Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A FIFA felfüggesztette Luis Rubialest, a spanyol szövetség elnökét – HIVATALOS

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a fegyelmi eljárás után fel is függesztette a spanyol szövetség elnökét, Luis Rubialest. 

(Photo by Royal Spanish Football Federation / Handout/Anadolu Agency via Getty Images)

Luis Rubialest, a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) elnökét a FIFA 90 napra ideiglenesen felfüggesztette, és eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos tevékenységektől, miután a női világbajnokság döntőjében megcsókolta a spanyol csatárt, Jenni Hermosót.

Rubialest és a RFEF-et a FIFA fegyelmi bizottságának elnöke, Jorge Ivan Palacio arra is kötelezte, hogy ne lépjen kapcsolatba Hermosóval.

A felfüggesztés azonnal hatályba lépett, Rubialesnek pedig három napja van arra, hogy írásban fellebbezzen a FIFA-hoz a döntés ellen.

Rubialest széleskörű kritika érte Spanyolország Anglia elleni vb-győzelmét követően tanúsított magatartása miatt: az elnök a díjátadó ünnepségen szájon csókolta Hermosót, majd nem sokkal a végső sípszó után ünneplés közben az ágyékát fogdosta. Az RFEF pénteki rendkívüli gyűlésén bár bocsánatot kért a viselkedéséért, kijelentette, hogy nem mond le a posztjáról, majd azt állította, hogy a csók közös megegyezésen alapult, és azt mondta, hogy “ugyanolyan volt, mintha az egyik lányomnak adnék egy puszit“. Hermoso tagadta, hogy beleegyezett volna a csókba, és azt mondta, “nem tűri, hogy a szavamat kétségbe vonják“.

“A FIFA Fegyelmi Bizottságának elnöke, Jorge Ivan Palacio a FIFA Fegyelmi Szabályzatának (FDC) 51. cikke által biztosított hatáskörével élve a mai napon úgy döntött, hogy Luis Rubiales urat ideiglenesen felfüggeszti minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől nemzeti és nemzetközi szinten. Ez a felfüggesztés, amely a mai nappal lép hatályba, kezdetben 90 napos időtartamra szól, a Luis Rubiales ellen augusztus 24-én, csütörtökön indított fegyelmi eljárás lefolytatásáig. Hasonlóképpen, a FIFA fegyelmi bizottságának elnöke és többek között Jennifer Hermoso, a spanyol labdarúgó-válogatott játékosa alapvető jogainak és az e fegyelmi testület előtt folyó fegyelmi eljárás rendjének megőrzése érdekében két további utasítást adott ki (FDC 7. cikkelye), amelyben elrendeli Luis Rubiales úr és az RFEF és tisztviselői vagy alkalmazottai számára, hogy tartózkodjon attól, hogy saját maga vagy harmadik személyek útján kapcsolatba lépjen vagy megpróbáljon kapcsolatba lépni Jennifer Hermoso, a spanyol labdarúgó-válogatott hivatásos játékosával vagy annak közeli környezetével. A FIFA megismétli abszolút elkötelezettségét, hogy minden személy integritását tiszteletben tartja, és ezért a leghatározottabban elítél minden ezzel ellentétes magatartást.”

– áll a FIFA közleményében.

Egy levélben, amelyet 81 spanyol női játékos – köztük a teljes vb-győztes válogatott – írt alá, kijelentették, hogy visszautasítják a válogatottba való behívást, amíg a spanyol szövetség vezetősége marad a régiben, és Rubiales cselekedetét “a nők méltóságának megsértésének” minősítették. Később, pénteken Hermoso saját nyilatkozatot tett közzé a közösségi médiában.

“Bár igaz, hogy nem akarok beleszólni a többszörös folyamatban lévő jogi folyamatba, kötelességemnek érzem, hogy jelentsem, hogy Luis Rubiales úr szavai, amelyekkel magyarázza a sajnálatos incidenst, kategorikusan hamisak, és részei annak a manipulatív kultúrának, amelyet ő maga generált”

– írta Hermoso a közleményben.

Az RFEF jogi lépésekkel fenyegette meg Hermosót a megjegyzéseit követően, és közleményt adott ki, amelyben négy fotót mutatott be Hermosóról és Rubialesről ölelkezve, amelyekről azt állította, hogy “az elnök úr által feltárt tények teljes mértékben igazak, és hogy nem hazudik“.