Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

60 éve történt a limai stadionkatasztrófa

Napra pontosan hatvan évvel ezelőtt történt Limában minden idők egyik legsúlyosabb stadionkatasztrófája…

(Photo by Getty Images)

1964. május 24-én Peru-Argentína olimpiai selejtezőt rendeztek a limai Nemzeti Stadionban, miközben a találkozó hajrájában a hazaiak meg nem adott gólja miatt elszabadultak az indulatok. A rendőrség erőszakos és szakszerűtlen fellépése, valamint a hiányos biztonsági intézkedések miatt kialakult káoszban és tolongásban 328 ember vesztette életét.

Az argentinok 1-0-s vezetésénél Peru hat perccel a lefújás előtt a hálóba juttatta a labdát, de az uruguayi bíró nem adta meg a gólt. A lelátón elszabadultak az indulatok, többen beszaladtak a pályára, a rendőrök pedig felléptek velük szemben. A szurkolók és a rendőrök között rendbontás alakult ki. Miután a rendőrök figyelmeztető lövéseket is leadtak, a stadionban kitört a pánik, a menekülő tömeg a kijáratok felé igyekezett, amelyeket fedett alagutakon, több lépcsősoron át lehetett megközelíteni. A kapuk azonban még zárva voltak és az elől haladók a rácsokhoz szorultak, de ezt a lépcsőkön lefelé hömpölygő tömeg nem tudhatta.

A tragédiának hivatalos adatok szerint 328 halálos áldozata volt és ötszáznál többen szenvedtek súlyos sérülést. A valós szám minden bizonnyal még ennél is magasabb lehet.

A tragédia után a félbeszakadt mérkőzést argentin győzelemként könyvelték el, a selejtező-sorozatot nem folytatták. Peru és Brazília pótselejtezőt játszhatott a kijutásért, melyet a brazilok nyertek.

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!