Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

OTP Bank Liga 2012-2013 Ősz – Értékelő 4. rész: Lombard Pápa – Gyenge kezdés után feltámadás

Tizenhatrészes sorozatban értékeljük az NB I-es bajnokság tizenhat résztvevőjét. A negyedik részben a Pápa együttesével foglalkozunk. A keretek erőssége mellett a teljesítményt, valamint az anyagi és egyéb nehézségeket is megpróbáljuk elemezni. Illetve az edzők hatását az adott csapatra.

14. Pápa 15 4 5 6 15-23 -8 17

A sárga-feketék bravúrnak mondható döntetlennel kezdték a szezont a Videoton elleni székesfehérvári találkozón illetve a Paks elleni összecsapáson, hogy aztán sorozatban négyszer is vereséget szenvedjenek. Az első öt fordulóban mindössze két gólt szerzett a csapat, aminek következtében Bene Ferencnek mennie kellett, helyét egy mérkőzés erejéig Kovács László vette át, majd a régi-új edző, Zsivóczky Gyula ült le a kispadra. Vele valamelyest meglódult a pápai szekér, ám két ígéretes győzelem után újra megtorpantak a veszprém megyeiek, s azóta is hullámzó teljesítményt nyújtottak Szűcs Lajosék. A szezon legcsúfosabb vereségét is a Lombard szenvedte el: Győrben kapitulált 6-0-ra. Ennél nagyobb különbségű mérkőzés nem is volt több az ősszel. A pozitívum mindenképpen az, hogy Zsivóczky Gyula kezdi megtalálni mindenkinek a helyét. Ráadásul a szezon közben újra Pápán futballozik a házi gólkirály Goran Marics, és a korábban elég gyakran kifakadó támadó mostanra lehiggadt, az edző is megtalálta vele az összhangot. Marics nagy erőssége lehet a pápaiaknak tavasszal.

A keret:

Több egykori és jelenlegi utánpótlás-válogatott futballista, illetve olyan rutinos labdarúgó található a keretben, mint Szűcs Lajos, Rodenbücher István vagy éppen Horváth Levente és Maróti Béla. Ennek ellenére időnként a bravúreredmények mellett olykor becsúsznak nem várt vereségek is. Most pedig nézzük a posztokat.

Kapusok: A legrutinosabb játékos itt található. Szűcs Lajos az ősz végére átlépte a 400 mérkőzéses határt. Állhatna több mérkőzés is a neve mellett, ha nem lett volna néhány évig Bundesliga kapus. Ám minden eddigi csapatában rendre végigvédte a szezonokat, csak sérülés miatt hiányzott olykor. Háromszor a válogatottban is pályára léphetett. Minden mérkőzésen hozza a tőle megszokott magas színvonalat. Mögötte két fiatal kapus, Markek Tamás és Nacsa Péter vár bevetésre. Az első osztályban ugyan még nem kaptak szerepet, ám egy olyan játékos mellett, mint Szűcs csak fejlődhetnek. Rövidtávon nincs kapuskérdés, de két-három év múlva mindenképpen új kapus után kell néznie a Lombardnak, ha Szűcs visszavonul.

Védelem: A védelemben többségben vannak az utánpótlás-válogatottakban szereplő játékosok, ami annyit jelent, hogy némi nemzetközi rutin is fellelhető ebben a sorban. Az állandóság jellemző a pápai hátvédsorra, hiszen nem sokszor kell belenyúlni az összetételbe. A ferencvárosi és a győri kiütéstől eltekintve két gólnál többet nem kapott a Lomabrd, ami a védelmet dicséri. .

