Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Real Madrid: börtönbüntetésre ítélték a Vinícius Juniort rasszista módon bántalmazó Valencia-szurkolókat

Megszületett az első, hivatalos bírósági ítélet a spanyolországi stadionokban történő rasszista bántalmazások miatt. 

(Photo by Jose Hernandez/Anadolu via Getty Images)

Nyolc hónap börtönbüntetésre ítéltek három embert, miután bűnösnek találták őket abban, hogy rasszista indítékkal bántalmazták a Real Madrid támadóját, Vinícius Juniort 2023 májusában a Valencia stadionjában. Ez az első elmarasztaló ítélet rasszista inzultus miatt, ami egy spanyolországi futballstadionban történt. A személyeket emellett három évre eltiltották attól, hogy bármilyen La Liga- és RFEF-meccseknek otthont adó stadionba belépjenek, amit ugyanezen eljárási okból két évre csökkentettek, és kötelezték őket a bírósági eljárás költségeinek megtérítésére.

Vinícius az ítéletre reagálva azt mondta, hogy az ítélet „nem csak neki szól”, hanem „minden fekete embernek”, majd köszönetet mondott a La Ligának és a Real Madridnak a „történelmi ítéletért”.

„Sokan kérték, hogy ne vegyek tudomást róla, sokan mások azt mondták, hogy hiábavaló volt a harcom, és hogy csak ‘focizzak’”

– posztolta a csatár a közösségi médiában.

“De ahogy mindig is mondtam, én nem a rasszizmus áldozata vagyok. Én a rasszisták üldözője vagyok. Ez az első büntetőjogi ítélet Spanyolország történetében, és ez nem nekem szól. Ez minden fekete embernek szól. Féljenek a rasszisták, szégyelljék magukat és bújjanak el az sötétben. Köszönöm a La Ligának és a Real Madridnak, hogy segítettek ebben a történelmi ítéletben. Több ilyen is lesz még…”

Javier Tebas, a La Liga elnöke azt mondta:

“Ez az ítélet nagyszerű hír a spanyolországi rasszizmus elleni küzdelem számára, mivel helyrehozza a Vinícius Junior által elszenvedett károkat. Egyértelmű üzenetet küld azoknak az embereknek, akik azért mennek a futballstadionba, hogy inzultáljanak másokat: a La Liga észre fogja őket venni, el fogja őket ítélni őket, és büntetőjogi következményei lesznek a tetteiknek.”

A Real Madrid közleményben reagált a hírre, hogy „továbbra is azon fognak dolgozni, hogy megvédjék klubjuk értékeit, és felszámoljanak minden rasszista viselkedést a labdarúgás és a sport világában”.

A 23 éves Vinícius Junior gyakran került már az ellenfél szurkolók rasszista szidalmazásainak céltáblájának közepébe a stadionokban és a közösségi médiában egyaránt. A brazil válogatott 2024 márciusában egy érzelmes sajtótájékoztatón sírva fakadt, amikor azt mondta, hogy a vele szemben elkövetett rasszista gyalázkodások egyre rosszabbak, mert az elkövetők büntetlenül maradnak. Ezen változtatott most ez a spanyolországi ítélet.