Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Mélybe taszított tehetségek: A dortmundi örök ígéret

Ismét jelentkezünk a “Mélybe taszított tehetségek” című rovatunkkal. Az eddig három részben bemutattuk Ben Arfa, Robinho és Quaresma pályafutását is. Ezúttal a török örök ígéretet , Nuri Sahin karrierjét követhetitek végig.

7aaba38434ca9d8b56ff1e3b5a914bb8_large

Nuri Sahin a Borussia Dortmund neveltje, 2001-2005-ig a különböző utánpótlás csapatokban pallérozódott , csupán 17 esztendős volt, mikor csatlakozhatott a felnőttek közé. A BVB akkoriban nem éppen az aranykorszakát élte, így már ilyen fiatalon is alapembernek számított. A 23 lejátszott bajnoki mérkőzésből minden alkalommal kezdőként léphetett pályára, ebből 10-et végig is játszhatott 1 gólt szerzett és 6 gólpasszt osztott ki társainak. A következő idényben ritkábban kapott lehetőséget a kezdőben, 24-szer kapott lehetőséget, 13-szor volt ott a kezdőcsapatban.

Cikksorozatunk első része: A megbukó francia csodagyerek (KATT)
Cikksorozatunk második része: Real Madrid után jött a lejtő (KATT)
Cikksorozatunk harmadik része: A portugál “hazafi (KATT)

A folyamatos játéklehetőség miatt kölcsönadta a német klub a még mindig csak 19 éves törököt, méghozzá Hollandiába a Feyenoord együtteséhez. A holland csapatban 29-szer lépett pályára, mindössze kétszer volt csak csere, 6 alkalommal talált be az ellenfelek hálójába.

A rövid kitérő után visszatért Dortmundba, egyre érettebb játékot mutatott, gyorsan vezéregyéniségé vállt, sok gólt szerzett, és rengetegszer hozta helyzetbe társait. Az áttörést a 2010/2011-es kiírás hozta meg igazán számára, 30 meccsen 6 találatot jegyezhettek fel a neve mellé, és 8 asszisztot osztott ki.

Az egyre csak kiteljesedő középpályásra a Real Madrid csapott le a 2011-es nyári átigazolási piac során. A spanyol klub 10 millió eurót pengetett ki a Sahinért. A “király gárda” akkori trénere, José Mourinho nem túl sok lehetőséget adott neki, a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában négy, míg a Spanyol Kupában kétszer kapott esélyt a bizonyításra.

A kevés játékidő miatt 2012 nyarán kölcsönadták , méghozzá Angliába a Liverpoolhoz. Kezdetben élvezhette a bizalmat, viszont rövid időn belül el is szállt, hiszen a 11.fordulót követően kikerült a csapatból, és kiegészítő embernek számított. A Real Madrid nem számított rá továbbra sem, így visszatért Dortmundba. A török labdarúgónak egyre jobban kezdett a mélységbe süllyedni az ígéretes pályafutása.

A német sztárklub is először csak kölcsön vette. Jóval többször játszhatott, mint az elmúlt 1,5 évben, így végül leigazolta a BVB együttese. A következő idényt végig játszhatta, komolyabb sérülések nem hátráltatták, újra az egyik meghatározó játékosa volt a csapatnak. A 2014/2015-ös kiírásban azonban mindössze 7 bajnokin tudott pályára lépni, a török középpályás 2015 februárja óta nem tudott pályára lépni.

A török válogatottban 2005-ben mutatkozott be azóta 47-szer kapott lehetőséget , 2 gólt szerzett.

A Liverpoolt kivéve mindenhol nyert trófeát, az elsőt a Feyenoord színeiben nyerte el, még 2008-ban, a Dortmunddal volt bajnok, és német kupa győztes is már, a Real Madriddal pedig bajnoki címet zsebelhetett be.

Képforrása: sport.gentside.com

Németh Boldizsár