Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Euro 2024: Portugália az utolsó pillanatokban fordított Csehország ellen! – vidaóval

Az Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójának záró mérkőzésén bemutatkozott Portugália is, amely bár hatalmas fölényben futballozott Csehország ellen, kis híján lemaradt a három pontról (…) Amikor is a négy perces hosszabbítás közepén érkezett a 21 esztendős Francisco Conceicao és eldöntötte a három pont sorsát.

(Photo by Alex Livesey/Getty Images)

 

A két ‘nagy öreggel’ Cristiano Ronaldoval és Pepével, valamint megannyi sztárjátékossal a kezdőcsapatban Portugália esélyeshez méltón kezdte a találkozót, amelynek első félidejét végig kontroll alatt tartották CR-ék, olyannyira, hogy cseh támadójátékról szinte nem is beszélhettünk.
A portugálok ezzel szemben 70%-ban birtokolták a labdát, volt 10 kapura lövésük, és egy-egy igen komoly lehetőségük is adódott: utóbbi kategóriában a legnagyobbat Bruno Fernandes kiváló ütemű passzból Cristiano Ronaldo hagyta ki, miután a leshatárról kilépve a már csak vele szemben álló Stanek kapusba lőtt.

A portugálok fölényét elnézve, kisebb csoda, hogy nem esett gól az első félidőben.

A szünet után ott folytatták a felek, ahol abbahagyták: az olykor hosszú-hosszú percekig szakadó esőben Portugália ment előre a vezetés megszerzéséért, amely miután elmaradt, szinte törvényszerű volt, hogy Csehország az első lehetőségéből betalál majd – Így is lett! A 62. percben Lukas Provod mintegy 20 méterről nagyszerű gólt lőtt a hiába nyújtózkodó Diogo Costa kapujába!

A bekapott gólra Roberto Martinez cserékkel próbáld reagálni, a változtatások után kikerült a pályára szélére az addig inkább a belső védőhármasban futballozó Nuno Mendes, aki alig 5 perccel később a cseh kapu előterében találta magát, középre fejelt labdája pedig Robin Hrnacról a saját kapujába pattant.

Az egyenlítés után hamar meg is fordíthatták volna a találkozót a portugálok, ám Jindrich Stanke kapus a helyén volt Bernanrdo Silva lövésénél. Portugália komoly erőket mozgósított az egyenlítésért, amely kis híján össze is jött, miután Vitinha beadását Cristiano Ronaldo még a kapufára fejelte, Diogo Jota a kipattanóval viszont már nem hibázott – Apró szépséghiba, hogy Ronaldo a beadás pillanatában lesen állt, a VAR természetesen ezt észre vette, érvénytelenítette is a találatot.

Az utolsó percekben, majd a négy perc hosszabbításban is ment előre Portugália, a megmentő végül nem kis szerencsének is köszönhetően, a Pedro Neto egy védőben lelassuló beadásakor jókor, a legjobb helyen tartózkodó Francisco Conceicao lett, aki közelről nem hibázott.
Érdekesség, hogy a portugálok vezető találatát két csere-ember, Neto és Conceicao hozták össze, amiért Roberto Martinez szövetségi kapitányt dicsérni lehet, hogy jól nyúlt bele a találkozóba másodszor is – Még ha a 90. percben is küldte pályára a párost.

Portugália tehát győzelemmel kezdte az Európa-bajnokságot, egy olyan meccsen, amelyen bár hatalmas fölényben futballozott, végül mégis alaposan izgulnia kellett az eredmény miatt – A portugál játékosok kitörő öröme sok mindent elárult az érzéseikről a lefújás pillanatában.

 

 

 

Portugália – Csehország 2-1 (0-0)
Red Bull Aréna (Lipcse), Vezette: Marco Guida (olasz)
Gólszerzők: Hrnac (69. -öngól), F. Conceicao (90+2.) illetve Provod (62.)
Sárga lap: R. Leao (39.), F. Conceicao (90+3.) illetve Schick (57.)
Piros lap:

Portugália: D. Costa- R. Dias, Pepe, N. Mendes (P. Neto, 90.) – Dalot (G. Inacio, 63.), Vitinha (F. Conceicao, 90.), B. Fernandes, B. Silva, J. Cancelo (Semedo, 90.) – C. Ronaldo, R. Leao (D. Jota, 63.). Szövetségi kapitány: Roberto Martinez

Csehország: Stanek – Krejci, Hranac, Holes (Chory, 90+3.) – Doudera, Provod (Barak, 80.), Soucek, Sulc (Sevcik, 80.), Coufal – Schick (Chytil, 60.), Kuchta (Lingr, 60.). Szövetségi kapitány: Ivan Hasek

 

Az F-csoport állása:

Standings provided by Sofascore