Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Afrika-kupa: újabb sikerével Nigéria már a négy közé jutott – videóval

Az Elefántcsontparton zajló Afrikai Nemzetek Kupája pénteki játéknapján bonyolították le a torna első két negyeddöntőjét…

(Photo by Visionhaus/Getty Images)

A legelső negyeddöntőben a lassú tornakezdés után egyre inkább magára találó Nigéria 1-0-s győzelmet aratott Angola ellen. A mérkőzést még az angolai válogatott kezdte veszélyesebben, Nwabili védéseire szükség volt, hogy Nigéria ne kerüljön hátrányba. Az első játékrész második felétől viszont a “Szuper sasok” egyre inkább átvették az irányítást, több lehetőséget alakítottak ki. Öt perccel a szünet előtt a vezetést is meg tudták szerezni, miután Simon bal oldali elfutását követően a nyolcaddöntőben duplázó Ademola Lookman bombázott közelről a léc alá. A második játékrészben a hátrányban lévő Angola nyomott az egyenlítésért, de csak kapufáig jutott. Negyedórával a vége előtt Osimhen egy szabadrúgást követő fejesből talált a hálóba, azonban les miatt érvénytelenítették a gólját, így a találkozó a lefújásig nyílt volt. Angola azonban minden igyekezet ellenére képtelen volt egyenlíteni, így Nigéria jutott a legjobb négy közé.

Nigéria – Angola 1-0 (1-0)
Gólszerző: Lookman (41.), ill.

 

A másik pénteki negyeddöntőben a Kongói Demokratikus Köztársaság válogatottja a korai hátrányba kerülés ellenére 3-1-re diadalmaskodott Guinea ellen. Az első húsz perc végén Guinea egy tizenegyesből szerezte meg a vezetést, melyet Mohamed Bayo magabiztosan értékesített. Sokáig azonban nem örülhettek, hiszen kisvártatva egy szöglet utáni közeli lövéssel Chancel Mbemba egyenlített. A Kongói DK aktívabban futballozott és akár már az első félidőben átvehette volna a vezetést, de az első 45 perc végén be kellett érnie az 1-1-es eredménnyel. A második félidő derekánál már magukhoz ragadták az előnyt, a Silas által kiharcolt büntetőt Yoane Wissa vágta nagy erővel a hálóba. A mérkőzés hajrájában Arthur Masuaku egy szemfüles találattal biztosította be Kongói DK sikerét, ugyanis a Besiktas balhátvédje a bal szárnyról végezhetett el szabadrúgást igen távolról, azonban jól vette észre, hogy a kapus a beadásra számít, így egyenesen a rövid sarokba ívelte a játékszert.

Kongói DK – Guinea 3-1 (1-1)
Gólszerzők: Mbemba (27.), Wissa (65. – büntetőből), Masuaku (82.), ill. Bayo (20. – büntetőből)

Az egyenes kieséses szakasz ágrajza

Cup tree provided by Sofascore