Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

EL: Megégett a Napoli, és a Dinamo Kijev, botrányos mérkőzésen nyert a Sparta

Folytatódtak a küzdelmek az Európa-ligában, a Napoli bebiztosíthatta volna első helyét, és talán továbbjutását is, ha a berni éjszakában legyőzi a Young Boys csapatát. Mindeközben Dánia egy kisebb csoda színtere lett.

Kép forrása: 20min.ch

I csoport:
Young Boys – Napoli 2-0 (0-0)
Gólszerzők: Hoarau (51.), Bertone (90+2.)

Bernben kora este a csoport papíron két legerősebb együttese találkozott egymással. A vendégek edzője, Rafa Benítez nem jelölte a kezdőbe csapata három legnagyobb sztárját, Marek Hamsíkot, Gonzalo Higuaínt, és José Callejónt sem. Ennek megfelelően komoly támadások nélkül zajlott az első félidő, csak Hoarau tudott két fejessel igazán helyzetbe kerülni a vendég kapu előtt. A Napoli ha el is jutott a hazaiak tizenhatosáig, ott Zapata magára hagyatva nem tudott a kapura veszélyes lenni. Majd a félidőt lezárván előbb Guzmán fejessel, Mertens pedig egy távoli lövéssel próbálkozott, de célt nem értek. A második félidőben nem bízott semmit a véletlenre a svájci csapat, már hat perc elteltével megszerezték a vezetést Hoarau góljával. Ezek után kinyílt hátul a Napoli védelme, és még Hamsík is beállt, így erősítve a támadásokat. A Young Boys egyre többet próbálkozhatott kontrákat vezetni, de előnyüket nem tudták növelni, míg a Napoli sem tudott egyenlíteni, még Callejón becserélésével sem, csak lesgólra futotta a spanyoltól a 80-ik percben. Hét perccel a vége előtt megérkezett a harmadik muskétás, Higuaín is, de gólt ő sem tudott szerezni, nem úgy a túloldalon Bertone, aki a ráadásban egy gyors kontra után átemelte a kifutó kapus felett a labdát.

Slovan Bratislava – Sparta Praha 0-3 (0-0)
Gólszerzők: Lafata (56.), Konate (61.), Krejci (81.)

A két csapat mérkőzése pikánsnak ígérkezett a közös történelem kényelmetlensége miatt, ám erre a csapatok nem igazán figyeltek, mert a pályán szinte nem történt semmi. A vendégek ívelgették a labdákat az elöl lévőknek, míg a szlovák játékosok igyekeztek kontrákat vezetni, a siker teljes kizárásával. Ezt unhatták meg a drukkerek a 40-ik percben, amikor is nézőtéri rendbontás miatt, fél órára beszüntette a mérkőzést a játékvezető. Miután lenyugodtak a kedélyek, folytatódhatott a mérkőzés, és a második félidőben negyed óra alatt kétszer talált be a Sparta Praha, ezzel a hazaiak kedvét szegve. Ezek után esélye sem volt a hazaiaknak, a prágaiak kipasszolták őket, és a vége előtt nem sokkal megkapták a kegyelemdöfést is.

Az I csoport állása 3 fordulóután:
1. Young Boys 6 pont (8:3)
2. Sparta Praha 6 pont (7:4)
3. Napoli 6 pont (5:3)
4. Slovan Bratislava 0 pont (0:10)

J csoport:
Steaua Bucuresti – Rio Ave 2-1 (2-1)
Gólszerzők: Rusescu (17., 45.), ill. Del Valle (48.)

Hiába a hazai pálya, a Steaua csak tíz perccel a kezdés után ébredt fel, addig a vendégek akarata érvényesült, és kis híján meg is szerezte a vezetést. De még időben eszmélt a román csapat, és Rusescu fejesével negyed óra után megszerezték az első gólt. Ezután megélénkültek a csapatok, a Rio Ave hajtott az egynlítésért, a Steaua pedig igyekezett gyors ellentámadásokat vezetni, aminek a félidő utolsó percében lett meg az eredménye, ismét csak Rusescu volt a gólszerző. Szünet után szinte azonnal szépített a Rio Ave, Del Valle 25 méterről lőtt bombagóljával. Keserű nem sokkal később visszaállíthatta volna a kétgólos különbséget, de az ötösről fölé bombázott. Hajtott az egyenlítésért a Rio Ave, és ennek köszönhetően nem laposodott el a mérkőzés, de a hátralévő időben már nem változott az eredmény, a Steaua legyőzte portugál ellenfelét.

Aalborg BK – Dinamo Kijev 3-0 (2-0)
Gólszerzők: Enevoldsen (11.), Thomsen (39., 90+3.)

Amilyen alárendelt szerepet játszott a játékban a dán Aalborg csapata, úgy hagyta ki minden lehetőségét a Dinamo Kijev, és mezőnybeli fölényüket nem tudták gólra váltani. Nem úgy a hazaiak, akiknek nem hiányzott nagyon a labda, de amikor hozzájuk került, akkor Envoldsen azt egy kapáslövéssel az ukrán csapat kapujába juttatta. Ettől csak jobban rákapcsolt a Kijev, és még erősebben támadott, de csak Yarmolenko jutott kapufáig, míg a túloldalon egy szép támadást az ötös sarkáról befejezve, Thomsen megszerezte csapata második gólját. A második félidőre igencsak felpaprikázva érkezett a Dinamo, egymás után jöttek a támadások, de sem a passzok, sem a beívelések nem voltak pontosak, így csak lehetőségek maradtak kihasználatlanul. Az Aalborg többet birtokolta a labdát a félidő derekán, mint az első játékrészben, a dánok ügyesen járatták a játékszert, és lassították a mérkőzést, aminek jutalma Thomsen második gólja lett, így a jóval esélytelenebbnek ítélt dánok magabiztosan tartották otthon a három pontot.

A J csoport állása 3 forduló után:
1. Steaua Bucuresti 6 pont (9:4)
2. Dinamo Kijev 6 pont (6:4)
3. Aalborg BK 6 pont (4:6)
4. Rio Ave 0 pont (1:6)

Demmel László