Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

AFC Ázsia-kupa: Dél-Korea tizenegyesekkel búcsúztatta Szaúd-Arábiát a nyolcaddöntőben

Az elmúlt négy játéknapon bonyolították le a nyolcaddöntőket a Katarban zajló AFC Ázsia-kupán

(Photo by Zhizhao Wu/Getty Images)

A végső győzelem legnagyobb esélyei közé tartozó Ausztrália fölényes, 4-0-s győzelmet aratott Indonézia ellen. Az óceániai válogatott már az első tíz perc végén megszerezte a vezetést egy öngóllal, majd közvetlenül a szünet előtt növelte előnyét és sokáig 2-0-ra vezetett. Graham Arnold csapata végül a közvetlen hajrában szerzett újabb két góllal tette kiütésessé a különbséget és ellenfelén átlépve ment tovább.

Ausztrália – Indonézia 4-0 (2-0)
Gólszerzők: Baggott (12. – öngól), Boyle (45.), Goodwin (89.), Souttar (90+1.), ill.

A története első kontinensviadalán résztvevő Tádzsikisztán óriási meglepetésre 1-1-es döntetlen után tizenegyespárbajban legyőzte az Egyesült Arab Emirátusok válogatottját, így újoncként ott lesz a negyeddöntőbe. Tádzsikisztán sokáig egy góllal vezetett, ám az emirátusokbeli válogatott a 95. percben ki tudott egyenlíteni, a szétlövések során azonban a közép-ázsiaiak  örülhettek.

Tádzsikisztán – Egyesült Arab Emirátusok 1-1 (1-0, 1-1, 1-1, 1-1) – tizenegyesekkel: 5-3
Gólszerzők: Khanonov (30.), ill. Al Hammadi (90+5.)

Két közel-keleti ország egymás elleni csörtéjében Jordánia drámai küzdelemben győzött 3-2-re Irak ellen. Ugyan az első félidő ráadásában a jordánok szerezték meg a vezetést, az irakiak a második játékrészben fordítani tudtak, ám a második gólt szerző Aymen Hussein véleményes körülmények között a gólöröme miatt megkapta a második sárga lapját, így a torna góllövőlistáját vezető csatárt kiállították. Irak tíz meberre fogyatkozott, Jordánia pedig emberelőnyben rohamozott és a rendes játékidő ráadásában előbb kiegyenlített, majd a győztes gólt is bevitte. Így aztán jókora meglepetésre Jordánia hátrányból fordítva aratott bravúrgyőzelmet és bejutott a következő fordulóba, ahol Tádzsikisztán ellen minden esélye meg lehet a továbbjutásra.

Irak – Jordánia 2-3 (0-1)
Gólszerzők: Natiq (68.), Hussein (76.), ill. Al Naimat (45+1.), Al Arab (90+5.), Al Rashdan (90+7.)
Kiállítva: Hussein (77.), ill.

A házigazda Katar a vártnál talán nehezebben, de hátrányból fordítva 2-1-es győzelmet aratott Palesztína ellen. A 37. percben a palesztínok kerültek lépéselőnybe, azonban az első játékrész ráadásában és a második félidő első perceiben szerzett gólokkal a hazaiak fordítani tudtak és meg is nyerték a mérkőzést.

Katar – Palesztína 2-1 (1-1)
Gólszerzők: Al Haydos (45+6.), Afif (49. – büntetőből), ill. Dabbagh (37.)

Üzbegisztán és Thaiföld küzdelmes mérkőzésén előbbi 2-1 arányban diadalmaskodott utóbbival szemben, miután a mindent eldöntő találatot a CSZKA Moszkva 20 éves játékosa, Abbosbek Fayzullaev szerezte. A továbbjutó üzbégek a házigazda Katar ellen küzdhetnek az elődöntőbe jutásért.

Üzbegisztán – Thaiföld 2-1 (1-0)
Gólszerzők: Turgunboev (37.), Fayzullaev (65.), ill. Sarachat (58.)

A kör legnagyobb párharcában Dél-Korea tizenegyesekkel múlta felül Szaúd-Arábiát 1-1-es döntetlent követően. A szaúdi válogatott a második félidő elejétől vezetett, a koreaiak drámai körülmények között a 99. percben egalizáltak, majd a szétlövésben Jo kapus egymást követő két védésének köszönhetően diadalmaskodtak. A Távol-keletiek így Ausztráliával mérkőzhetnek meg a következő kanyarban.

Szaúd-Arábia – Dél-Korea 1-1 (0-0, 1-1, 1-1, 1-1) – tizenegyesekkel: 2-4
Gólszerzők: Radif (46.), ill. Cho Gue-Sung (90+9.)

Az esélyeknek megfelelően Japán válogatottja 3-1-re diadalmaskodott Bahrein ellen. Miután a japánok az első félóra végén megszerezték a vezetést, a lefújásig végig vezettek, annak ellenére, hogy Suzuki öngóljának köszönhetően egy gólra olvadt az előnyük, nem sokkal később már újból kettővel vezettek, így nem forgott veszélyben a favorit továbbjutása.

Bahrein – Japán 1-3 (0-1)
Gólszerzők: Suzuki (64. – öngól), ill. Doan (31.), Kubo (49.), Ueda (72.)

Irán válogatottja a vártnál jóval nehezebben, 1-1 után csak tizenegyesekkel jutott tovább a Szíria elleni utolsó nyolcaddöntőből. A rendes játékidőben mindkét csapat büntetőből volt eredményes, az első félidei iráni vezetésre a szírek a második etap derekánál válaszoltak. A 91. percben az iráni gólt szerző Mehdi Taremi a kiállítás sorsára jutott, így a hosszabbításban Szíria emberelőnyben játszott, ennek ellenére nem tudta bevinni a továbbjutást jelentő gólt, a szétlövésekben pedig hibáztak, így a favorit lépett tovább.

Irán – Szíria 1-1 (1-0, 1-1, 1-1, 1-1) – tizenegyesekkel: 5-3
Gólszerző: Taremi (34. – büntetőből), ill. Khribin (62. – büntetőből)
Kiállítva: Taremi (90+1.), ill.

 

Az egyenes kieséses szakasz ágrajza

Cup tree provided by Sofascore