Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2024: Lukuka gólrekorderként lett a selejtező legeredményesebb játékosa

Az Európa-bajnoki selejtezősorozat utolsó fordulójában Romelu Lukaku mesternégyest jegyzett a belga válogatott színeiben, így 14 találattal lett a kvalifikáció gólkirálya…

(Photo by Joris Verwijst/BSR Agency/Getty Images)

A belga válogatott klasszisa, Romelu Lukaku négy gólt szerzett az Azerbajdzsán elleni találkozón, így 14 góllal lett az Európa-bajnoki selejtezők gólkirálya, megelőzve a tízgólos Cristiano Ronaldót (Portugália) és Kylian Mbappét (Franciaország) – utóbbinak még lesz egy mérkőzése a görögök ellen.

Az Eb-selejtezők során ennyi gólt korábban még senki nem szerzett, az eddigi rekordot David Healy (Észak-Írország, 2008) és Robert Lewandowski (Lengyelország, 2016) tartották 13-13 találattal, míg Harry Kane (Anglia, 2020), Klaas-Jan Huntelaar (Hollandia, 2012) vagy Davor Suker (Horvátország, 1996) egyaránt 12 gólig jutott egy-egy kvalifikációs szakaszban.

Karrierje során Lukaku összesen 21 gólnál jár az Eb-selejtezőket figyelembe véve, ami ötödik helyet ér számára az örökrangsorban. Az élen a portugál Cristiano Ronaldo áll 41-gyel.

Az AS Roma csatára 2010 óta 113 mérkőzésen 83 gólt szerzett a belga válogatottban.