Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Börtönbüntetés várhat a Vinícius-bábút fellógató Atlético Madrid-ultrákra

Börtönbüntetést kért a madridi ügyészség arra a négy Atlético Madrid-ultrára, akik még januárban egy Vinícius-mezes bábut lógattak le egy hídról a Real Madrid Atlético elleni Király-kupa negyeddöntője előtt. 

(Photo by Guillermo Martínez/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Vádat emeltek a Frente Atletico – az Atlético Madrid ultráinak radikális csoportja – négy tagja ellen, amiért még januárban egy Vinícius Junior-mezbe öltöztetett fekete bábut lógattak le egy madridi hídról.  A bábut egy 16 méteres molinó mellé akasztották, amelyen az állt, hogy “Madrid utálja a Realt!”, amit órákkal a januári Atlético Madrid elleni Király-kupa negyeddöntő előtt helyezték ki.

A madridi ügyészség négy év börtönbüntetést kér a vádlottak mindegyikére, akik szerintük a Frente Atletico tagjai “ideológiailag a szélsőjobboldallal azonosulnak”. A négy letartóztatást májusban erősítette meg a spanyol nemzeti rendőrség, a személyeket pedig most két bűncselekménnyel vádolják: megfélemlítéssel, illetve az emberi jogok és alapvető szabadságok védelme elleni bűncselekménnyel, valamint 6 ezer eurós közös kártérítés megfizetésével.

Május 24-én a négy személy ellen távoltartási végzéseket adtak ki, amelyek megakadályozták, hogy 1 km-en belülre kerüljenek Vinícius vagy a Real Madrid edzőközpontjához, ugyanakkor azt is, hogy 100 méteren belülre kerüljenek akár a Real Madrid, akár az Atlético Madrid stadionjához.

A madridi ügyészség azt állítja, hogy a Frente Atletico négy tagja 2023. január 26-án a kora reggeli órákban “közösen állapodtak meg” az eseményekről, amelyek során az M-11-es út 5-ös számú lehajtójához tartozó hídhoz mentek, a Real Madrid Valdebebasban található edzőközpontjának közelébe. Az ügyészség hozzáteszi, hogy a híd “az út minden használója számára  jól látható hely”. A vádak azzal folytatódnak, hogy a négy vádlott “a sértett bőrszíne iránti megvetés és elutasítás félreérthetetlen jeleként, valamint attól a szándéktól vezérelve, hogy aláássák a sértett közérzetét”, egy felfújható, 165 centiméter magas, fekete bőrű és fekete hajú bábut akasztottak fel egy kötélre. A bábu egy Real Madrid csapatmezt viselt, amelynek hátulján Vinicius neve és mezszáma szerepelt, és szigetelőszalaggal összekötött kövekkel volt súlyozva a bokájánál. Egy “Madrid utálja a Real!” feliratot viselő, 12,9 méter hosszú és 1,7 méter széles, vörös szövetből készült molinót is kifüggesztettek a hídra. Az ügyészség úgy folytatja, hogy “a cselekmény igazolására és bizonyítására” egy képet is megosztottak a közösségi médiaplatformokon, majd ezt követően a hagyományos média is terjesztette, “ezzel fokozva a személy méltóságához fűződő jogsérelmét – jelen esetben mind az áldozat Vinícius, mind az általa képviselt klub méltóságát”.