Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ekl-selejtező: sokáig vezetett, ám a hosszabbításban elbukott a Kecskemét

Az Európa Konferencia Liga második selejtezőkörében a Kecskemét Lettországba, azon belül is Rigába látogatott – ott kellett továbbjutásra váltaniuk az odavágón kiharcolt előnyüket.

Egy hete 2-1-es sikert aratott hazai közönség előtt a tavalyi szezon meglepetéscsapata, a Kecskemét. Szabó István tanítványai így egy gólos előnyből várhatták a második meccset, de a továbbjutás attól még korántsem volt zsebben. Már az első mérkőzésen is látszott, hogy a Riga veszélyes csapat és nincs eget rengető különbség játékerő tekintetében a két együttes között. Nehéz este elé néztek a lila-fehérek.

Magyar szempontból szerencsére jól alakult a kezdés. A 8. percben Tóth Barna kitűnő labdaszerzése után az ellenfél tizenhatosán belül támadhatott a vendég csapat és Vágó Levente lövése után sikerült is megszerezni a vezetést. A Kecskemét tehát két gólosra növelte az előnyét összesítésben, így meg lehetett nyugodni – a Riga együttese volt lépéskényszerben. Mezőnyben sokáig “pályán sem volt” a fehér mezes hazai csapat, a magyar együttes ugyanis magabiztos, szervezett játékkal érvényesítette az akaratát. Gyakorlatilag az történt a pályán, amit a Kecskemét akart.

25 perc után azonban cserélt egyet a lett csapat és a szerkezeti változtatást követően fokozatosan kezdtek egyre veszélyesebbé válni. A jobboldalon vezetett támadásaiknál Leonit többször is zavarba tudták hozni, így a félidő vége felé egyre nagyobb nyomás alá tudták helyezni Varga kapuját. A Kecskemét így is magabiztosan hozta le a meccs első felét, de résen kellett lenniük a folytatásban is.

A második félidőben már szándékosan állt vissza a KTE és adták át a területet az ellenfelüknek – cserébe zártabban tudtak védekezni. A Riga a találkozó előrehaladtával egyre veszélyesebbé vált és egyre inkább elhitték, lehet keresnivalójuk ezen az estén. A mezőny legjobbja az a Mankenda volt, aki a jobbszélen nagyjából azt csinált Leonival amit csak akart és egymaga testesítette meg az összes veszélyt, amitől a magyar csapatnak tartania kellett. Ha őt sikerül megfogni, megvan a továbbjutás.

A 62. percben Mankenda simán befűzte Leonit, beadását pedig a középen érkező Muzinga váltotta gólra, így robbant a stadion és már csak egy gól volt a különbség összesítésben. Érezhetően kiengedett a Kecskemét és nagyon sok volt még hátra – nyoma sem volt már a meccs eleji magabiztosságnak. A Riga önkívületben támadott, de a lilák sokáig jól állták a sarat. A végén azonban a 6 perces hosszabbítás 5. percében megtört a jég: egy szöglet után a visszatett labdát Mankenda lőhette el zavartalanul és be is talált. Az utolsó utáni pillanatban 3-3-ra mentette a párharcot a Riga FC, így jöhetett a hosszabbítás.

A KTE játékosai nem csak lélekben zuhantak meg a második játékrészben, hanem alaposan el is fáradtak – minden jel arra mutatott, hogy a hazai csapat behúzza a párharcot. A túlóra eseménydúsan telt. Akadtak lehetőségek mindkét oldalon, de a Riga előtt több meccslabda is akadt – amikkel azonban nem tudtak élni. Már mindenki a büntetőkra készült, amikor az utolsó percekben egy buta szabálytalanság után veszélyes helyről jöhetett szabadrúgással a lett csapat. Ngom végezte el, betekert labdája pedig érintetlenül suhant át a játékosok között és végül a kapuban kötött ki. A Riga FC ezzel a kései találattal így frenetikus győzelmet aratott és óriási bravúrral jutott tovább. A KTE pedig szomorkodhat, mert kézben volt a meccs – mégis az ellenfél örülhetett.

Riga FC – Kecskemét 3-1 (0-1) – hosszabbítás után
G.: Vágó (8.), Muzinga (62.), Mankenda (90+5.), Ngom (120+2.)

Továbbjutott a Riga 4-3-as összesítéssel.