Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

U21-es Eb-selejtező: Majmoljuk a felnőtteket

Harmadik mérkőzését játszotta le ebben a kiírásban a magyar U21-es válogatott, amely ezúttal Albánia ellen próbált meg maradandót alkotni Felcsúton.

Kép: MLSZ

Kép: MLSZ

Eddig egy Lichtenstein elleni 6-0-ás győzelmet és egy Portugália elleni 2-0-ás vereséget tudunk felmutatni – mindkettőt idegenben. Albánia már túl van három mérkőzésen is – eredményeikből arra következtettünk, hogy valószínűleg valahol alattunk lehetnek játékerő tekintetében. Abszolút domináns játékra készült a magyar csapat, amely jókorát koppant a kezdés után. Az Albánok keményen letámadtak, amivel sikerült megzavarniuk a kicsit már túlságosan is nyugodt magyar játékosokat. Sajnos meglepően sok volt a hasonlóság a felnőtt válogatott görögországi mérkőzésével kapcsolatban. Csak úgy, mint a felnőttek, úgy a fiatalok is úriasan védekeztek, megtartva a 3-4 méteres távolságot emberfogásnál. Ki akartuk használni a pálya szélességét és próbáltuk széthúzni az ellenfelet – ez visszafelé sült el, hiszen az egymástól távol helyezkedő magyarok nagyon nehezen találták meg egymást a labdákkal. Kétségbeejtően pontatlanok voltak a magyar játékosok – sokszor két jó passzt nem tudtak egymás után összehozni, holott ez korántsem lett volna lehetetlen.

Úgy negyed óra elteltével visszább vettek az albánok, de két rendkívül képzett támadójuknak hála, folyamatos veszélyt jelentettek ránk. A magyarok idegesek voltak, mert nem ment a játék – ennek rengeteg felesleges szabálytalanság lett a következménye. Ezekből rendre veszélyeztetni tudtak a vendégek, akik végül Manaj góljával a 24. percben szereztek vezetést. Szerencsére az egyenlítő gól viszonylag hamar összejött – habár az is egy eladott labdából. Egy felívelés után az albán védő volt határozatlan és labdakezelési hibája után került a játékszer Prosserhez, aki 17-ről gyönyörűen lőtt a ficakba. Az egész meccsen egyébként egyedül Prosser nyújtott olyan teljesítményt, ami bizakodásra adhat okot. Kitűnő lövőtechnikája van, amit nem egyszer be is mutatott – az egész selejtezős produkciója alapján nem lenne meglepő, ha el tudná adni magát egy külföldi csapatnak.

Kép: MLSZ

Kép: MLSZ

A félidő végén már mi irányítottunk, de a rengeteg pontatlanság és a határozatlan, óvatos védekezés ismét gondokat okozott: Latifi a 43. percben fejezett be egy egyébként kitűnően kivitelezett kontrát, ismét vezetéshez juttatva Albániát. A szünet után egy fokkal agresszívabb magyar csapat futott ki, de az alap hibák nem tűntek el maradéktalanul. feltűnően sokszor próbáltunk keresztlabdákkal operálni, csak hogy a már korábban is említett dolgok miatt ez egyáltalán nem működött. Pontatlanok voltunk, az albánok pedig odafigyeltek a szélekre – talán ha középen próbáltunk volna játszani, akkor több sikerrel járunk. Habár többet volt nálunk a labda, a vendégek több alkalommal is vezethettek kontratámadásokat – ezeket ezúton is köszönjük, hogy elszórakozták. Kilin mester keserűen sétálgatott az oldalvonal mellett, nem tetszett neki, amit látott. A két cserének köszönhetően kicsit kezdett fellendülni a támadójátékunk, Novotny Soma révén sokat erősödtünk a büntetőterületen belül. A 64. percben aztán nagy nehezen össze is jött az egyenlítő találat, ám nem a beálló Novotny, hanem az első játékrészben villogó Prossernek köszönhetően. A ballábas magyar szélső duplájával tehát már a kezünkben volt a pontszerzés, a meccsnek viszont korántsem volt vége.

A szakadó esőben tovább erőltettük a támadásokat, de minden perc hatalmas szenvedés volt – nem csak nézőként, hanem a játékosok is szemmel láthatóan megelégelték már ezt az estét. A kapus Nagy Gergely a második játékrészben már hozta a tőle Portugáliában is látott bravúrokat, Balogh helyett pedig Sallai érkezett a hajrára. Mindkét félnek voltak lehetőségei az utolsó percekben, hogy eldöntsék a három pont sorsát – ebből a vendégek voltak veszélyesebbek. A folytatásban viszont nem esett több gól – maradt az igazságos döntetlen. A magyar csapat egyáltalán nem játszott jól és talán még szerencse is, hogy most jött ki ez a rossz forma – most sok hibára fény derült, ezeken lehet és kell is javítani.

Magyarország – Albánia 2-2
G.: Manaj (24.), Prosser (28., 64.), Latifi (43.)

Baranyai Balázs