Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb-selejtező: Szenegál tizenegyesekkel ejtette ki Egyiptomot

Az afrikai vb-selejtezők harmadik, utolsó körében a versenyben maradt tíz válogatott öt egymás elleni párharcban dönt a kiadó katari helyek sorsáról. Az oda-visszavágós csatározások visszavágóit kedd este bonyolítják le…

Az idei Afrika-kupa döntőjének “visszavágóján” Szenegál 1-0-s győzelem után tizenegyesekkel győzte le Egyiptom válogatottját és kvalifikálta magát a világbajnokságra. Az első mérkőzést elveszítő ANK-címvédő villámgyorsan megszerezte az előnyt, ugyanis egy szabadrúgást követő kapu előtti kavarodást követően a Villarreal támadója, Boulaye Dia kotorta be a vezető gólt a harmadik percben. A továbbiakban is a szenegáliak támadtak többet, de újabb igazán veszélyes lehetőségek nem adódtak előttük az első félidőben. A szünet után kiegyenlítettebben telt a játék, a hátrányba kerülő “fáraók” részéről is láthattunk ígéretes akciókat, de újabb találat egyik oldalon sem született a 90 perc alatt. Mivel az első mérkőzésen is 1-0-ra nyert a pályaválasztó, így hosszabbítás következett. A ráadásban a legnagyobb lehetőség Szenegál előtt adódott, azonban Sarr lövésénél El Shenawy kapus nagyot védett. Végül a kétszer 15 perces túlóra sem hozott döntést, tizenegyesekkel dőlt el a vb-szereplés sorsa. Azok után, hogy az első két párban senki nem talált be, köztük Szalah is hibázott. a hazaiak bírták jobban az idegek harcát. Sarr, Abass és Mané sem hibázott, miközben Mendy kivédte Mostafa Mohamed kísérletét, így a kontinensbajnok Szenegál jutott ki a vb-re, míg az idei ANK-döntő után Egyiptom ismételten alulmaradt velük szemben.

Szenegál – Egyiptom 2-0 (1-0, 1-0, 1-0) – tizenegyesekkel: 3-1
Gólszerző: Dia (3.), ill.
Továbbjutott: Szenegál 1-1-es összesítés után tizenegyesekkel

A nyugat-afrikai rangadón némi meglepetésre Ghána 1-1-es döntetlent harcolt ki Nigéria otthonában, ezzel kijutott a világbajnokságra. A vendégek bő tíz perc után vezetéshez jutottak, miután Thomas Partey átlövése talált utat a hálóba azáltal, hogy éppen a kapus előtt lepattanva alaposan becsapta Uzohót. Nem sokat tétlenkedtek a hazaiak, s újabb tíz perc elteltével a “Szupersasok” azonban egyenlítettek, William Troost-Ekong tizenegyesből vette be a ghánai kaput. Nem sokkal később a vezetést is megszerezhették volna, de Osimhen gólját a videóbíró végül les miatt nem adta meg. A markáns nigériai mezőnyfölény ellenére 1-1-es döntetlennel ért véget az első játékrész. A folytatásban sem történt változás, azonban a kényszerhelyzetben lévő hazaiak fölénye továbbra is meddőnek bizonyult, képtelenek voltak bevenni Wollacott ketrecét. Miután Ghána kihúzta a döntetlent, a sorozatban még érvényben lévő idegenben lőtt gól szabálya miatt ők jutottak ki a világbajnokságra, míg Nigéria lemaradt a tornáról.

Nigéria – Ghána 1-1 (1-1)
Gólszerzők: Troost-Ekong (22. – büntetőből), ill. Partey (11.)
Továbbjutott: Ghána 1-1-es összesítés után idegenben lőtt góllal

Az afrikai vb-selejtezők további programja

Kedd, 21:30 Algéria – Kamerun (az első mérkőzés eredménye: 1-0)
Kedd, 21:30 Marokkó – Kongói DK (az első mérkőzés eredménye: 1-1)
Kedd, 21:30 Tunézia – Mali (az első mérkőzés eredménye: 1-0)