Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vádat emeltek a Barcelona ellen vesztegetés miatt, akár a BL-ből is kizárhatják

Egyre nagyobb bajban van a Barcelona, miután a spanyol ügyészség vádat emelt a katalán klub ellen vesztegetés gyanúja miatt.

 (Photo by Joan Valls/Urbanandsport /NurPhoto via Getty Images)

A spanyol Marca információi szerint Joaquin Aguirre, a barcelonai törvényszék első számú bírája szerint bűncselekménynek minősülhet az a 7,5 millió euró, amelyet a Barcelona 17 éven át fizetett Jose Maria Enriquez Negreirának, a játékvezetői bizottság korábbi alelnökének. A klub ellen már vádat emeltek, de letartóztatásokat nem terveznek rendőrségi források szerint.

A bíró a hírek szerint vesztegetéssel vádolja a Barcelonát, valamint több olyan személyt is, akik fontos szerepet töltöttek be a klubnál. A lap az El Debate értesüléseire hivatkozva hozzáteszi, hogy a két korábbi Barca-elnök, Josep Maria Bartomeu és Sandro Rosell, illetve Negreira és a fia is érintettek.

Közben az El Confidencial elmagyarázta, hogy mit jelent pontosan a megvesztegetés jogi értelemben Spanyolországban.

“Olyan bűncselekményről van szó, amely nem követeli meg konkrét felek megvesztegetésének bizonyítását, és amely súlyosabb büntetést helyez kilátásba, mint a magánszemélyek közötti korrupció bűncselekménye, amelyet eddig tulajdonítottak az ügynek”

– mutatott rá az említett kiadvány.

A vesztegetés tehát súlyosabb büntetést von maga után, mint a korrupció bűntette, ami miatt eddig a Barcelona ellen nyomoztak. Mint ismeretes,  a katalán klub 2001 és 2018 között több mint 7 millió eurót fizetett Negreirának és annak fiának, hogy elemzéseket kérjen tőlük. A kifizetések ténye már bebizonyosodott, ám az még nem teljesen biztos, hogy pontosan miért is fizetett nekik a klub.

Ha bűnösnek találják a korábban említett személyeket, akár hat év szabadságvesztésre is ítélhetik őket Spanyolországban. A Barcelona pénzbüntetést is kaphat, de akár kizárhatják őket a bajnokságból, valamint a Bajnokok Ligájából is. Az UEFA már néhány hónappal ezelőtt vizsgálatot indított a katalán gárda ellen, azonban a szezon elején úgy döntött, hogy a katalánok szabadon indulhatnak a Bajnokok Ligájában ebben a szezonban, de azt is kilátásba helyezte, hogy nem zárja ki a jövőbeni szankciókat az ügy alakulásától függően.

A katalán Sport szerint viszont a Barcelona egyáltalán nem aggódik a vesztegetés vádja miatt, mivel számoltak azzal, hogy ez lehet az ügy folytatása. A magabiztosságuk oka, hogy egyetlen játékvezetői kifizetést sem találtak a nyomozók, ezért nincs semmilyen bizonyíték a megvesztegetésre.