Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Copa América: Messi több rekordot is megdönthet az idei tornán

Bő két hét múlva veszi kezdetét az Egyesült Államokban ezúttal 16 csapattal rendezendő Copa América tíz dél-amerikai válogatott és hat észak-, és közép-amerikai együttes részvételével…

(Photo by Alex Gottschalk/DeFodi Images via Getty Images)

Az idei Copa Américát 2024. június 20-tól július 14-ig rendezik az Egyesült Államokban. Immár második alkalommal kerül sor az Egyesült Államokban 16 csapattal a tornára a 2016-os centenáriumi eseményt követően.

A Copa történetének legnagyobb arányú győzelmét Argentína aratta Ecuador felett (12–0) 1942-ben, a szerzett gólok esetében ugyancsak ehhez a mérkőzéshez köthető a mindenkori rekord.

1993 óta az egyenes kieséses szakaszban bevezették a tizenegyespárbajt, ebből az egyik legtöbbet a brazilok játszották és nyerték is meg – kilenc alkalomból ötször diadalmaskodtak. Az egynél több párbajban résztvevő csapatok közül Chile mondhatja magát a leghatékonyabbnak, négyből három ilyen győzelme közül kettő ráadásul döntőben volt – 2015-ben és 2016-ban egyaránt így múlta felül az argentinokat. Argentína négyszer nyert és ötször vesztett tizenegyespárbajban, míg a legtöbb szétlövésben érintett uruguayi válogatott négyszer örülhetett, hatszor szomorkodhatott. A legtöbb tizenegyespárbajt az 1995-ös kontinenstornán rendezték, amikor a finálé is így dőlt el Uruguay javára Brazília ellen.

A legtöbb mérkőzést a Copa Américán a chilei kapus, Sergio Livingstone és Lionel Messi játszották, mindketten 34-34 találkozón léptek pályára – vagyis az argentin a nyitómeccsen egyedüli rekorder lehet. Őket a brazil Zizinho 33 fellépéssel követi, míg Victor Ugarte (Bolívia) 30 meccsen szerepelt. A további aktív játékosok közül két chilei veterán, Gary Medel 27, Claudio Bravo 25 mérkőzésen van túl, csakúgy mint a peruiak 40 éves gólfelelőse, Paolo Guerrero.

A bajnokság történetének legjobb góllövője az argentin Norberto Méndez és az említett Zizinho 17-17 találattal, mindketten az 1940-es, 1950-es években játszottak. Az aktív játékosok közül Guerrero és a chileiek kedvence, Eduardo Vargas 14-14 góllal áll, míg a 2022-ben vb-címet nyerő Messi 13 góllal kezdi a mostani sorozatot. Egy meccsen öt gól volt a legjobb egyéni teljesítmény, amelyet Héctor Scarone (Uruguay, 1926), Juan Marvezzi (Argentína, 1941), José Manuel Moreno (Argentína, 1942) és Evaristo (Brazília, 1957) egyaránt végrehajtott.

A Copán a legtöbb gólpasszt Messi adta. Az argentin klasszis 17 előkészítéséből ötöt a három évvel ezelőtti viadalon jegyzett, amely az egy torna alatti legtöbb gólpassz a vetélkedés történetében.

A torna történetének leggyorsabb gólját az argentin Darío Franco szerezte 1991-ben a brazilok ellen az 50. másodpercben. A leggyorsabb mesterhármast honfitársa, José Manuel Moreno regisztrálta 1942-ben, miután tíz perc alatt háromszor bevette Ecuador kapuját a már említett 12–0-s győzelem során, és végül öt gólig jutott a meccsen.

A hőskor uruguayi sikercsapatából Ángel Romano hat alkalommal volt győztes válogatott tagja, ezzel egyénileg ő birtokolja a legtöbb aranyérmet a Copáról. Az egykori támadó összesen 12 gólt szerzett kilenc tornán, kétszer bizonyult egy-egy kiírás legeredményesebb játékosának. További négy csapattársa négyszeres, másik kilenc egykori játékostársa háromszoros győztesnek mondhatja magát az 1910-es, 1920-as évek Celestéjéből. Ezen listán a kezdeti időszak játékosai dominálnak, a legjobb modern kori játékos (értsd: amikor már Copa Américának hívták a sorozatot) Enzo Francescoli, aki 1983-ban, 1987-ben és 1995-ben nyert aranyérmet.

Az első, 1916-os viadalon Alfredo Foglino játékos-edzőként irányította Uruguayt, mindössze 23 éves volt a győzelem idején.

Az edzőket tekintve Guillermo Stábile ülhetett le a legtöbb alkalommal a kispadra, az 1941 és 1957 között hét tornán résztvevő argentin szakvezető 44 Copa América-meccsen irányította a válogatottat, hatszor meg is nyerte a tornát – mind a mérkőzések, mind a trófeák számában csúcstartó. A legutóbbi tornán még az uruguayi válogatottat irányító Óscar Tabárez 33 mérkőzéssel holtversenyben harmadik az örökranglistán, míg a legjobb aktív kapitányként a jelenleg Chilét vezető argentin Ricardo Gareca 19 mérkőzéssel hármas holtversenyben hetedik, de ezen a tornán akkor sem kerülhet be az előtte álló hat szakember közé, ha csapata a végsőkig versenyben lenne.

A Copa América csoportbeosztása:

A csoport: Argentína, Peru, Chile, Kanada
B csoport: Mexikó, Ecuador, Venezuela, Jamaica
C csoport: Egyesült Államok, Uruguay, Panama, Bolívia
D csoport: Brazília, Kolumbia, Paraguay, Costa Rica

 

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!