Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Mélybe taszított tehetségek: A portugál “hazafi”

Újra jelentkezünk a “Mélybe taszított tehetségek” című rovattal. Az előző részekben, már két nagy ígéret úgymond csődbe ment karrierjét is bemutattuk , nevezetesen Hatem Ben Afra-ét és Robinho-ét. A harmadik áldozatunk ezúttal a portugál Ricardo Quaresma.

485c10c86c37e5f1ae102eacad2dd29c_large

Ahogy akkoriban rengeteg nagy portugál tehetségnek, Ricardo Quaresma pályafutása is a Sporting Lisszabonba indult. Mindössze 18 éves volt, mikor felkerült a felnőttek közé a portugál szélső.

Az ifjú Ricardo két évet töltött el nevelő klubjába, fiatal kora ellenére gyorsan a meghatározó labdarúgók közé tartozott, 74 tétmérkőzésen 10 találatig jutott. Tehetségéhez nem fért tehát kétség, 2003 nyarán a Barcelona lecsapott rá.

A katalán klub 6 millió eurót pengetett ki Quaresma játékjogáért, a spanyol klub azonban akkoriban nem épp aranykorszakát élte. Az első bajnoki összecsapásokon rendre lehetőséget kapott, általában kezdőként, néha pedig csereként. A kezdetleges bizalom gyorsan kezdett elszállni, a 17.fordulótól kezdve elvétve kapott lehetőséget , azt is csereként. Összesen 26 bajnokin kapott lehetőséget, ebből 10-szer kezdőként , csupán 1 gólt szerzett. A Barca gyorsan túl is adott a portugálon, 2004 nyarán visszatért Portugáliába.

Cikksorozatunk 1.része: A megbukó francia csodagyerek (KATT)
Cikksorozatunk 2.része: Real Madrid után jött a lejtő (KATT)

A 2004-es nyári átigazolási piacon a Portó csapott le rá, akik végül is cserébe Decot adták érte, hogy fedezni tudják Quaresma vétel árát. A legelső benyomások jól sikerültek, hiszen betalált az UEFA Szuper Kupa és a Portugál Szuperkupa döntőjében is, utóbbin győztes gólt szerzett. Mindent egybevéve 43 meccsen 5 gólig jutott. A szurkolók sokat kritizáltak öncélú cselei miatt, idővel újra megvillantotta benne rejlő tehetségét, és egyre érettebb játékot mutatott ,  valamint a csapat érdekeit is szemelőt tartotta már. Ezt tanúsítja a 2005/2006-os kiírás is, a bajnokságban 29 összecsapáson 5 találatig jutott, mellette 10 gólpasszt osztott ki társainak. A 2006/2007-os és a 2007/2008-as szezonra a Portó legjobbjává vállt a kritikusokat pedig gyorsan elhallgattatta, ebben a két évben minden frontot egybevéve 61-szer kapott lehetőséget ,18 gólt szerzett, valamint 34 gólpasszt osztott ki. A remek teljesítménye miatt újra külföldre igazolt, ezúttal Olaszországba próbált szerencsét.

Ezúttal az Internél szerette volna megcsillogtatni tudását, a milánói klub közel 20 millió eurót fizetett ki érte a Portónak. Az elején úgy nézett ki megtalálta a tökéletes klubot játéklehetőség kapcsán hazájától, rendre kezdőként kapott esélyt, egy idő után kikerült a kezdőből, és Mourinho már csak csereként számított rá. A téli átigazolás során kölcsönadták a Chelseanek, de itt is ritkán kapott szerepet. A következő idényben is kiegészítő játékosnak lehetett betitulálni, az olasz együttes szerette volna újra kölcsönadni, azonban ő maradni akart. Quaresma itt már 27 éves volt, így kilehetett jelenteni nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Két esztendő után távozott Olaszországból.

Pályafutása nem úgy alakult, ahogy azt tervezte , így Törökország felé vette az irányt, méghozzá a Besiktashoz. A török ligából kitűnt tudásával, második idényében azonban rengeteg sérülés hátráltatta a játékban, így Európából is távozott. Összesen 73 tétmeccsen lépett pályára 18 gólt szerzett.

Ezek után Ázsiában próbált szerencsét az Al Alhi-nál, rövid idő után azonban visszatért Európába, és azon belül a Portóhoz. Gyorsan felvette a ritmust és újra jó teljesítménnyel rukkolt elő a portugál együttesnél. Másfél  évet töltött el második ciklusában a Portó együttesénél. Újra a régi önmagát mutatta azonban gyorsan távozott, hiszen visszatért a Törökországba, sokak meglepetésére.

Spanyolországot kivéve mindenhol nyert trófeát, a Sportingnál volt bajnok, Ligakupa és Szuperkupa győztes, a Portónál többszörös bajnok, valamint nyert Ligakupát, és Szuperkupát is, a Chelseavel FA Kupát, az Interrel pedig bajnoki címet, illetve Bajnokok Ligáját és Olasz Kupát. Török földön Kupa győzelmet ünnepelhetett.

Képforrása:sport.gentside.com

Németh Boldizsár