Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vereségével kieső helyen zárja az őszt a Dortmund – videóval

A Bundesliga őszi zárófordulójában vereséget szenvedett a Dortmund, ezzel a klub története során először zárja a bajnokság félidejét kieső helyen.

Selke már a 3. percben megalapozta csapata sikerét (forrás: kicker.de)

Werder Bremen – Borussia Dortmund 2-1 (1-0)
Helyszín: Weser-Stadion, Bréma – 42.100 néző
Vezette: Manuel Gräfe
Gólszerzők: Selke (3′), Bartels (62′), Hummels (69′)
Sárga lap:

Werder Bremen: Wolf – Garcia, Lukimya-Mulongoti, Galvez, Gebre Selassie – Junuzovic (Makiadi 90+1′), Bargfrede, Fritz – Bartels (Husing 89′) – Selke, Lorenzen (Kroos 59′)

Borussia Dortmund: Langerak – Piszczek, Ginter, Hummels, Schmelzer – Kehl (Kagawa 46′) – Aubameyang, Kirch, Gündogan, Großkreutz – Immobile

A hétközi fordulóban megnyert meccsen pontokat vesztő Dortmund Brémában vendégszerepelt szombat délután. A kieső zónában szereplő csapatok rangadóját rendezték meg ezzel a Werder otthonában.
Már a 3. percben megszületett a mérkőzés első találata, melyet a brémaiak szereztek meg Davie Selke révén. A gólszerző káprázatosan tekerte a labdát Langerak kapujába Garcia remek passzt követően (1-0). Ezt követően egyre inkább visszább állt a hazai klub, s ez idő alatt végig mezőnyfölényben futballoztak Jürgen Klopp tanítványai. Azonban a vendégek sem tudtak komolyabb helyzetet kialakítani az első 45 perc során. Mindkét együttes egyszer találta el ellenfele kapuját, ám a Werdernek volt jó a helyzetkihasználása. Úgy tűnt, a Werder képes olyan játékot bemutatni, amellyel egy gyors gól után hosszú ideig hatástalanítani tudják a sárga-feketék támadásait. Így az első játékrész során több gól már nem is született, megint csak hátrány tudatában mehettek pihenni a Dortmundiak, a hazaiak számára azonban biztató állást mutatott az eredményjelző.

A második félidő elején igyekezett a Dortmund megfogni a hazai csapatot, ám a 62. percben újra Bartels volt eredményes, így növelne a Bréma előnyét. Selke a gólja után ekkor gólpasszt is feljegyezhetett. Az első találat szerzője nagyszerűen iramodott meg a jobb szélen, s nem tudták tartani vele a dortmundiak a tempót, ahogyan a beadására középen érkező Bartelsszel sem (2-0). Nem sokkal később, a 69. percben bebiztosíthatta volna győzelmét a Bréma, amikor Selke szerezhette volna meg csapat harmadik, egyben saját maga második gólját, ám a lövése mellé ment. Viszont ugyanebben a percben sikerült szépíteni a vendég Dortmundnak egy szöglet után. Gündogan sarokrúgása után Hummels fejese talált utat Wolf kapujába, ezzel életben tartva legalább a pontszerzés reményét (2-1). A második félidő sokkal eseménydúsabb volt az elsőnél, legalább több gólt is láthattunk. A 78. percben Kagawa egyenlíthetett volna, de lövése kapu fölé szállt. A 89. percben újból a hazaiak szerezhettek volna gólt Bartels révén, de a brémai nem tudta növelni csapata és saját maga góljainak számát, a labda a kapufán csattant. A hosszabbítás 4. percében még egy ziccert is hibázott a hazai csapat Fritz révén, de okuk nem volt bánkódni a Werder játékosainak, hiszen legyőzték a Dortmundot. Ezzel a Werder 16. a tabellán, de még csúszhatnak lejjebb, de az is biztossá vált, hogy története során először zárja kieső helyen az őszt a BVB, ráadásul még az utolsó, 18. helyre is zuhanhatnak, ha holnap nyerni tud a Freiburg.

