Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2024: Wales, Lengyelország, Görögország és Izland is nagyarányú győzelemmel jutott a pótselejtező döntőjébe – összefoglaló, eredmények

Lejátszották a nyári, németországi Európa-bajnokság pótselejtezőinek elődöntőit, így eldőlt, kik lesznek ott a döntőben, és kiknek lesz esélye arra, hogy még kijussonak a tornára. 

(Photo by Ian Cook – CameraSport via Getty Images)

Wales – Finnország:

Már nagyon hamar, a 3. percben megszerezte a vezetést Wales Brooks góljával. A finnek azért végig veszélyesebbek voltak, de nem igazán tudták belőni a helyzeteiket, szemben a walesiekkel, akik nagyon jól használták ki ezeket, mint a 38. percben, amikor Williams kétgólosra növelte csapata előnyét. Az első játékrész végén azért csak sikerült betalálnia a finneknek is Pukki révén. A második félidőben viszont már egyértelmúen a hazaiak voltak fölényben, és a 47. percben már a harmadik góljukat is meglőtték Johnson révén. Sima lett a mérkőzés, és a 80. percben még Davies is betalált, de ezt végül les miatt érvénytelenítették, nem úgy a 86. percben, amikor James lőtt gólt a jobb alsó sarokba, ezzel beállítva a végeredményt. Mindezek után Wales lehet ott a play-off döntőben, ahol Lengyelország lesz az ellenfele.

Wales – Finnország 4-1 (2-1)
Gólszerzők: Brooks (3.), Williams (38.), Johnson (47.), James (86.) ill. Pukki (45.)

Lengyelország – Észtország:

Hatalmas fölényben játszottak a lengyelek az egész mérkőzésen. A vezetést a 22. percben szerezték meg Frankowski révén, és bár sok helyzetük volt, ebben a játékrészben többször nem tudtak betalálni. Az viszont segítette a hazaiakat, hogy a 27. percben emberelőnybe kerültek, miután Paskotsit két sárgával kiállították. A második félidőben azonban beindult a gólgyártás, és gyorsan elintézték az észteket. Az 50. percben Zielinski növelte kétgólosra az előnyt, majd a 70. percben Piotrowski révén három gólosra. A 74. percben Mets öngóljával érkezett a negyedik, majd Szymanski zárta el a lengyel gólcsapot a 77. percben. Az észtekben azonban még volt erő egy szépítésre, amikor a 78. percben Vetkal szerzett egy gólt. Ez azonban sok mindenre már nem volt elég, és a nagyarányú győzelmével Lengyelország lesz ott a döntőben, ahol Wales lesz az ellenfele.

Lengyelország – Észtország 5-1 (1-0)
Gólszerzők: Frankowski (22.), Zielinski (50.), Piotrowski (70.), Mets (74. – öngól), Szymanski (77.) ill. Vetkal (78.)
Kiállítás: – ill. Paskotsi (27.)

Görögország – Kazahsztán:

A görögök már az első félidőben elintézték Kazahsztán, olyan fölényben játszottak, A 9. percben már büntetőhöz jutottak a hazaiak, amit Bakasetas értékesített is. A 15. percben érkezett a második gól Pelkas révén, amit a 37. percben Ioannidis egészített ki háromgólosra. A játékrész vége előtt meglőtték a negyedik találatukat is a görögök Kourbelis révén, így fordultak a második félidőre, ahol már kicsit visszavettek a tempóból. A gólgyártás azonban nem állt le, hiszn a 87. percben egy szerencsétlen Tapalov-öngóllal az ötödik találta is meglett Görögországnak, így nagyon simán jutott be a döntőbe, ahol Grúzia lesz az ellenfele.

Görögország – Kazahsztán 5-0 (4-0)
Gólszerzők: Bakasetas (9. – büntetőből), Pelkas (15.), Ioannidis (37.), Kourbelis (40), Tapalov (87. – öngól) ill. –

Bosznia-Hercegovina – Ukrajna:

Valamivel veszélyesebb volt Bosznia-Hercegovina az első félidőben, de jól védekeztek az ukránok, így az első játékrész gól nélkül zárult. Aztán a második félidő elején, az 57. percben Matviienko öngóljával vezetést szereztek a bosnyákok, amit egészen sokáig tartani is tudtak, de aztán Ukrajna mindössze 3 perc alatt megfordította az eredményt: először a 85. percben egyenlített Yaremchuk, majd a 88. percben jött Dovbyk, és vezetést szerzett csapatának, amit már nem engedtek ki a kezeik közül, így Ukrajna lehet ott a döntőben, ahol Izland lesz az ellenfele.

Bosznia-Hercegovina – Ukrajna 1-2 (0-0)
Gólszerzők: Matviienko (57. – öngól) ill. Yaremchuk (85.), Dovbyk (88.)

Izrael – Izland:

A Budapesten, a Szusza Ferenc Stadionban játszott mérkőzésen Izrael szerezte meg a vezetést a 31. percben Zahavi révén, de ezután nem sok mindennek örülhettek már. Még a 39. percben egyenlített Izland Gudmundsson góljával, amit a 42. percben Traustasoon találata követett, így már az első játékrész végén megfordítotték a vendégek a mérkőzést. A második félidőben fel is bátorodtak az izlandiak, játékukat pedig az is segítette, hogy a 73. percben Revivót azonnali piros lappal kiállították az izraeli csapatból. A 80. percben ráadásul a hazaiak egy büntetőt is kihagytak, ezzel pedig elszállt az esélyük az egyenlítésre. Ezt követően még kettőt lőtt Izland: először a 83. majd a 87. percben, ráadásul mindkettőt Gudmundsson szerezte, amivel mesterhármast is szerzett, nem mellesleg pedig csapatát ezzel bejuttatta a döntőbe, ahol Ukrajna lesz az ellenfele.

Izrael – Izland 1-4 (1-2)
Gólszerzők: Zahavi (31.) ill. Gudmundsson (39. 83. 87.), Traustasoon (42.)
Kiállítás:Revivo (73.)  ill. –

Grúzia – Luxemburg:

Bár hatalmas lehetőséghez jutott Luxemburg azzal, hogy eljutott a pótselejtezőkig, ellenfele, Grúzia elég simán döntötte el a mérkőzés kimenetelét. Már az első félidőben sokkal veszélyesebbek voltak a grúzok, és a 40. percben sikerült is megszerezniük a vezetést Zivzivadze révén. A második félidőben már egy kicsit feljavult a luxemburgi csapat, de ez nemhogy az egyenlítéshez nem volt elég, hanem még a hazaiak növelték kétgólosra az előnyüket Zivzivadze duplájával. Mindehhez az is hozzásegítette a grúzokat, hogy az 58. percben egy azonnali piros lappal kiállították Chanot-t, így Luxemburgnak emberhátrányban kellett végigjátszani a meccs hátralévő részét. A kétgólos előnnyel végül Grúzia jutott be a döntőbe, ahol Görögország lesz az ellenfele.

Grúzia – Luxemburg 2-0 (1-0)
Gólszerzők: Zivzivadze (40. 63.) ill. –
Kiállítás: – ill. Chanot (58.)