Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Angol Ligakupa: van Dijk lett a hős, 118. percben lőtt góllal nyerte meg a finálét az ezer sebből vérző Liverpool! – videóval

2022-ben a Ligakupa és az FA-kupa fináléjában is megmérkőzött egymással a Chelsea és a Liverpool gárdája. Akkor mindkétszer a „Vörösök” jöttek ki győztesen, most viszont a Liverpool keretéből szinte egy teljes kezdőnyi kulcsjátékos hiányzott, ami előzetesen a londoniak felé billentette a mérleg nyelvét.

(Photo by Julian Finney/Getty Images)

A Liverpool kezdte aktívabban és agresszívaban a mérkőzést, amely pár apróbb lehetőséget ki tudott dolgozni az első percekben. Az első negyedóra végéhez érve aztán már némileg megdolgoztatták Petrovicsot, akinek előbb Mac Allister csavarását, majd Díaz 14 méterről leadott lövését kellett hárítania. A legnagyobb lehetőség a 21. percben alakult ki, amikor a Chelsea vezetett támadást, majd Sterling és Bradley párharca után Palmer elé pattant a labda az ő 7 méterről leadott lövését viszont Kelleher hatalmas bravúrral hárítani tudta. A játékrész második felét inkább a Chelsea tudta irányítani, és a 32. percben úgy tűnt, hogy meg is szerzik a vezetést Sterling révén, de a találatot végül a gólpasszt adó Jackson miatt érvénytelenítették, mivel ő lesen tartózkodott. A 40. percben aztán majdnem megszerezte a vezetést a Liverpool, miután egy beadás után Gakpo tudott kapura fejelni, a bal kapufa azonban megmentette a kővé dermedt Petrovicot.

A második játékrész elejét is aktívabban kezdte Jürgen Klopp csapata, amely több lövéssel is próbálkozott, ezek közül a legveszélyesebb az 58. percben Elliott próbálkozása volt, aki Gakpo beadása után kapásból próbálta meg bevenni a hosszút, Petrovic azonban résen volt, és hárítani tudta a lövést. A 60. minutumban aztán a Liverpool is gólt szerzett van Dijk révén, de akárcsak az első félidőben, úgy itt is les miatt érvénytelenítették a találatot. A félidő második felében elkezdett némileg érződni, hogy a Chelsea kerete mélyebb és több variációs lehetősége van Pochettinonak. Nkunku beállása után ugyanis a Chelsea vette át a kezdeményezést: a 76. percben nagyon közel is jártak a londoniak a vezetés megszerzéséhez, Palmer beadása után azonban Gallagher a jobb kapufát találta el. A 85. minutumban ismét Gallagher lőhetett volna gólt, miután ziccerben léphetett ki Kelleherrel szemben, a Liverpool kapusa azonban bele tudott vetődni a lövésbe. A ráadásban még nagy rohamokat vezetett a Chelsea, de Kelleher eszén nem tudtak túljárni, így jöhetett a hosszabbítás, csakúgy mint 2022-ben az FA-kupa és a Ligakupa fináléjában!

A hosszabbítás első komoly lehetősége a Liverpool előtt adódott, van Dijk középre fejelt labdáját Jayden Danns tudta a kapu felé bólintani, Petrovic azonban ki tudta tolni a léc alól a labdát. A 99. percben újabb helyzetet dolgoztak ki a “Vörösök” Elliott azonban ígéretes helyzetből csak az oldalhálót találta el.

A hosszabbítás második félidejének első helyzetét a Chelsea jegyezhette, Madueke megpattanó lövését azonabn Kelleher hatástalanítani tudta. A 115. percben aztán egy beadás után Elliott fejesét védte lábbal a gólvonalon Petrovic, majd a kipattanót is meg tudta fogni a Chelsea kapusa. A 118. minutumban viszont már Petrovic is tehetetlen volt! Egy szöglet után megint Virgil van Dijk tudott fejelni, ezúttal pedig egy teljesen szabályos gólt szerzett, miután ismét a hosszú alsóba fejelt, 0-1! Ezt követően már nem született újabb esemény, így a Liverpool begyűjtötte 10. trófeáját az Angol Ligakupában!

Chelsea – Liverpool 0-1 (0-0)
Helyszín:
Wembley Stadion Vezette: C. Kavanagh
Gólszerzők: ill.
van Dijk (118.)
Sárga lapok: Chilwell (45+3.), Palmer (120+2.) ill. Bradley (45+3.), Mac Allister (81.), Konaté (82.), McConnell (107.), Gomez (120+3.)
Kiállítás: ill.-

Chelsea: Petrovic – Chilwell (Chalobah 113.), Colwill, Disasi, Gusto – Fernández, Caicedo – Sterling (Nkunku 67.), Gallagher (Madueke 97.), Palmer – Jackson (Mudryk 90.) Vezetőedző: Mauricio Pochettino

Liverpool: Kelleher – Bradley (Clark 72.), Konaté (Quansah 106.), van Dijk, Robertson (Tsimikas 87.) – Mac Allister (McConnell 87.), Endo, Gravenberch (Gomez 28.) – Elliott, Gakpo (Danns 87.), Diaz Vezetőedző: Jürgen Klopp

A mérkőzés összefoglalója: