Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2034: Ausztrália visszalépett a rendezéstől – HIVATALOS

Az ausztrál labdarúgó-szövetség megerősítette, hogy a korábbi tervekkel ellentétben mégsem ad be pályázatot a 2034-es világbajnokság megrendezésére…

(Photo by Maja Hitij – FIFA/FIFA via Getty Images)

Az ausztrál labdarúgó-szövetség bejelentette, hogy nem pályázik a 2034-es világbajnokságra, hanem más tornák megrendezésére fókuszál. A döntés hátterében bizonyára az állhat, hogy Szaúd-Arábia beadta a pályázatát és toronymagas esélyesnek számít.

Mint ismeretes, Ausztrália idén Új-Zélanddal közösen női vb-t rendezett, továbbá 2026-ban női Ázsiakupát, 2029-ben klubvilágbajnokságot, 2032-ben olimpiát fog rendezni.

A 11 év múlva esedékes világbajnokságra leginkább az ázsiai és az óceániai konföderációhoz tartozó országok jelentkezhetnek, mivel 2026-ban az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó, azaz az észak- és közép-amerikai régió látja vendégül a futballvilágot, míg a 2030-as seregszemlét Spanyolország, Portugália és Marokkó kapta úgy, hogy egy-egy mérkőzést Uruguay, Argentína és Paraguay is rendez, tehát három földrészen is lesznek találkozók.

A FIFA október 31-ig várja a hivatalos jelentkezést az érdeklődőktől, a végleges pályázatot pedig jövő júliusban kell benyújtani. Ausztrália visszalépésével Szaúd-Arábia toronymagas esélyessé lépett elő.