Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Mélybe taszított tehetségek: A Real Madrid után jött a lejtő

Ma újra jelentkezünk a “Mélybe taszított tehetségek” című rovattal. A legelsőben a francia csoda csillag Ben Arfa “bukásának” útját, főbb problémáit mutattuk be, ezúttal egy brazil reménység karrierjét követhetitek soron.

Robinho-wallpapers-real-madrid-brazil-1

“Könnyen jött, könnyen ment.”-így jellemezhetjük talán Robinho karrierjét, aki nemcsak hazája, hanem a világ egyik legnagyobb tehetsége volt. Hogy, mit is akarok megfogalmazni ezzel az idézettel? Nos, Robinhot 2005 nyarán igazolta le a Real Madrid csapat a brazil Santos együttesétől. A “király gárda” természetesen biztosra ment, és 24 millió eurót adott a 21 esztendős brazil szupertehetségért. Az ifjú támadó Luis Figo tízes mezét örökölte meg, így tehát volt bőven mit bizonyítania. Gyorsan a madridiak egyik meghatározó játékosává vált első idényében 51 tétmeccsen 12 gólig jutott. A 2006/2007-es szezonban jó pár alkalommal csereként állt be, vagy épp néhányszor a padról nézhette végig társai játékát, 41 mérkőzésen ezúttal 8 találatig jutott. A következő idényben remekül teljesített, Bernd Schuster jóval inkább számított rá, mint Fabio Capello, minden frontot egybevéve 42-szer léphetett pályára, ezalatt 15-ször volt eredményes, és 12 gólpasszt is kiosztott társainak. A 24 éves brazil játékos meglepő lépésre szánta el magát, távozott a fővárosiaktól, és Anglia felé vette az utat.

Cikksorozatunk 1. része: A megbukó francia csodagyerek! (KATT)

Önmagában az angliai karrier belekezdésébe nem voltak problémák, első sorban az volt a gond, hogy hova igazolt. A fiatal szélső a nagy terveket szövögető Manchester Cityhez igazolt. A “kékek” 42 millió eurót fizettek ki a játékjogáért. Robinhoért egy másik angol klub, a Chelsea is bejelentkezett, minden jel arra utalt, hogy a londoniaknál folytatja, viszont ő a manchesterieket választotta. Első évét kitűnően zárta, 41 tétmérkőzésen 15 gólt szerzett és 9 gólpasszt osztott ki. A következő idény elején megsérült, mellette kegyvesztetté vált, hiszen a tavaszi szezont a Santosnál töltötte kölcsönben. Az angliai kaland után Olaszország felé vette az irányt.

A City után névre egy sokkal nagyobb klubba, azaz az AC Milanhoz szerződött. A 2006/2007-es BL győzelem után a milánói gárda nem igen dúskált a sikerekben, a csapatot lassacskán elérte a korszak váltás, a rutinosabb labdarúgók sorra akasztották szögre a cipőt, vagy épp távoztak. A brazil futballista nagyban kivette a részét a 2010/2011-es bajnoki címből, hét év után ismét felülhettek Olaszország tetejére, külön öröm, hogy nekik sikerült hosszú idők után először letaszítaniuk a városi rivális Intert. Robinho egyébként 34 bajnokin 14 találatig jutott. Az uralkodás azonban nem tartott sokáig, a következő kiírásban már elkezdődtek a Milan rossz korszakának elő jelei, a Juventus megnyert a bajnokságot, Allegri fiai pedig a 2.helyen végeztek, ami összességében szép eredmény, viszont a nyáron Zlatan Ibrahimovic és Thiago Silva is elhagyta a klubbot. Ebben a szezonban 40 mérkőzésen 10 gólt és 14 gólpasszt jegyezhettek fele a nevéhez. Az ezt követő két idényben jöttek a sérülések, a szélső játéka is egyre gyengült, többször csak csere volt, vagy épp játéklehetőséghez sem jutott. A 2014-es nyári átigazolás során a Santoshoz került kölcsönben, idén pedig Kínába igazolt.

Robinho 2007-ben a Copa America legjobb játékosa lett, és egyben gólkirálya. A 2004/2005-ös szezon alapján a FIFA a legjobb fiatal játékosnak nyilvánította. A 2007-es aranylabda szavazáson a 9.helyen végzett, 24 szavazatot kapott.

Robinho, micsoda karriernek indult…

Képforrása: www.efastclick.com

Németh Boldizsár