Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2026: Luis Díaz duplájával fordított Kolumbia, újabb vereséget szenvedett Brazília – videóval

Csütörtökről péntekre virradóra bonyolították le az 5. forduló mérkőzéseit a dél-amerikai világbajnoki selejtező sorozatban, melyek közt a brazil válogatott Kolumbia vendégeként lépett pályára…

(Photo by Jairo Cassiani/Vizzor Image/Getty Images)

A világbajnoki címvédő argentin válogatott veresége mellett a dél-amerikai kontinens másik nagyágúja, Brazília is kikapott ebben a fordulóban, miután Kolumbia hátrányból fordítva 2-1-re verte a Selecaót. A brazilok nagy elánnal kezdték a találkozót és a negyedik percben már a vezetést is megszerezték, amikor Vinícius bejátszását Gabriel Martinelli a tizenegyespont magasságából becsúszva továbbította a hálóba. A hátrányba kerülést követően Kolumbia rákapcsolt, kisvártatva L. Díaz közeli lövése nem sokkal kerülte el a kaput, majd Carrascal találta el a kapufát. A hazai gárda több támadást vezetett, ráerőltette akaratát a brazil válogatotra, amely csak egy-egy ellentámadásban bízhatott. A játékrész második felében a brazilok előtt is adódott néhány ígéretes lehetőség, melyekkel azonban nem tudtak élni. Menet közben egy kellemetlen veszteség is érte a csapatot, Viníciust sérülés miatt kellett lecserélni. James Rodríguezék hiába veszélyeztettek többet, képtelenek voltak egyenlíteni, az első játékrész végén 1-0-ra a brazilok vezettek. A szünet után is Kolumbia igyekezett az egyenlítésért, a brazilok igyekeztek lassítani a játékot, és a labdatartást követően ellentámadások vezetni.  Raphinha többször is közel állt az újabb gólhoz, egyszer a kapufát találta el, másszor pedig C. Vargas kapus hárította a kísérletét. Kolumbia mezőnyfölénye az utolsó negyedórában érett góllá. A 75. percben C. Borja bal oldali beadását követően Luis Díaz fejelte be közelről az egyenlítő gólt. Négy perccel később a Liverpool kiválósága újból megvillant, Luis Díaz második góljánál J. Rodríguez jobbról középre adott labdáját bólintotta klubtársa, Alisson ketrecébe. A végig nagy lendülettel futballozó Kolumbia a hajrában fordítani tudott és a harmadik helyre felkapaszkodva megelőzte az ötödikre visszataszított Brazíliát. Az ötszörös világbajnok az előző selejtezősorozatot veretlenül abszolválta, a mostaniban viszont már másodszor kapott ki az Uruguay elleni fiaskó után.

Kolumbia – Brazília 2-1 (0-1)
Gólszerzők: L. Díaz (75., 79.), ill. Martinelli (4.)

 

Chile és Paraguay nagy csatában 0-0-s döntetlent játszott egymással, így a két csapat továbbra is azonos pontszámmal áll a kvalifikációs küzdelemsorozatban. A házigazda La Roja igyekezett akciókat vezetni, azonban csak kevés igazi lehetőséget tudtak kialakítani a paraguayi kapu előtt. Az első félidő hajrájában R. Rojas jutott a kiállítás sorsára, így Chile emberelőnyben futballozhatott. Ennek megfelelően a folytatásban a La Roja jelentős mezőnyfölényben játszott, de Paraguay biztosan állta a próbálkozásokat, így a chilei kísérletek nem jártak sikerrel. A meccs hajrájában Méndez piros lapja miatt a házigazda is tíz emberre fogyatkozott. A gól nélküli döntetlennel a két csapat továbbra is egyenlő pontszámmal áll a hetedik-nyolcadik pozícióban és változatlanul mindketten a vb-kvalifikáció határán táncolnak.

Chile – Paraguay 0-0 (0-0)
Gólszerzők:ill.
Kiállítva: V. Méndez (88.), ill. R. Rojas (44.)

 

A selejtezősorozat aktuális állása

Standings provided by Sofascore

A dél-amerikai kvalifikációból az első hat helyezett automatikusan kijut a következő világbajnokságra, míg a hetedik helyen végző csapat pótselejtezőt fog játszani a részvételért.

Az 5. forduló eredményei:

Bolívia – Peru 2-0
Venezuela – Ecuador 0-0
Argentína – Uruguay 0-2
Kolumbia – Brazília 2-1
Chile – Paraguay 0-0

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!