Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ferencváros: “Lesz olyan év, amikor nem leszünk bajnokok”

A Ferencváros vezérigazgatója hosszabb interjúban elemezte a magyar rekordbajnok legutóbbi nemzetközi kupaszereplését, jövőbeli kilátásait…

A Ferencváros vezérigazgatója, Orosz Pál az Index részére adott hosszabb interjúban válaszolt a csapattal kapcsolatos kérdésekre:

“Az Olympiakosz kétségkívül jobb most nálunk, és általában az erősebb csapat győz, a gyengébb sikere mindig bravúrt feltételez, ami persze nem azt jelenti, hogy feltartott kézzel mentünk volna bele ebbe a párharcba, hiszen az elmúlt években éppen mi borítottuk fel többször a papírformát azzal, hogy nálunk magasabbra értékelt együttest múltunk felül. De ez most nem jött össze, azonban ettől nálunk sem rossz a csapat és az edző. Egész egyszerűen az történt, hogy olyan párharcban találkoztunk egy nálunk jobb ellenféllel, amikor nem jöttek össze a dolgaink. Utalhatnék röviden az első találkozó második percében szerzett lesgólunkra, ami tényleg nagyon kevésen múlt, és talán egészen más képet adott volna a folytatásnak, illetve a visszavágóra felépített taktikánknak, a két támadóra felívelt labdákra, ami sajnos nem működött. Ilyen van, ez a futballban megtörténhet, sok mindenkivel megesik, hogy az erősebb ellenféltől kikap…” – mondta el Orosz a zöld-fehérek Olympiakosz elleni Ekl-kieséséről.

A vezérigazgató arra a közbevetésre, miszerint ezt a cél szolgálhatná, ha sorozatban játszaná a Ferencváros a mérkőzéseit, és nem kérne gyakran halasztást – mint gyakorta előfordul az nyáron, vagy éppen az Olympiakosz elleni meccsek között –, annyit válaszolt: egyfelől arról mindenki elfeledkezik, hogy az elit, tehát a csoportkör mezőnyében szinte egyedülálló a Fradi azzal, hogy már az első selejtezőfordulóban pályára lép, vagyis sokkal több meccsel a lábában érkezik az igazán nagy téttel bíró párharcokba. Másfelől a halasztás szakmai döntés, amelyet mindig az edző kezdeményez, és egy évvel korábban, a Leverkusen elleni El-nyolcaddöntőben például nem éltek ezzel a lehetőséggel, erre sem árt emlékezniük a hangos kritikusoknak. Hozzátette, információik szerint ugyanakkor az Olympiakosz is halasztást szeretett volna kérni a görög szövetségtől, de ott falakba ütközött.

“Tizenhárom éve vettük át a klubot, azóta építkezünk folyamatosan Kubatov Gábor elnök irányítása mellett, és 2016 óta a lehetséges nyolcból hat bajnoki címet begyűjtöttünk. De miután a futball is iparág, méghozzá szórakoztató iparág, az üzleti életből érkezve menedzserként tisztában vagyok vele, hogy előbb vagy utóbb mindig jön a válság. Mert az, hogy jön, az biztos. A kérdés az, hogy mikor érkezik, és önmagához, a célokhoz, az erőhöz képest mit jelent, és ki mit tanul belőle, ki milyen válaszokat ad rá. Ilyenkor kell azt megnézni, mi vagy ki a problémák okozója? A felelősség egyéni vagy közös? Azért, mert valaki hibázik – és mindenki hibázik –, önmagában nem lesz rosszabb edző vagy játékos. Egy rosszabb eredmény után inkább úgy közelítünk ehhez, hogy tanult az esetből, és legközelebb már tudja kezelni, reagálni, akár elé is menni, ha ismét megtörténne. A konklúziók levonása mindenképpen megtörténik, de ez nem feltétlenül jelent váltást és válást. Csináljuk tovább a dolgunkat, hogy céljainkat megvalósítsuk, de közben tisztában vagyunk vele, lesz olyan év, amikor nem leszünk bajnokok. Egészen biztosan lesz. És egyszer majd eljön az a pillanat is, amikor már nem Dejan Sztankovics ül a Ferencváros kispadján, nagyon kevés kivételtől eltekintve, nincs is olyan edző, aki egész életében egy klubnál van.”

“Rengetegen nem értettek egyet ezzel a döntéssel, hogy elküldtük Máté Csabát a kispadról, mivel sikereket ért el, és több mint tíz év után újra magyar edzővel kvalifikált csapat nemzetközi kupasorozat csoportkörébe, de más szempontokat is szem előtt kellett tartanunk. Figyelembe vettük azt is, hogy a Ferencváros nem kizárólag a magyar, hanem a nemzetközi piacon is egyre meghatározóbb, erős márkává – úgymond branddé – kell tennünk, amelynek egyik alappillére az, hogy az európai futballban ismert név üljön a kispadon. Ahova mi pozicionáljuk a Ferencvárost a nemzetközi piacon, annak elengedhetetlen eleme, hogy külföldi vezetőedző irányítsa a csapatot” – mesélte el a vezérigazgató Máté Csaba kapcsán.