Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Megsemmisítő vereséget mért a Soton az Aston Villára!

A Premier League 2014/2015-ös szezonjának utolsó előtti fordulójának nyitómeccsére az Európa Ligába jutás reményeit életben tartani vágyó Southampton otthonában került sor, ahol az az Aston Villa vendégeskedett, amely még matematikailag nem menekült meg a kieséstől. A vége kiütéses hazai siker lett, és megdöntötte korábbi rekordját a Southampton, azaz 60 pontot szerzett az élvonalban, amelyre eddig még nem volt példa! A korábbi rekord az 1984-85-ös szezonhoz fűződik, amikor 57 pontot szerzett a Soton.

Mané mesterhármast jelentő gólja – a szenegáli 2 perc és 56 másodperc leforgása alatt talált be háromszor! (forrás: premierleague.com)

Southmapton – Aston Villa 6-1 (5-1)
Helyszín: St. Mary’s Stadium – 31.636 néző
Vezette: Robert Madley
Gólszerzők: Mané (13′, 14′, 16′), Long (26′, 38′), Pellè (81′) ill. Benteke (45+3′)

Az Aston Villa csapata már gyakorlatilag is bebiztosíthatta azzal az előnyét, ha győzelemmel zárt a Southampton otthonában. A hazaiak nagyszerű szezonon vannak túl mindent egybevetve is, ugyanakkor ennél jóval előkelőbb helyen is állt Ronald Koeman gárdája, amelynek kevés esélye még volt az Európa Liga legalább selejtezőt érő helyezést elérni.

A bajnoki negyedik percében már gól is esett, azonban a hazai találat Pellé nevéhez fűződik, aki lesen volt, így érvénytelenítették az otthon szereplő csapat előnyszerzését. Egyre jobban játékba lendült az EL-re pályázó Soton, és megint villant Pellé! A támadó a 9. percben találhatott volna be, a kapu előterébe betett labdát rálőve, azonban Given hárította az olasz próbálkozását. A 12. percben az Aston Villa is jelezte, hogy a pályán van, de Benteke lövése Cleverley passza után mellé ment. De jött a gól a következő minutumban, az viszont a túloldalon. Mane a kipattanót megszerezve lőtte a labdát a kapuba a hálóőrt azt megelőzően átverve (1-0). Futószalag-szerű gólgyártás volt kilátásban, ugyanis 14 perc elteltével megduplázódott a Southampton előnye, egyben Mane találatainak a száma is! A szenegáli ekkor Long passzát váltotta gólra. Az asszisztot jegyző labdarúgó passza után az üres kapuba kellett lőnie Manénak (2-0). Nem volt még megállás ezután sem, hiszen 3 perc leforgása alatt szerzett mesterhármast Mane, mellyel nem akármilyen tettet vitt véghez és szinte máris győzelemre vezette csapatát! Az afrikai labdarúgó a léc alá lőtte a labdát Long passzát követően, így az asszisztért felelő játékos duplázott gólpasszok terén (3-0). A 18. percben Ward-Prowse is igyekezett gólt szerezni, de Given, a Villa kapusa a léc alól szedte ki a labdát. A sokkból felocsúdni próbáló vendég együttes Benteke révén szépített volna a 20. percben, de a támadó tizenegyespontról leadott fejese után a labda jócskán mellé ment. A 26. percben dózerré változott a Southampton és az addig két asszisztot jegyző Long is bevette Given kapuját! Pellé szerzett volna előbb gólt, de a kapus védett, a labda azonban kipattant, Long pedig azt bevágta azt az üres kapuba (4-0). A 31. percben Soton részről Clyne beadása is veszélyesen érkezett a kapu elé, de a védő résen volt. A 37. minutumban Delph távolról szépített volna, de lövését követően a labda fölé szállt. A következő percben viszont már teljesen széthullott a vendégcsapat, leginkább annak védelme, amely újra hibázott, és az ekkor labdát szerző Long gólok terén is duplázott, hiszen 35 méterről talált be, meglátva, hogy a vendégek hálóőre kint áll a kapuból! Iszonyatosan nagy gól volt ez (5-0). Az első félidő hosszabbításában viszont Benteke megszerezte a szépítést, fejjel Bacuna beadása után (5-1). Ez volt az igazán eseményekben és gólokban egyaránt gazdag első félidő záróakkordja. A folytatásra már sok kérdés nem maradt, az egalizáláshoz is 4 gól kellett volna a Villától, de a Soton úgy tűnik minden egyes védelmi hibát kegyetlenül képes kihasználni ma, így életben tartva az EL selejtezős helyezés megszerzésének reményét.

Veszélyesen kezdte a második félidőt is a Southampton csapata, majd az 50. perc végén a vendégek kapusa hibázott, amikor el akarta ütni a labdát, de szerencséjére a hazaik nem tudták gólra váltani ezt a lehetőséget és kihasználni a védelmi hibát. A 66. minutumban jó helyről végezhetett el szabadrúgást az Aston Villa csapata, de Grealish beívelését Gazzaniga kapus ütötte szögletre. A Soton nagyobb teret engedett mezőnyben a vendégeknek, de ennek ellenére nem kellett aggódnia a hazai klubnak, a győzelem útját már az első félidőben kikövezték. A 74. percben még növelhette is volna előnyét a Soton egy szöglet után, de Yoshida fejesét Given kivédte. Majd a 76. percben Clyne is gólra tört, de a betett labda utáni kipattanót a vendégek kapuja fölé lőtte. A következő minutumban a vendégek előtt adódott nagy lehetőség a beadás után, de a jó lövőhelyzeteket elszalasztva és a kipattanó után egyre hátrébb téve a labdát nem tudott betalálni a Villa. Egyre jobban közeledve a hajrához, a 81. percben Pellè bevitte a kegyelemdöfést! Mesterhármasa mellé egy gólpasszt is kiosztott Mané, kinek ívelése után a egy vonalban a védősorral az érkező olasz a léc alá bombázott (6-1). A 90. percben óriásit mentett a hazai hálóőr a közeli lövés után lábbal, majd a kipattanót fölé vágta a vendégek érkező játékosa.

A hazaiak könnyed játékkal szerezték meg a három pontot, ezzel együtt azt a 60-as határt, amely rekordnak számít az 1985-85-ös szezonban az élvonalban szerzett 57 pont után. A Soton hőse Mané és Long voltak – előbbi mesterhármast lőtt 2 perc és 56 másodperc(!) leforgása alatt, majd a végén gólpasszt is addot, míg utóbbi 2 gólt szerzett és két asszisztot osztott ki, de ne feledkezzünk meg Pellèről sem, aki a mindent eldöntő találatot rúgta. Leginkább az Aston Villa védelmi hibáit használta ki a Southampton, de Ronald Koeman csapata önfeledten játszotta végig a meccs egészét, sikerével pedig közel került az Európa Liga selejtezőjéhez a gárda!

Nagy Dávid