Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bundesliga: visszatekintő, avagy amikor utoljára dobogón végzett a VfB Stuttgart!

Hosszú évek után közel áll ahhoz a Sebastian Hoeness vezette VfB Stuttgart, hogy dobogón végezzen a német élvonalban (Bundesliga). A nagy múltú klub az elmúlt esztendőkben kétszer is megjárta a másodosztályt, de mindkét alkalommal rögtön visszajutott az élvonalba. A Stuttgartnak jelenleg minden esélye megvan arra, hogy akár a 2. helyet is elcsípje a bajnokságban, melyre talán a szezon előtt nem túl sokan mertek volna fogadni. No, de tekintsünk vissza, mikor is voltak utoljára dobogósok a Bundesligában a ‘Svábok’ és mi minden történt azóta a csapattal…

(Photo by Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images)

Egészen a 2008/2009-es idényig kell visszatekinteni, amikor is a VfB Stuttgart utoljára dobogón végzett a német élvonalban. A klub akkor a 3. helyen végzett a bajnokságban, ráadásul mindössze 5 pontra lemaradva az akkor bajnok Wolfsburg mögött. A ‘Sváboknak’ minden esélyük megvolt arra, hogy a 2006/2007-es szezont követően újra magasba emeljék a ‘salátástálat’. A kiírást éppen azzal az Armin Veh irányításával kezdte meg a Stuttgart, akivel utoljára bajnok lett a csapat. A viszonylag jó kezdet után a klub teljesítménye egyre inkább csak romlott, ezért 2008 novemberében menesztették Armin Veh vezetőedzőt. A helyét az egyik segítője, Markus Babbel vette át, aki 2007 nyarán csatlakozott a szakmai stábhoz. Babbel azonban előtte játékosként is megfordult a ‘Sváboknál’, az egykori kiváló futballista 2004-2007-ig tartozott az együttes kötelékébe, azaz tagja volt az utolsó aranyérmes csapatnak. Babbel kinevezésével egyértelműen megindult felfele a gárda, míg Veh kezei alatt 14 forduló során 6, addig az ifjú szakemberrel 20 bajnoki folyamán csupán 3 vereségbe szaladt bele a Stuttgart. Ahogy már említettük, remek tavasznak köszönhetően a bajnoki címre is esély lett a klub. A 34. fordulóban úgy lett volna még esélye az első helyre a ‘Sváboknak’, ha nyernek Münchenben, míg a Wolfsburg vereséget szenved. Végül a Bayern nyert, a Felix Magath féle alakulat pedig szintén, így a Stuttgart végül a 3. helyen végzett a Bundesligában.

Markus Babbel tehát bronzéremig vezette a gárdát, ennek köszönhetően a Stuttgart az ő irányításával kezdte meg a 2009/2010-es szezont. Bár a ‘Svábok’ bejutottak a BL-csoportkörbe, ezen kívül viszont más pozitívumot nem igazán lehetett felsorolni. A bajnokságban rendkívül gyengén teljesített vele az együttes, emiatt decemberben menesztették Babbelt, a Stuttgart 15 forduló után a 16. helyen állt. A helyét a Grasshoppers és a Basel korábbi sikeredzője, Christian Gross vette át. A svájci szakemberrel javult a csapat teljesítménye, 19 bajnokiból csupán csak 2-szer szenvedett vele vereséget a klub, ennek köszönhetően a Stuttgart a 6. helyen végzett a Bundesligában. A 2010/2011-es idényt vele kezdte meg az együttes, bár az Európa-liga csoportkörébe bevezette a ‘Svábokat’ Gross, azonban a bajnokságban 7 forduló után csak 1 győzelmet jegyzett a klub, mellette pedig 6 vereséget, ezért október elején megköszönték a munkáját. 

Christian Gross helyét Jens Keller örökölte meg. A klub egykori futballistája a svájci szakember segítőjeként dolgozott, de volt előtte az U17-es, majd az U19-es csapat edzője. Keller nem sokáig ülhetett a Stuttgart kispadján, hiszen már decemberben menesztették. Összesen 13 tétmérkőzés jutott neki, a bíztatóbb kezdet után jött egy elég gyors lejtmenet, amiből viszont nem tudta kihozni az együttest. Helyét Bruno Labbadia vette át, aki volt már előtte a Bayer Leverkusen és a Hamburg trénere, tehát volt tapasztalata. A ‘Gyógyszergyáriakat’ Német Kupa döntőig vezette, míg a HSV-t elődöntőig vitte az Európa-ligában, azaz mondhatni érte el említésre méltó eredményeket. Elődeivel ellentétben Labbadia hosszabb időszakot töltött el a Stuttgart kispadján, hiszen egészen 2013 augusztusáig ő volt a ‘Svábok’ trénere. Ezen időszak alatt Német Kupa döntőt játszott a csapat, ám az élmezőnyben vele sem tudta magát vissza verekedni a neves klub. Évekkel később egyébként visszatért a Stuttgart kispadjára, de akkor nagyon rövid időre, egész pontosan a második időszaka 2022 decemberétől 2023 áprilisáig tartott. 

Bruno Labbadia távozása után gyakorlatilag egy edző sem töltött el egy teljes szezont a VfB Stuttgart kispadján. Mellette később visszatért a csapat élére Armin Veh, aki a 2006/2007-es szezonban vezette bajnoki címre a ‘Svábokat’, de irányította többek között Huub Stevens vagy éppen Tayfun Korkut is az együttest. A Stuttgart 2013 és 2020 között kétszer is megjárta a másodosztályt, azonban mindkét alkalommal egyből visszakerült a Bundesligába a klub. Először Hannes Wolf, majd Pellegrino Matarazzo vezérletével, utóbbi volt az első Labbadiát követően, aki több teljes idényt is végig ült a gárda kispadján. 

(Photo by Alexander Scheuber/Bundesliga/Bundesliga Collection via Getty Images)

A 2022/2023-as szezonban újra közel állt a kieséshez a Stuttgart. A szezont éppen Matarazzoval kezdte meg a neves együttes, majd később Michael Wimmer és a már többször említett Bruno Labbadiával is próbálkozott a vezetőség, de egyik trénerrel sem jött a várt javulás. A vezetőség 2023 áprilisában már a negyedik edzőnek adott esélyt Sebastian Hoeness személyében, aki korábban a Hoffenheim trénere volt. Dieter Hoeness fia és Uli Hoeness unokaöccse végül megmentette a kieséstől a Stuttgartot, igaz osztályozóval. A bent maradás viszont nagy löketet adott a csapatnak, valamint Sebastian Hoeness irányításával elképesztő idényt produkálnak a ‘Svábok’. Rengeteg futballista élete formájában van, leginkább kiemelendő Serhou Guirassy, továbbá a csapat vezéregyéniségei közé tartozik még például Chris Führich, Maximilian Mittelstadt, Deniz Undav vagy éppen Enzo Millot. A Stuttgart jelenleg a 3. helyen áll a tabellán, de akár még a 2. hely is összejöhet, 28 fordulót követően 60 pontot gyűjtött a csapat, ugyan annyit mint a Bayern München, ám Tuchel gárdája a jobb gólkülönbség miatt van előrébb. Láthatólag tehát valami elkezdődött Stuttgartban és a 2008/2009-as kiírást követően nagy az esély arra, hogy a klub ismét dobogón végezzen, továbbá újra ott legyen a Bajnokok Ligájában. A vezetőség ráadásul meghosszabbította Sebastian Hoeness szerződését, akit állítólag a Bayern szeretett volna a kispadjára a következő szezontól.