Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

MLS: új szabályokat vezetnek be az időhúzás elkerülésére

Az MLS vezetősége új szabályokat vezetett be a bajnokságban, melyekkel az időhúzást szeretnék kiiktatni a játékból…

(Photo by Bill Barrett/ISI Photos/Getty Images)

A Jenkifoci számolt be róla, hogy az MLS 2024-es szezonjának következő fordulójától néhány új szabályozást vezetnek be a mérkőzéseken a folyamatos játék segítése és az időhúzás kikerülése érdekében:

Egyfelel bevezetik, hogy ha egy sérülésgyanús játékos 15 másodpercnél tovább fekszik a földön, a játékvezetők megszakítják a játékot és a klub orvosainak el kell távolítaniuk az adott játékost a pályáról, hogy az oldalvonal mellett folytassák a kezelését. A játékosnak az orvosi ellátást követően legalább két percig a pályán kívül kell maradnia.

Továbbá minden lecserélt játékosnak 10 másodpercen belül el kell hagynia a játékteret a pálya bármely pontján. Ha ezt nem teszi meg, akkor a beálló játékosnak 60 másodpercet kell várnia, mielőtt a következő megszakításnál a játékba léphet. Ezt az újítást tavaly már bevezették az MLS tartalékbajnokságában, ahol a több mint 3200 csere 99,7%-a képes volt elhagyni a pályát ezen az időkereten belül. Kivételt képeznek a sérülések és a kapuscserék.

Emellett a VAR-döntéseket a játékvezetőknek kommunikálnia fel majd a stadionban tartózkodó szurkolók és a tévénézők felé, az NFL-ben tapasztalható bírói kommunikációhoz hasonlóan.

Azt már az idény elejétől bevezették a ligában, hogy a hosszabbítás idején is továbbmegy majd az óra a stadionokban található kivetítőkön. Tehát nem áll majd meg 90:00-nál a kijelző, valamint azt is, hogy ha két játékos összefejel, akkor mindketten csak egyszerre térhetnek vissza a pályára, tehát ha az egyikük hosszabb ápolást igényel, addig a másik sem térhet vissza a játéktérre.