutása is veszélybe került, de az utolsó mérkőzésen magabiztos, 4-2-es győzelmet aratott Kuba ellen, így megszerezte a második helyet a csoportjában. A győzelmi kényszerben pályára lépő juharlevelesek nagy lendülettel kezdték a mérkőzést, J. Osorio révén egy meg nem adott gólig jutottak, majd az első húsz pec végeztével Junior Hoilett értékesített egy kezezés miatt megítélt tizenegyest. Öt perccel később egy lefordulást követő sakk-matt helyzetet Jonathan Osorio fejezett be találattal, így már kettővel vezetett Kanada. Az első játékrész ráadásában Kuba is büntetőhöz jutott, melyet a sértett Luis Paradela váltott gólra. A szünet után alig egy perccel Kanada újabb gólt szerzett, egy kapu elé tett bejátszást Sánchez kapus nem tudott megszelidíteni, a róla kipattanó játékszert pedig Jayden Nelson továbbította a hálóba. Negyedórával később Kuba kapust cserélt, a frissen beállt Johnstont azonban Liam Millar megelőzte egy szögletnél és fejesével már 4-1-re módosította az eredményt. Ezzel a három pont sorsa eldőlt, de Kuba a hajrában még kiharcolt egy újabb büntetőt, melyből Maikel Reyes állította be a végeredményt, St. Clair hiába ért bele a lövésébe.

Kanada – Kuba 4-2 (2-1)
Gólszerzők: Hoilett (21. – büntetőből), J. Osorio (26.), Nelson (47.), Millar (61.), ill. Paradela (45+4.- büntetőből), M. Reyes (89. – büntetőből)

 

Eközben Guatemala kétszeri hátrányból diadalmaskodott 3-2-re Guadeloupe ellen, így nagy nehezen megnyerte a csoportot. Először Guadeloupe a 37. percben jutott előnyhöz, amikor Leborgne szögletét a Reims hátvédje, Andreaw Gravillon fejelte a hálóba. Bő tíz perccel később jött a válasz Guatemala részéről, E. García balról érkező beadását az MLS-ben játszó Rubio Rubin fejjel továbbította a guadeloupe-i kapuba. 1-1 után a második félidő derekához közeledve ismét Guadeloupe került lépéselőnybe, miután a hosszas videózást követően megítélt büntetőt Ange-Freddy Plumain váltotta gólra. Tíz perccel később Guatemala újból kiegyenlített, egy remekül végig játszott ellentámadás végén ismét Rubio Rubin volt eredményes közvetlen közelről. Nem sokkal később a kék-fehérek a győztes gólt is bevitték, az utolsó negyedórán belülre érve Carlos Mejia egy rövid felszabadítást követően a tizenhatos előteréből lőtt nagyszerűen a léc alá. A hajrában Guadeloupe újabb büntetőhöz jutott, azonban Phaeton lövését Hagen Godoy bravúrral védte. Ezzel a kiharcolt győzelemmel Guatemala megnyerte a csoportját Kanada előtt.

Guadeloupe – Guatemala 2-3 (1-1)
Gólszerzők: Gravillon (27.), Plumain (63. – büntetőből), ill. Rubin (39., 70.), Mejia (76.)
Kiállítva: Solvet (90+7.), ill.

 

A csoport végeredménye

Standings provided by Sofascore

 

Az Arany-kupa negyeddöntőinek programja:

Panama – Katar vasárnap, 01:00
Mexikó – Costa Rica vasárnap, 03:30
Guatemala – Jamaica vasárnap, 23:00
Egyesült Államok – Kanada hétfő, 01:30