Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2026: a címvédő győzelemmel kezdte a selejtezőt – videóval

Csütörtökről péntekre virradóra három mérkőzéssel kezdődtek meg a 2026-os világbajnokság selejtezői a dél-amerikai kontinensen

(Photo by Gustavo Ortiz/Jam Media/Getty Images)

A világbajnoki címvédő Argentína 1-0-ra megnyerte az első selejtező-mérkőzését Ecuador ellen a Monumentalban, amely az Albiceleste első tétmérkőzése volt a tavaly decemberi vb-döntő óta. A hazaiak kezdték aktívabban a találkozót, de az első lehetőségek kimaradtak. Az első negyedóra végén A. Mac Allister visszapasszát Messi lőtte a kapu mellé a tizenhatos előteréből. A címvédő hiába játszott mezőnyfölényben, az ecuadoriak stabilan védekeztek és kevés igazi lehetőség alakult ki, miközben a vendégek kontrákból próbáltak veszélyt teremteni. Nem sokkal a szünet előtt a legnagyobb argentin helyzet alkalmával Messi bejátszásából La. Martínez pörgetett becsúszva a kapufára. A gól nélküli első félidő után a másodikban sem változott a játék képe. Az argentinok fokozatosan egyre nagyobb nyomás alá helyezték az ecuadori kaput, többször is veszélyes helyzetek alakultak ki, tíz perc elteltével egy lecsorgó labdát az előre húzódó Tagliafico bombázott nagy erővel a felső lécre. Egy óra játék elteltével pályára lépett Di María is. Nem sokkal később Messi nagyszerű cselsorozat után került helyzetbe, lövését azonban Galindez bravúrral védte. Az utolsó negyedórán belül az argentinok szabadrúgáshoz jutottak a tizenhatos elől, melyet Lionel Messi védhetetlenül tekert a hálóba. Néhány perccel később Di María növelhette volna az előnyt, lövése azonban célt tévesztett. A hajrában Ecuador hiába próbálkozott, az argentinok 1-0-s sikerrel nyitották a selejtezősorozatot. Messi a 89. percben cserét kért, az argentin válogatott később ad tájékoztatást az esetleges problémájáról.

Argentína – Ecuador 1-0 (0-0)
Gólszerző: Messi (78.), ill.

 

A selejtező első fordulójában Paraguay és Peru küzdelmes mérkőzésen gól nélküli döntetlent ért el egymással. A hazaiaknak mindkét félidőben több helyzete volt, többször kapufát is eltalálták, de képtelenek voltak bevinni a győztes gólt. Az előző világbajnokságról csak pótselejtezőn lemaradó peruiak az első félidő végétől tíz emberrel játszottak Advíncula második sárga lapja miatt. Ennek ellenére Miguel Almirónék nem tudtak eredményesek lenni, hiába alakult ki nem egyszer tűzijáték a perui kapu előtt, Gallese kapus mindvégig kiválóan védett, így be kellett érniük a pontosztozkodással.

Paraguay – Peru 0-0 (0-0)
Gólszerzők:ill.
Kiállítva: ill. Advíncula (45.)

 

A 2022-es világbajnokságtól távolmaradó Kolumbia győzelemmel kezdte a selejtezőket a Venezuela elleni 1-0-s siker jóvoltából Baranquillában. Néstor Lorenzo tanítványai a mérkőzés nagy részében fölényben játszottak, a vendégek azonban ígéretes ellentámadásokat vezettek. Az első félidő derekánál L. Díaz lesről volt eredményes, így végül az első 45 percben nem született érvényes találat. A szünet után viszont egyből megtört a jég, Arías jobb oldali beadását Rafael Santos Borré fejjel juttatta a hálóba a kapu közeléből. A gól után a kolumbiaiak felszabadultan futballoztak, további helyzeteket alakítottak ki az egyre többször kinyíló Vinotinto ellen, újabb találatot azonban képtelenek voltak szerezni, így minimális győzelmet arattak.

Kolumbia – Venezuela 1-0 (0-0)
Gólszerző: Borré (46.), ill.

 

A dél-amerikai kvalifikációból az első hat helyezett automatikusan kijut a következő világbajnokságra, míg a hetedik helyen végző csapat pótselejtezőt fog játszani a részvételért.

A selejtezősorozat aktuális állása

Standings provided by Sofascore

Az 1. forduló további programja:

Szombat, 01:00 Uruguay – Chile
Szombat, 02:45 Brazília – Bolívia

A 2. forduló programja:

Kedd, 22:00 Bolívia – Argentína
Kedd, 23:00 Ecuador – Uruguay
Szerda, 00:00 Venezuela – Paraguay
Szerda, 02:30 Chile – Kolumbia
Szerda, 04:00 Peru – Brazília

 

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!