Középpálya: Kevés a bevethető középpályás. Ám tény, hogy két olyan játékos található itt, akik összesen játszottak négyszáz NB I-es meccset. Ugyanakkor az is elmondható, hogy Horváth Levente és Maróti Béla az ősz második felében kevesebb lehetőséghez jutott. Előbbi sérülés, utóbbi kisebb formahanyatlás miatt került ki a csapatból. Ugyanakkor az ősz folyamán fejlődött a középpályásjátéka az együttesnek, hiszen az utóbbi mérkőzéseken egyre jobban használták ki a szélek nyújtotta előnyöket, habár ez gólokban nem mindig mutatkozott meg. Erősíteni mindenképpen kell a télen, mert ez a hat-hét játékos kevés lesz a benmaradás elleni harcban, valamint a védekezés megszervezése is fontos feladata lesz Zsivóczkynak, miután Gyömbér Gábor távozott. Főleg akkor, ha az Eger-Siófok kettős látványosan javulni fog.

Támadók: A szezon közben tért vissza Pápára a szerb közönségkedvenc, Goran Marics, és onnan folytatta, ahol abbahagyta, mielőtt elment a kazah Zsetiszuhoz fél évre. A nyáron a Lech Poznannak kölcsönadott Lovrencsics Gergő tavasszal sokat tett a benmaradásért, így az ő góljai és lendülete hiányozhat. Azonban Mohamadou Seye, Marics kettős garancia a gólképes támadójátékra. Igaz azonban, hogy kiesésük – eltiltás, sérülés – esetén nincs hasonló kaliberű támadó, aki beugorhatna helyettük. A csatársornak tehát ez az egy hátránya.

Konklúzió: Korábban máshol már bizonyító játékosok és saját nevelésű fiatalok egészséges elegye a pápai együttes, kiegészülve néhány meghatározó légióssal. Apróbb változtatások leginkább a középpályán kellenek, valamint a támadósorba legalább két hasonló kaliberű támadót igazolni, mint Marics és Seye.

Anyagi lehetőségek:

Ami az anyagiakat illeti, Bíró Péter személyében tehetős tulajdonosa van a klubnak. Így a Pápa is azon csapatok közé tartozik, ahol a futballistáknak csak a játékkal kell törödni. A játékoseladásokból is csurran-cseppen olykor. És még függöben van Lovrencsics Gergő ügye, aki egyelőre csak kölcsönben van a Lech Poznannál, ám egyre érik a végleges átigazolása, hiszen jó teljesítménnyel hálálja meg edzője bizalmát. Tehát Lovrencsics átigazolásából mintegy 600 000 euró folyhat be, legalábbis ennyit ér jelenleg a támadó a mértékadó transfermarkt.de szerint.

Egyéb nehézségek:

A sérülések és eltiltások lehetnek a leginkább nehézségek a csapatnál, hiszen szűkösnek tekinthető a keret. Egyéb problémáról nem tudni.

Az edző:

Zsivóczky Gyula szeptember elseje óta áll a csapat élén. Addig Bene Ferenccel mindössze két pontot sikerült összekaparnia a sárga-feketéknek, míg Zsivóczky Gyulával összesen 15-öt. A régi-új edzőnek ngy szerepe van abban, hogy a Lombard valamelyest eltávolodott a kieső helyekről. Ez azonban még nem garancia a bennmaradás kiharcolására.

A csapat statisztikái az első 15 fordulóban:

Házi góllista: Goran Marics 8 gól; Mohamadou Seye 3 gól; Maróti Béla 2 gól; Yossuef Sekour, Joze Benko 1-1 gól

Leghosszabb veretlenségi sorozat: 4 mérkőzés: 10 és 13 forduló között

Leghosszabb vereségsorozat: 3 mérkőzés: 3 és 5. forduló között

Leghosszabb kapott gól nélküli sorozat: A találkozók zömén kapott legalább egy gólt a Pápa, így ilyen sorozatról nem beszélhetünk.

Leghosszabb lőtt gól nélküli sorozat: 2 mérkőzés: 4. és 5. forduló: MTK 0-2, DVSC 0-1

Paksi FC: https://www.fociclub.hu/?p=8360
Egri FC: https://www.fociclub.hu/?p=8320
FGSZ Siófok: https://www.fociclub.hu/?p=8310

Gavalovits Sándor