Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2030: a világ legnagyobb stadionjában rendezhetik a döntőt

A tervek szerint a világ legnagyobb stadionját építik meg Marokkóban a 2030-as világbajnokságra…

(Photo by Angel Martinez – FIFA/FIFA via Getty Images)

A FIFA bejelentése értelmében a 2030-as világbajnokságnak Spanyolország, Portugália és Marokkó ad otthont, míg az első három mérkőzést Uruguayban, Argentínában és Paraguayban rendezik meg az első torna százéves évfordulója előtt tisztelegve.

A nemzetközi sajtóbeszámolók szerint jó esély mutatkozhat arra, hogy a hat év múlva esedékes torna döntőjét a Marokkóban épülendő új stadionban rendezik meg, amely a tervek szerint 115 ezer néző befogadására lesz alkalmas.

Az új arénában a Casablancától 38 kilométerre északra, el-Manszuria városában épülhet meg, és a világ legnagyobb stadionja lenne megelőzve a Koreai NDK fővárosában, Phenjanban található Május elseje Stadiont, melyben 114 ezren férnek el.

A marokkóiak már meg is kötötték a kivitelezésre a szerződést, ennek értelmében atlétikai pálya és beltéri úszómedence, valamint bevásárló központ és szálloda is épül a komplexumban. A megállapodás szerint a beruházás költsége 5 milliárd dirham (499 milliárd forint) lesz.

A stadionnal Marokkó egyértelműen bejelentkezik a 2030-as vb-döntő rendezésére, noha eddig biztosnak tűnt, hogy annak házigazdája a barcelonai Camp Nou vagy a madridi Santiago Bernabeu Stadion lesz, miután mindkét stadion jelentős felújításon esik át a tornát megelőzően.