Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Arany-kupa: az Egyesült Államok tizenegyesekkel kikapott, Panama jutott a döntőbe – videóval

Az észak- és közép-amerikai térség csapatai számára kiírt Arany-kupa (Gold Cup) küzdelmei során csütörtök hajnalban bonyolították le az elődöntőket…

(Photo by Shaun Clark/ISI Photos/Getty Images)

Azok után, hogy a negyeddöntőben az USA tizenegyesekkel jutott tovább Kanada ellen, az elődöntőben az Egyesült Államok már a rövidebbet húzta Panama ellen az “orosz rulettben” és a házigazda az 1-1-es döntetlen után tizenegyespárbajban kiesett. Az amerikaiak kisebb helyzetekkel kezdték a meccset, de a kezdeti lendület hamar alább hagyott. Az első félidő nagy részében Panama próbálkozott, bár komolyabb lehetőség előtte sem adódott. Az első félóra végéhez közeledve a vendégek megszerezhették volna a vezetést, de Carrasquilla lesről indult a közeli találata előtt, így érvénytelenítették a gólját. Ennek ellenére Panama továbbra is nagy lelkesedéssel játszott, de az első félidő gól nélküli döntetlennel ért véget. A fordulást követően az amerikaiak egyre inkább aktivizálták magukat és bár továbbra is görcsösen futballoztak, adódtak lehetőségek előttük. A legnagyobb helyzet alkalmával Vazquez az ötösön belülről lőtt a kapu fölé. Eközben Panama az ellentámadásokból veszélyeztett, Turnernek többször is nagy védést kellett bemutatnia. A ráadás pillanataiban a vendégek újabb meg nem adott gólt szereztek, de a csapatok megbékéltek vele, hogy 90 perc alatt nem tudtak dönteni.

A kétszer 15 perces hosszabbítás első félidejében Carrasquilla kiugrásából lIvan Anderson lépett ki, eltolta Turner mellett a labdát, majd az üres kapuba helyezett, megszerezve a vezetést Panamának. Nem sokkal később az amerikaiak válaszolni tudtak, Jesús Ferreira egy gyönyörű kapáslövéssel vette be Mosquera kapuját. Több gól nem született a hosszabbításban sem, 1-1 után tizenegyespárbaj következett. Rögtön az első körben Ferreira hibázott, de nem sokkal később a megtorpanó C. Martínez is rontott a másik oldalon, ezen kívül viszont senki, így öt kör után 4-4 volt az állás. Ezt követően azonban Roldan lövését Mosquera védte, Carrasquilla pedig a hálóba bombázott, így Panama jutott a döntőbe.

Egyesült Államok – Panama 1-1 (0-0, 0-0, 1-1, 1-1) – tizenegyesekkel: 4-5
Gólszerzők: J. Ferreira (105.), ill. I. Anderson (99.)

 

A másik elődöntő jóval simábban alakult, hiszen Mexikó magabiztosan érvényesítette a papírformát és 3-0-ra győzött Jamaica ellen. Az El Tri semmit nem bízott a véletlenre, hiszen J. Gallardo bejátszását követően Henry Martín már a második percben megszerezte a vezetést az övéinek az ötös előteréből lőtt góljával. A jó kezdés megalapozta a mexikói hangulatát, hiszen felszabadultan, nagy kedvvel játszottak. Jamaica sem volt veszélytelene. Azonban az egyenlítés helyett félóra elteltével a mexikóiak nagyjából húsz méterről végezhettek el szabadrúgást, melyet a Pachuca nehéztüzére, Luis Chávez védhetetlenül vágott a hálóba. Az első játékrész 2-0-s mexikói vezetéssel ért véget. A szünet után a jamaicaiak egyértelműen többet támadtak, Mexikó a védekezésre és a biztos vezetés tartására összpontosított. Antonióék hiába igyekeztek, Ochoának nem kellett nagyobb védést bemutatnia, a befejezéseknél mindig hibáztak. A ráadás pillanataiban a tornára sérülések miatt az utolsó pillanatban meghívott Roberto Alvarado alakította ki a végeredményt, miután J. Gallardo újabb gólpasszát váltotta közelről találatra, így Mexikó játszhatja Panama ellen a vasárnapi döntőt.

Jamaica – Mexikó 0-3 (0-2)
Gólszerzők:ill. H. Martín (2.), Chávez (30.), Alvarado (90+3.)