Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Turi Géza: “A feröeri klubfutball a legszebb napjait éli”

A Ferencváros legyőzése után a KÍ Klaksvík tizenegyesekkel a svéd Häckent is kiejtette a Bajnokok Ligája selejtezőjében, így az első feröeri csapatként biztosan bejutott valamelyik európai kupasorozat főtáblájára…

(Photo by Laszlo Szirtesi/Getty Images)

A feröeri KÍ Klaksvík magyar kapusedzője, Turi Géza a Nemzeti Sportnak beszélt csapata továbbjutásáról, az országban uralkodó hangulatról:

“Jól futballoztunk, úgy játszottunk, ahogyan elterveztük. Zártan védekeztünk, s próbáltunk veszélyes kontrákat vezetni, ez többször sikerült is. Vezetéshez jutottunk, de sajnos néhány perccel később egyenlítettek a svédek, hatalmas gólt szereztek. A második félidőben rákapcsoltak a hazaiak, folytatták az agresszív letámadást, amely eredményre vezetett, előnyhöz jutottak egy szerencsés góllal. De nem adtuk fel, Frederiksberg szabadrúgásból betalált! Ezután nyerhettünk is volna, hiszen a hajrában nagy ziccert rontottunk, sőt a lécet is eltaláltuk – következhetett a hosszabbítás. Lekontráztak minket, három kettőre vezettek, de nem lógattuk a fejünket, küzdöttünk, s egy rengeteget gyakorolt szögletvariáció után újfent egyenlítettünk. A büntetőknél ők kettőt hibáztak – egyszer fölé-mellé lőttek, egyszer pedig a kapusom, Nils Jonathan Johansson védett –, mi csak egyet, így továbbjutottunk! Külön öröm számomra, hogy a kapus hozzátette a magáét, hiszen korábban és a meccs napján is átvettük, a svéd játékosok melyik sarkot célozzák legtöbbször” – nyilatkozta a Zalaegerszeggel egykor magyar bajnoki címet nyerő korábbi kapus.

“Miután a Ferencvárost búcsúztattuk, elképesztő, mi várt minket odahaza: tomboló emberek, akik miattunk mentek ki az utcára. Ráadásul a városban jelenleg zenei fesztivál zajlik, így még többen vártak minket csütörtökön. A feröeri klubfutball a legszebb napjait éli, ez a legnagyobb siker! Feröer harminchárom éve, ugyanúgy Svédországban egy nullára legyőzte Ausztriát Európa-bajnoki selejtezőn, válogatott szinten eddig ennél nem volt csodásabb siker. Lehet, sokan azt mondják, csoda, amit művelünk, amely részben igaz, de úgy érzem, most ért be a sok befektetett munka, a hetekben arathatjuk le ennek gyümölcsét. Bár az Európa-konferencialiga csoportköre így már biztos, ha a Molde ellen is továbbjutunk, az Európa-liga-csoportkör is tuti lesz. Ha a norvégon is túljutunk, jöhet a playoff a BL-csoportkörért – hihetetlen, hogy erről beszélhetünk. A Molde elleni párharc érdekessége, hogy a vezetőedzőnk és a másodedzőnk is norvég, ráadásul mindketten futballoztak a klubban. Az első mérkőzésre jövő hét szerdán kerül sor, odahaza – ez eddig rendre bevált…” – tette hozzá Turi.

A BL-selejtező következő fordulójában a KÍ ellenfele a norvég Molde csapata lesz.