A mérkőzés összefoglalója

FC Augsburg – Borussia Mönchengladbach 2-1 (1-1)
Helyszín: SGL-Arena, Augsburg – 30.660 néző
Vezette: Bastian Dankert
Gólszerzők: Kruse (3′), Feulner (20′), Bobadilla (51′)
Sárga lap: Callsen-Bracker (2′), Traoré (65′), Baba (75′), Kramer (79′), Kohr (89′)

FC Augsburg: Manninger – Baba, Klavan, Callsen-Bracker, Verhaegh – Baier – Caiuby, Altintop (Thommy 90+4′), Feulner, Esswein (Philp 90+1′)

Borussia Mönchengladbach: Sommer – Korb (Johnson 78′), Brouwers, Jantschke, Dominguez – Hahn (Herrmann 61′), Xhaka, Kramer, Hazard – Kruse, Hrgota (Traoré 61′)

Az Augsburg jó szériáját a bajor rivális Bayern München törte meg a 15. fordulóban, majd a hétközi játéknapon is kikapott az Augsburg, amely az akkor győzni tudó Borussia Mönchengladbachot látta vendégül.
Már a 3. percben gól esett a hazaiak bánatára, amikor a 2. minutumban Callsen-Bracker kezezett saját csapatának tizenhatosán belül, majd a bíró büntetőt ítélt a vendégeknek. A labda mögé Max Kruse állt, aki sikeresen abszolválta a tizenegyest (0-1). Ezt követően a 20. percben adódott a meccs következő nagy helyzete, amiből ráadásul gól is született. Feulner Sommer mellett labdája a vendégek kapujába talált, így sikerült egyenlítenie az Augsburgnak (1-1). A 32. percben viszont újra átvehette volna a vezetést a Mönchengladbach, de Hahn lövését Manninger nagyszerű védése követte. Ezzel 1-1-es állással mehettek pihenni a csapatok tagjai.

A második félidőt a hazaiak kezdték aktívabban, olyannyira, hogy az 51. percben Bobadilla révén meg is szerzeték a vezetést. A gólszerző egy beadás után a léc alá lőtt (2-1). Ezen kívül már csak egy nagy helyzetet tartogatott a második félidő. A hajrában – 86. percben – Hazard szeretett volna pontot menteni, de középre lőtt labdáját Manninger fogni tudta. Ezzel hátrányból fordítva gyűjtötte be a győzelmet és ezzel a 3 pontot az Augsburg együttese, amely ezzel a sikerrel a 6., Európa Liga-selejtezőt érő pozícióból várhatja a tavaszi rajtot. A Mönchengladbach pedig a 4. helyről folytathatja majd a bajnoki szereplést.

A mérkőzés összefoglalója

VfB Stuttgart – Paderborn 0-0
Helyszín:
Mercedes-Benz-Arena, Stuttgart – 55.000 néző
Vezette: Tobias Stieler
Sárga lap: Vrancić (6′), Stoppelkamp (16′), Rupp (42′), Divadi (61′)

VfB Stuttgart: Ulreich – Sakai, Baumgartl, Schwaab, Klein – Hlousek, Gentner, Romeu, Werner (Kostić 76′) – Divadi (Leitner 65′), Harnik (Ginczek 61′)

Paderborn: Kruse – Wemmer, Rafa, Hünemeier, Brückner – Ziegler – Rupp (Saglik 90′), Bakalorz, Vrancić (Meha 71′), Stoppelkamp (Kachunga 79′) – Kutschke

A kiesőzónában tanyázó VfB Stuttgart a Paderbornt fogadta szombat délután.
A mérkőzésen sokszor próbálkozott mindkét együttes, akadt több kapura tartó lövés mindkét oldalon. Az első ilyen helyzetre a 17. percben került sor, amikor Divadi igyekezett bevenni szabadrúgásból a Paderborn kapuját, ám Kruse kapus a léc alól fölé tolta a labdát. Majd a 21. percben a Paderborn révén Stoppelkamp próbálkozott, de lövése Ulreichig jutott. A 30. percben újra a hazaiak szerezhettek volna gólt. Werner beadása után Hlousek fejelt, de megmozdulása következtében a labda nem tudott kapura irányulni. A 34. percben ismét Davidi szabadrúgása volt veszélyes. Ezt most kb. dupla akkora távolságból végezhette el a stuttgarti, de Krusenak muszáj volt védenie, mert kapura tartott a labda. A félidő hajrájában a Stuttgart volt aktívabb. Gentner egy beadás után küldte volna kapura a labdát fejjel, de a játékszer nem talált utat a hálóba. Ezzel gól nélküli döntetlennel vonulhattak pihenni a játékosok.

A második játékrészből két nagyobb helyzetet lehet megemlíteni. A vendégek révén Hünemeier csapata szabadrúgás-beívelése után fejelt kapura, ám Ulreich védeni tudott. A meccs végén győzhetett volna a hazai Stuttgart, de nem jártak sikerrel szabadrúgásuk után, amikor Schwaab fejelt, hiszen Kruse fogta a labdát. Ezzel tehát egy-egy pontot gyűjtöttek be a csapatok. A VfB így a 15. helyről várhatja a folytatást, a Paderborn pedig 11. a mérkőzés után, de még előzheti az újoncot a Hertha.

A mérkőzés összefoglalója

Nagy Dávid