Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Egy kis esélylatolgatás…. Mire lehetnek képesek a „magyar” kupacsapatok Európában?

Augusztus végére elfogytak a magyar kupacsapatok, de négy magyar játékos még érintett az Európai Ligában. Lovrencsics Gergő, Kádár Tamás és Holman Dávid a Lech Poznań színeiben, míg Nemanja Nikolics a Legia Varsóval vág neki az Európa Liga csoportküzdelmeinek. Vajon mire lesznek képesek a lengyel csapatok, lesz-e “magyar siker” Európában?

 LECH_VIDI

Nem kerültek nagyon könnyű csoportba a lengyel csapatok az Európa Ligában, de nem is megoldhatatlan feladat a továbbjutás. Emlékezzünk csak, hogy tavaly a Legia nagy meglepetésre hat meccsből ötöt megnyert, pedig akkor a negyedik kalapból húzták a varsóiakat. Persze a tavalyi Lokeren, Trabzon, Harkov triónál most erősebbnek tűnik, mind a Napoli, Brugge, Midtjylland a Legia előtt, mind pedig a Fiorentina, Basel, Belenenses a Lech előtt. Összességében azonban nem kell túlaggódni a dolgot: elkerülték a lengyelek az Ajaxot, a Borussiát, a Schalkét, a Kazant vagy a Dnyiprót is. A második kalapból is lehetett volna erősebb ellenfelet kapni, mint a Liverpoolt, a Besiktast vagy a Laziot.

Persze ellenvetésként fel lehet hozni, hogy a Lech finoman szólva sem parádézik az utóbbi időben, a bajnokságban szinte botrányosan szerepel, a BL-ben pedig simán kiesett éppen a Basel ellen. A Videotonon ugyan simán túlléptek Kádárék, de ennek értékét igencsak csökkenti a magyar bajnok szintén minősíthetetlen formája. A kettős győzelem azonban biztosan lökést ad a csapatnak, sőt ott lehet a plusz motiváció, hogy visszavágjanak a Baselnek. Megjegyzendő, hogy a Basel elleni első meccsen Kędziora kiállításáig teljesen egyenrangú ellenfelei voltak a poznaniak a svájci csapatnak. Bizakodni lehet abban is, hogy lassan, de biztosan minden sérült felépül és visszanyerik formájukat. Végül pedig ott marad egy kérdőjel: a Lech legnagyobb tehetségének tartott Linetty szinte biztos, hogy eligazol (talán éppen a Legia leendő ellenfeléhez, a Brugge-hoz), de vajon a helyére kiszemelt Maciej Gajos a Jagielloniából pótolja-e majd? Rutinja biztosan megvan hozzá, de lesz-e elég idő az összeszokáshoz? A lényeg azonban, hogy a hírek szerint 1-2 játékos még érkezhet Poznanba az első csoportmeccs előtt.

A Legiától talán nagyobb az elvárás, hiszen tavaly nagyon simán léptek túl a csoportbeli ellenfeleken. Ráadásul idén felfokozott a hangulat a 100 éves klubnál, jól sikerültek az igazolások is, de a csoport most nehezebb lett. A Napoli szinte verhetetlennek tűnik, a dán és belga ellenfél viszont megfogható. Persze ehhez újra csúcsformába kéne lendülnie a támadószekciónak és nem kellene ennyi hibát elkövetni a védelemben. Remélhetőleg a belső védő, Pazdan tegnapi sérülése nem súlyos, mert nélküle jelentősen gyengült a csapat. Pazdan eddigi 6 tétmeccsén összesen 1, míg a tegnap a helyére beállt ukrán Levcsuk eddigi 6 meccsén 6 gólt kapott a Legia… A hírek szerint egy baloldali védőt hoznak hamarosan, a bosnyák-szerb Bojan Nastić személyében (jelenleg a Vojvodina játékosa), valamint felmerült, hogy visszatérhet a tavaly Kínába távozott Miroslav Radović is. A szerb-montenegrói, de lengyel állampolgársággal is rendelkező „Rado” igazi legenda, hiszen 9 év alatt 228 meccsen 54 gólt lőtt a Legiában, s ezzel az egész Ekstraklasa legeredményesebb légiósa. Rado a szélen is tud játszani, tehát nem feltétlenül veszélyeztetné Nikolics helyét a csapatban. Persze még semmi nem dőlt el, de biztos, hogy a Legia is igazol még néhány játékost.

Érdemes egy kicsit a meccsnaptárat is megnézni, hiszen befolyásolhatja a játékot, hogy mikor milyen erősségű csapatokkal kell megküzdeni a két lengyel kupacsapatnak. A Legia első fellépése előtt nincs közvetlenül meccs, majd a hazai Napoli elleni meccsre kényelmesen hangolhatnak Nikolicsék három nappal korábban a Termalice elleni bajnokin. Ez tehát pozitív lehet. Hasonló a Lech esetében is a helyzet, a Belenensest úgy várják, hogy előtte négy nap meccsmentes időszak lesz, a baseli túrára is otthon hangolnak négy nappal korábban a Zabrze Górnik ellen. Vagyis a két csapat nem panaszkodhat majd fáradságra az elején. A legérdekesebb és legsűrűbb talán az lesz, hogy október 22-én a Lech Firenzébe utazik, a Legia a Brugge-t fogadja, majd két nappal később éppen egymás ellen játszanak majd Varsóban. Viszont ez a sűrű program inkább a hazai derbi rovására mehet, nem pedig az EL-sikerességére. A Legia utolsó, nápolyi meccse előtt öt nappal egy másik derbi is lesz a Wisła Kraków ellen otthon, de bőven lesz idő a pihenésre az olasz út előtt.

Összességében tehát sem a poznani magyar trió (Kádár, Holman, Lovrencsics), sem Nikolicsék előtt Varsóban nincs megoldhatatlan feladat: nem könnyen, de a második hely megszerezhető mindkét csoportban. Mindenesetre a magyar futball számára is óriási siker lenne a két lengyel csapat továbbjutása, hiszen tavasszal emberemlékezet óta nem volt magyar résztvevője a nemzetközi kupáknak.

A Lech Poznań mérkőzései:

09.17. – FC Midtjylland – Legia Warszawa
10.01. – Legia Warszawa – SSC Napoli
10.22. – Legia Warszawa – Club Brugge KV
11.05. – Club Brugge KV – Legia Warszawa
11.26. – Legia Warszawa – FC Midtjylland
12.10. – SSC Napoli – Legia Warszawa

A Legia Varsó mérkőzései:

09.17. – KKS Lech Poznań – OS Belenenses
10.01. – FC Basel 1893 – KKS Lech Poznań
10.22. – ACF Fiorentina – Lech Poznań
11.05. – Lech Poznań – ACF Fiorentina
11.26. – OS Belenenses – Lech Poznań
12.10. – Lech Poznań – FC Basel 1893

Katt ide: Ekstraklasa Lengyel Bajnokság