Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

AFC Ázsia-kupa: véget ért Jordánia menetelése, Katar lett a kontinensbajnok – videóval

Szombaton rendezték az idei AFC Ázsia-kupa döntőjét a házigazda Katar és a meglepetéscsapat Jordánia részvételével…

(Photo by Clicks Images/Getty Images)

A 2024-es AFC Ázsia-kupa szombati döntőjében az esélyes Katar 3-1-es győzelmet aratott az óriási meglepetésre fináléba jutó Jordánia ellen a Lusail Nemzeti Stadionban.

A mérkőzés elején mindkét csapat óvatosan játszott, majd a katariak szép lassan magukhoz ragadták a kezdeményezést. Az első játékrész derekánál a házigazda tizenegyeshez jutott, melyből Akram Afif juttatta előnyhöz az övéit. A jordánokat megfogta a bekapott gól, nem sok momentumuk adódott a továbbiakban, így az első 45 perc 1-0-s katari vezetéssel ért véget. A szünetben a meglepetéscsapat rendezni tudta sorait, és az eddiginél jóval támadóbb szellemben kezdett el játszani. Jordánia igyekezete a 67. percben hozta meg a gyümölcsét, amikor az elődöntőben is eredményes Yazan Al Naimat talált be. Néhány perccel később azonban Akram Afif újabb tizenegyesgóljával a katariak visszavették az előnyt. A jordánoknak ismét igyekezniük kellett, de a hajrában vezetett elkeseredett rohamok nem jártak sikerrel. Több egyenlítési lehetőség kimaradt, a hosszabbítás perceiben pedig Katar harmadszor is büntetőhöz jutott, melyet Akram Afif harmadszor is gólra váltott.

Katar a 2019-es végső győzelme után másodszor nyerte meg az AFC Ázsia-kupát, Jordánia pedig természetesen a második helyezéssel is története legjobb kontinensbajnoki eredményét produkálta.

Jordánia – Katar 1-3 (0-1)
Gólszerzők: Al Naimat (67.), ill. Afif (22., 73., 90+5. – mindhármat büntetőből)

A torna egyenes kieséses szakaszának ágrajza

Cup tree provided by Sofascore