Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A Barca elnöke az El Clásico újrajátszását kéri ha bebizonyítják, hogy Yamal gólja bent volt a kapuban

Ahogy arról beszámoltunk, a spanyol labdarúgó-bajnokság (La Liga) 32. fordulójában a Real Madrid 3-2-re legyőzte a Barcelonát. A mérkőzés után a katalánok edzője, Xavi már megkérdőjelezte a játékvezetés integritását és most az elnökük is hivatalos közleményt adott ki az ügyben. 

 (Photo by Joan Valls/Urbanandsport/NurPhoto via Getty Images)

A Barcelona elnöke, Joan Laporta nem zárta ki, hogy a vasárnap esti El Clásicón a Real Madrid elleni vereség újrajátszását kérje, miután Lamine Yamal lövését úgy ítélték meg, hogy az nem lépte át a gólvonalat.

Yamal úgy gondolta, hogy 2-1-es vezetést szerzett a Barcelonának az első félidőben, de a VAR-szobában ülők úgy döntöttek, próbálkozása nem lépte át véglegesen a vonalat. A La Ligában nincs gólvonal-technológia, és a VAR-ellenőrzést követően maradt az 1-1-es állás. A közvetített képek csak két szögből mutatták az esetet, így nem lehetett biztosan megállapítani, hogy bent volt-e vagy épp nem.

A Barcelona elnöke, Laporta egy négyperces monológban megerősítette, hogy a katalán klub kikérte a VAR-bírók kép- és hanganyagának az esetről, majd hozzátette, hogy a klub több rossz játékvezetői ítélettől is szenvedett ebben a szezonban, és a legutóbbi eset miatt nem zárják ki, hogy a mérkőzés újrajátszását kérik.

“Szeretném kifejezni elégedetlenségemet azzal kapcsolatban, hogy egy nappal a világ egyik legfontosabb mérkőzése után a VAR-ral való visszaélés van napirenden.”

Az elnök elmondta, hogy soha nem támogatta a VAR-t, mert “elveszi a futball spontaneitását”, de hozzátette:

“Ha már itt van, akkor úgy kellene használnunk, hogy a segítségével elkerülhessük az igazságtalan döntéseket.”

Úgy folytatta, hogy csapata Real Madrid elleni mérkőzése “a VAR hibás használatáról” szólt, és hogy ez “zavart és ellentmondásokat okoz”, ami “aláássa a bajnokság erejét”.

Laporta a Real Madrid elleni vereségről szólva így nyilatkozott:

“Tegnap több vitatható döntés is történt, de az egyik, amelyik megváltoztathatta volna a mérkőzés végeredményét az az úgynevezett “szellemgól”, amit Lamine lőtt a hálóba. Ezért szeretném tájékoztatni önöket, hogy a Barcelona azonnal bekéri a játékvezetők technikai bizottságától és a spanyol szövetségtől az esetről készült kép- és hangfelvételeket. Ha ezt kielemeztük, és úgy véljük, hogy hibás döntés született, meg fogjuk tenni a szükséges lépéseket, hogy visszafordítsuk a történteket, és nem zárjuk ki a szükséges jogi lépéseket sem. Ha bebizonyosodik, hogy ez egy szabályos gól volt, nem zárjuk ki, hogy a mérkőzés újrajátszását fogjuk kérni. Szeretném hozzátenni, hogy nem értünk egyet a mérkőzés során hozott más döntésekkel sem, amelyeket szerintünk érthetetlen módon figyelmen kívül hagytak a játékvezetők”.

Laporta azzal zárta mondandóját, hogy a Barcelona “védtelenségben élt” a bírói döntésekkel szemben, és “számtalanszor hoztak számukra rossz döntéseket, és kedveztek a riválisoknak, amit a La Liga élén fennálló pontk. ülönbség is mutat.”