Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Fegyelmi eljárást indított a FIFA a spanyol szövetség elnöke ellen

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) vizsgálatot indított a spanyol szövetség elnöke, Luis Rubiales ellen a női futballvilágbajnokság döntője után mutatott viselkedése miatt.

(Photo by Catherine Ivill/Getty Images)

A FIFA fegyelmi eljárást indított Luis Rubiales, a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) elnöke ellen a női világbajnokság döntőjén történt incidensek miatt.

Rubialest széleskörű kritika érte Spanyolország vasárnapi, Anglia elleni vb-győzelmét követően tanúsított magatartása miatt: az elnök a díjátadó ünnepségen szájon csókolta a csatár Jenni Hermosót, majd nem sokkal a végső sípszó után ünneplés közben az ágyékát fogdosta.

Az elnök később videoüzenetben kért bocsánatot, de a spanyol sport és társadalom több magas rangú személyisége is lemondásra szólította fel.

A FIFPRO, a játékosok globális szakszervezete szerdán közleményt adott ki, amelyben azonnali intézkedéseket követelt: “mélységesen sajnálatos, hogy egy ilyen különleges pillanatot beárnyékol egy olyan személy helytelen viselkedése, aki ilyen nagy felelősséggel járó szerepet tölt be”.

A spanyol sportfőtanácshoz (CSD) már érkezett panasz Rubiales ellen, az RFEF pedig péntekre rendkívüli ülést hívott össze, de a világ labdarúgását irányító testület most közbelépett.

“A FIFA fegyelmi bizottsága a mai napon tájékoztatta Luis Rubialest, a Spanyol Labdarúgó-szövetség elnökét, hogy fegyelmi eljárást indít ellene a 2023. augusztus 20-i FIFA női világbajnokság döntőjén történt incidensek miatt. Az események a FIFA Fegyelmi Szabályzata 13. cikkének (1) és (2) bekezdésének megsértését jelenthetik. A FIFA fegyelmi bizottsága csak akkor ad további tájékoztatást a fegyelmi eljárásról, ha végleges döntést hozott az ügyben. A FIFA megismétli, hogy rendíthetetlenül elkötelezett minden egyén integritásának tiszteletben tartása mellett, és határozottan elítél minden ezzel ellentétes magatartást.”

– áll a FIFA csütörtöki közleményében.

A FIFA fegyelmi kódexe megjegyzi, hogy intézkedéseket lehet hozni bárki ellen, aki “megsérti az illendő viselkedés alapvető szabályait” vagy “bármilyen módon sérteget egy természetes vagy jogi személyt, különösen sértő gesztusok, jelek vagy nyelvezet használatával”.