Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ekl: a Ferencváros ismét megélte a kupatavaszt

Utolsó fordulójához érkezett az Európa Konferencia Liga csoportköre, ahol is az F-jelű csoport rangadóján a már továbbjutott Fiorentina a Ferencváros otthonába látogatott.

Photo by Laszlo Szirtesi/Getty Images

A Genk elleni utolsó pillanatos találatnak köszönhetően a zöld-fehérek 3 pont előnnyel várhatták az utolsó kört a belgákkal szemben a második helyen. A továbbjutás bebiztosításához elég lett volna mindössze egyetlen pont az olaszok ellen – akik ráadásul nem voltak eredménykényszerben, számukra garantált volt az első két pozíció valamelyike.

Ami néhány perc után rögtön érződött, az egyfelől a remek hangulat volt, másfelől pedig a vendégek folyamatos igénye a játék kontrollálására. A lilák nem vették félvállról a meccset. Többet birtokolták a labdát és több kisebb lehetőséget is ki tudtak alakítani. Ugyanakkor a 20. percben Nico Gonzalez összeszedett egy csúnya izomsérülést, ami után hordágyon kellett levinni a pályáról – innentől a Fiorentina érezhetően visszavett a tempóból.

A Fradi fokozatosan jött ki a nyomás alól, a szünethez közeledve pedig 1-2 komoly lehetőségük is adódott. Előbb Katona lövését és Civic ismétlését kellett bravúrral kikapnia Christensennek – néhány perccel később Varga Barnabás veszélyeztetett. Hiába járt viszont közelebb a gólhoz a hazai csapat, a fölény összességében a liláknál volt. Maradt a gól nélküli döntetlen egy félidő után.

A fordulás után azonban jött a csavar. Bennragadt az öltözőben a Fiorentina, amit már a 48. percben sikerült is kihasználni: Abu Fani betett labdáját Zachariassen tudta valahogy bepöckölni a kapuba, így a Ferencváros hirtelen előnyben találta magát. Ez azt jelentette, hogy nem csak továbbjutó helyen volt a magyar csapat, hanem az 1-0-al a csoport elsőség is meg lehetett volna. Igen ám, de sok volt még hátra.

A Fiorentina egy időre elvesztette a fonalat és a Fradi akarata érvényesült. A zöld-fehérek szépen menedzselték a találkozót, ráadásul akadt is pár lehetőségük. A 64. percben Katona járt a legközelebb a második találat megszerzéséhez Marquinhos gyönyörű szólója után, Christensen azonban ismét nagyott védett, így maradt az egy gólos különbség. A 73. percben aztán egy szögletet követően jött az, amitől az Üllői úton sokan tartottak: az egyenlítő gól. Ranieri volt jókor jó helyen és lőtte be a játékszert Dibusz kapujába, így ismét egyenlő állásról folytatódhatott a találkozó.

A hajrában már azonban senkinek sem volt kedve játszani. Egyre inkább érződött, hogy a döntetlen mindkét csapatnak jó, így pedig már nem volt értelme cifrázni a dolgokat. A Fiorentina ezzel az 1-1-el bebiztosította az első helyét a csoportban; a Fradi pedig (első magyar csapatként) veretlenül zárt egy európai csoportkört és ott van a tavaszi Playoff-ban.

Ferencváros – Fiorentina 1-1 (0-0)
Helyszín: Groupama Aréna (Budapest) Vezette: Luis Godinho (POR)
Gólszerző:
Zachariassen (48.), Ranieri (73.)
Sárga lap: Cisse, ill. Mandragora, Milenkovic
Kiállítás:  ill.

Ferencváros: Dibusz – Civic (Botka), Aaneba, Cisse, Makreckis – Abu Fani, Esiti (Ben Romdhane) – Marquinhos, Zachariassen Katona Bálint (Besic) – Varga Barnabás (Lisztes). Edző: Stankovic.

Fiorentina: Christensen – Parisi, Ranieri, Milenkovic, Kayode – Barak, Maxime Lopez, Mandragora (Nzola) – Brekalo (Kouame), Beltran, Nico Gonzalez (Ikone). Edző: Italiano.

A F-csoport aktuális állása:

Standings provided by Sofascore