Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2026: Uruguay vette el a címvédő argentin válogatott veretlenségét – videóval

Csütörtökről péntekre virradóra bonyolították le az 5. forduló mérkőzéseit a dél-amerikai világbajnoki selejtező sorozatban, mely során az argentin válogatott Uruguayt látta vendégül…

(Photo by Mariano Sanchez/Anadolu via Getty Images)

A négyből négy győzelemmel rajtoló Argentína elszenvedte első vereségét a vb-selejtezősorozatban, miután Uruguay 2-0-ra diadalmaskodott a világbajnoki címvédő otthonában a La Bombonerában. Az argentin válogatott támadóan lépett fel a mérkőzésen, Messiék a kezdetektől fogva több akciót vezettek, azonban az uruguayiak nagyszerűen végezték az elhárítást, mindeközben pedig veszélyes kontrákat vezettek. Tíz perc elteltével Núnez lépett ki nagy lendülettel, éles szögből leadott lövése azonban elkerülte a kaput. Néhány perccel később egy újabb veszélyes uruguayi ellentámadás végén M. Araújo közeli próbálkozását hárította E. Martínez. Kisvártatva Messi cselezte tisztára magát, jó 20 méterről leadott lövését azonban Rochet kapus magabiztosan védte. A “gauchók” hiába támadtak többet, kevés minőségi helyzetet tudtak kidolgozni Uruguay kapuja előtt. A vendégek türelmesen játszottak, a kínálkozó lehetőségre várva visszazártak, a labdaszerzések után pedig gyors, veszélyes akciókat vezettek. Kevesebb mint öt perccel az első féldő vége előtt Vina szerelte le a szögletzászló közelében Molinát, befelé húzott a labdával, kapu előtt keresztbe tett bejátszását pedig a hosszú oldalon érkező Ronald Araújo lőtte az argentin kapuba. Ezt követően Messi kapu elé lőtt szabadrúgásába a rövid saroknál C. Romero piszkált bele, de Rochet hárítani tudott, majd Messi a tizenhatos sarkának közeléből végzett el szabadrúgást, melyet a felső léc tetejére lőtt. Így Uruguay mehetett 1-0-s előnnyel a szünetre. A második félidőben sem változott a játék képe, a hazaiak La. Martínez és Di María színrelépésével próbáltak frissíteni. Kisvártatva La. Martínez szöglet utáni fejesénél ismét Rochet volt a helyén. Negyedóra elteleltével Messi végzett el egy újabb veszélyes szabadrúgást, amely nem sokkal kerülte el a kaput. A hazaiak továbbra is hiába akcióztak, képtelenek voltak áttörni a zárt uruguayi védekezést, akik hibátlanul végezték az elhárítást. Már az utolsó tíz percen belül jártunk, amikor Di María szöglet utáni fejesénél Rochet védett bravúrral. Marcelo Bielsa mesterterve a meccs végén végleg érvényesült, a 87. percben egy labdaszerzést követően Darwin Núnez ugrott ki ziccerben, melyet a kapu közelébe érve egy tökéletes lövéssel váltott gólra. Uruguay így Brazília legyőzése után újabb nagy skalpot gyűjtött be, és a kvalifikációs sorozat második helyén két pontra megközelítette az eddigi négyből négy meccset nyerő, a tavalyi vb-döntő óta egészen idáig gólt sem kapó argentinokat.

Argentína – Uruguay 0-2 (0-1)
Gólszerzők:ill. R. Araújo (41.), D. Núnez (87.)

 

A dél-amerikai tabella sűrű középmezőnyében a várakozáson felül teljesítő Venezuela és Ecuador küzdelmes mérkőzésen gól nélküli döntetlent játszott egymással. A találkozó elején a vendégek szerezhettek volna vezetést, Pacho találatát azonban leshelyzet előzte meg. Ecuador kezdeményezőbben lépett pályára, de nem tudott fogást találni a hazai csapaton, kiegyenlítetten alakult a mérkőzés. Mindkét fél előtt csak kisebb lehetőségek adódtak, a meccs nagy részében a mezőnyben gyúrták egymást a csapatok. A gól nélküli döntetlen így aztán borítékolható volt, mellyel a negyedik helyen a története első vb-szerepléséért küzdő Vinotinto továbbra is három ponttal előzi meg Ecuadort, amelytől éppen ennyi, három pontot vontak le, így hatodik a rangsorban.

Venezuela – Ecuador 0-0 (0-0)
Gólszerzők:ill.

 

Két eddig nyeretlen csapat egymás elleni mérkőzésén Bolívia hazai környezetben 2-0-s győzelmet aratott Peru ellen, így az eddig pont nélküli együttes az újonnan kinevezett Antonio Carlos Zago vezetésével azonnal nyerni tudott. Az aktívabban futballozó házigazda az első húsz perc végén szerezte meg a vezetést, amikor Henry Vaca egy lefordulás végén a tizenhatos vonaláról bombázott a hálóba. Az előny birtokában is Bolívia támadott többet, Morenóék próbálkozásaival szemben Gallese kapusa azonban állta a sarat. A vendégek első komoly helyzete a szünet előtt Lapadula fejes volt, melyet Viscarra a gólvonalon állva hárított. Az “inkák” a második félidőben egyre aktívabban futballoztak, több egyenlítési lehetőség is adódott előttük, azonban a hazaiak mindvégig hősiesen védekeztek. Bolívia a hajrában biztosította be a győzelmet, amikor Arrascaita elfutását követően lekészítette a labdát lövésre, Ramiro Vaca pedig a tizenhatos előteréből volt eredményes. Az első négy meccsét elveszítő La Verde megszerezte az első pontját a kvalifikációban, a két csapat helyet cserélt egymással, az immár egyedüli nyeretlen Peru visszacsúszott az utolsó helyre.

Bolívia – Peru 2-0 (0-0)
Gólszerzők: H. Vaca (20.), R. Vaca (87.), ill.

 

A selejtezősorozat aktuális állása

Standings provided by Sofascore

A dél-amerikai kvalifikációból az első hat helyezett automatikusan kijut a következő világbajnokságra, míg a hetedik helyen végző csapat pótselejtezőt fog játszani a részvételért.

Az 5. forduló eredményei:

Bolívia – Peru 2-0
Venezuela – Ecuador 0-0
Argentína – Uruguay 0-2
Kolumbia – Brazília 2-1
Chile – Paraguay 0-0

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!