Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Selejtező-sorsolás után: Reakciók és érdekességek

Összegyűjtöttük, ki miként fogadta az oroszországi világbajnokságra történő kvalifikációs csoport sorsolását. Mint ismert, a magyar válogatott Portugáliával, Svájccal, Feröerrel, Lettországgal és Andorrával került egy hatosba. A magyarok reakcióit később közöljük.

Nem éppen kellemesek az emlékein Cristiano Ronaldóékról. - fotó: stop.hu

Nem éppen kellemesek az emlékein Cristiano Ronaldóékról. – fotó: stop.hu

Portugália

Nem lehetnek elégedetlenek Cristiano Ronaldoék a csoportbeosztással, hiszen verhető ellenfelek ellen kell pályára lépniük 2016 őszétől. Ám kérdéses, a mostani generációból kik maradnak a nemzeti csapatban. Cristiano Ronaldo biztosa, hiszen karrierje csúcsán van, amit mi sem jelez jobban, mint góljai száma, valamint teljesítménye. Olykor ugyan be-becsúszik egy-egy rossz meccse, de alapjába véve kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt. A portugálok a sorsolás után Twitter üzenetben kívántak sok szerencsét a magyaroknak.

A luzitán lapok egybehangzóan pozitívan értékelik a hatost.

O Jogo: „Nem is kívánhattunk volna jobb sorsolást!”

Record: „Kedvező sorsolást kaptunk.”

Maisfutebol: „Válogatottunk Svájc és Magyarország ellen selejtez. Elkerültük a legnehezebb ellenfeleket.”

Jornal de Noticias: „Ránézésre kevésbé bonyolult csoportba került a »quinas« becenévre hallgató társulat.”

Svájc

Hogy-hogy nem hosszú idő után futottunk bele a helvét válogatottba. Legutóbb barátságos mérkőzésen találkozott a két együttes, akkor a svájciak nyertek 2-0-ra Cipruson. A svájciak kapitánya Vladimir Petkovic elégedetten nyugtázta a csoportbeosztást. „Megoldható ez a csoport – idézte a piros-fehérek kapitányát a sport.ch. – Természetesen Portugália a favorit, de senkitől nem kell tartanunk. Ugyanakkor minden ellenfelünket megfelelő tisztelettel kell kezelnünk, egy válogatottat sem becsülhetünk le. A saját bőrünkön is megtapasztalhattuk már, hogy nincs könnyű rivális. A csoportelsőségre hajtunk, mivel sikeresen abszolválható hatosba kerültünk. A cél a közvetlen világbajnoki kvalifikáció.” A csapatkapitány Gökhan Inler szerint kiegyenlített küzdelem várható a továbbjutásért. A Napoli középpályása a szövetség oldalán fejtette ki véleményét. „Egyértelmű, hogy Portugália az esélyes, de rengeteget fejlődtünk az elmúlt években, nem véletlenül húztak minket a második kalapból. Nem gondolhatjuk azt, hogy ez sétagalopp lesz. Magyarország feljövőben van, míg Feröer nagy meglepetéseket okozott, olyanokat, amelyekre aligha számított bárki is. Lettországgal mi megszenvedtünk már, nehéz ellene, nagyon szervezett csapatról van szó.”

Lettország

Nem kellemes emlék a legutóbbi találkozás, legalábbis magyar szempontból, mert amíg idehaza Szabics Imre vezérletével legyőztük az északiakat, addig idegenben vereséget szenvedtünk, és végül a Maris Verpakovskis nevével fémjelzett társaság utazhatott a 2004-es portugáliai kontinenstornára. „A magyarokkal már találkoztunk tétmérkőzésen, mégpedig a 2004-es Európa-bajnokság selejtezőjében, amikor a mi legényeink meg sem álltak a 16-os döntőig.” – utal a tizenegy esztendővel ezelőtti párharcra a Diena Online.

Ősszel megszenvedtünk a szigetországiakkal. A jövőben sem lesz könnyebb. - fotó: uefa.com

Ősszel megszenvedtünk a szigetországiakkal. A jövőben sem lesz könnyebb. – fotó: uefa.com

Feröer

Csak szűkszavú reagálás követte a sorsolást, annak azonban örülnek, hogy „jön Cristiano Ronaldo.”

Andorra

A miniállam szintén a portugál zseninek örül, ellenben megjegyzik, a mieink elleni meccseket kevésbé várják, lévén eddigi két összecsapásunkon oda-vissza megvertük Andorrát.

Az andorraiak ellen hibátlan a mérlegünk.

Az andorraiak ellen hibátlan a mérlegünk.

Bondia: „Régi ismeretség ez a magyarokkal, akik Szalai Ádám és Dzsudzsák Balázs vezetésével igyekeznek feledtetni a sikertelen utóbbi évtizedeket.”

És akkor egy kis statisztika:
Portugália ellen:
10 mérkőzés, 0 győzelem, 3 döntetlen, 7 vereség, 7-23-as gólkülönbség
legutóbb: Portugália – Magyarország 3-0 (vb-selejtező, 2009. október 10., Lisszabon)

Svájc ellen:
44 mérkőzés, 30 győzelem, 5 döntetlen, 9 vereség, 127-58
legutóbb: Svájc – Magyarország 2-0 (barátságos mérkőzés, 2002. február 13., Limasszol)

Feröer ellen:
1 mérkőzés, 1 győzelem, 0 döntetlen, 0 vereség, 1-0
legutóbb: Feröer – Magyarország 0-1 (Eb-selejtező, 2014. október 14., Tórshavn)

Lettország ellen:
5 mérkőzés, 4 győzelem, 0 döntetlen, 1 vereség, 11-6
legutóbb: Magyarország – Lettország 2-0 (barátságos mérkőzés, 2007. február 7., Limasszol)

Andorra ellen:
2 mérkőzés, 2 győzelem, 0 döntetlen, 0 vereség, 7-0
legutóbb: Magyarország – Andorra 2-0 (Vb-selejtező, 2013. október 15., Budapest)

Gavalovits Sándor