Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Mélybe taszított tehetségek: A holland arany ifjú

Ismét jelentkezünk a “Mélybe taszított tehetségek” című rovatunkkal. Az előző részekben megismerhettétek már Ben Arfa,Robinho,Quaresma illetve Sahin karrierjének mélybe süllyedt karrierjének főbb okait. Ezúttal egy holland örök ígéret pályafutását kísérhetitek figyelemmel.

Rafael-Van-Der-Vaart_1

Cikksorozatunk ötödik részében ezúttal a holland Rafael van der Vaart lesz az áldozat. Nála is megismerhetitek a , mikortól kezdődött számára a csúcs, és azt hogyan ért számára véget.

Rafael van der Vaart 10 esztendősen került 1993-ban az Ajax utánpótlás csapatához, ahol 7 éven át fejlődhetett. A holland középpályás az 1999/2000-es kiírásban már pályára léphetett a felnőttek között, a 2000/2001-es szezontól kezdve pedig már alapembernek számított az amszterdami együttesnél. Összesen öt teljesen idényt töltött el nevelő klubjában, ahol tehát már nagyon fiatal korától kezdve húzóembernek számított , minden frontot egybe véve 155 tétmérkőzésen léphetett pályára, ezalatt 63 gólt szerzett és 26 gólpasszt osztott ki társainak.

Cikksorozatunk első része: A megbukó francia csodagyerek (KATT)
Cikksorozatunk második része: A Real Madrid után jött a lejtő (KATT)
Cikksorozatunk harmadik része: A portugál “hazafi (KATT)
Cikksorozatunk negyedik része: A dortmundi örök ígéret (KATT)

A 2005-ös nyári átigazolási piac során érdeklődött két klub érdeklődött igazán érte, nevezetesen az AC Milan és a Hamburg, Rafael az utóbbit választotta. A német klub 5,5 millió eurót pengetett ki az irányító játékjogáért. Magasra tette a lécet az első mérkőzések alapján, hiszen 8 Bundesliga összecsapáson után 6 találatnál járt és számos gólpasszt is kiosztott társainak. A 2005/2006-os kiírás során több tényező is hátráltatta különböző periódusokban, hiszen volt egy 3 meccsre szóló eltiltása, illetve a sérülések sem kerülték el. A következő idényekben szintén voltak kisebb-nagyobb gondjai , de java részt teljes értékű munkát tudott folytatni. Minden frontot egybe véve 112 meccsen léphetett pályára 48 találatig jutott.

Kiemelkedő évei után egy még nagyobb klub csapott le rá, azaz a Real Madrid. A “király gárda” 2008 nyarán 15 millió eurót fizetett ki érte, a spanyol klub mellett a városi rivális Atletico Madrid és a Juventus is szívesen látta volna. A szezon kezdetén biztató jeleket mutatott, hiszen 8 meccsen után 4 gólnál, és 4 gólpassznál járt. A jó nyitány után a következő időszakok már kínkeservessé váltak , nem igazán tudta magát stabilizálni a Real-ban, inkább számított kiegészítő játékosnak, mint sem alapembernek. Két évet töltött el a fővárosi klubban 73 tétmérkőzésen 12-szer talált be az ellenfelek hálójába, illetve 11 asszisztot írhattak fel a neve mellé. Van der Vaart-ot, tehát már utolérték az első negatív élmények.

A sikertelen madridi kalandot követően Angliába igazolt, azon belül is a Tottenham Hotspur együtteséhez. A londoni együttes az utóbbi években a bajnokságot és a nemzetközi szintet is tekintve egyre jobban zárkózott fel a jobbak közé. A 2010/2011-es kiírást ő és a csapat is jól zárta, 36 alkalommal kapott lehetőséget, 15 gólt szerzett és 10 gólpasszt osztott ki. Ezután még egy teljes idényt húzott le a Spurs-nél, minden frontot egybe véve 77 tétmérkőzésen léphetett pályára 28 találatot jegyezhettek fel a neve mellé, és 18 gólt készített elő társainak.

A 2012-es nyári átigazolás során nagy meglepetésre visszatért az eléggé zátonyra futott Hamburghoz. A holland középpályás ezzel pedig végleg megpecsételte karrierjét. Önmagában nem teljesített rosszul, viszont a Hamburg nem volt a csúcson, első sorban a kiesés ellen kellett már menekülni a német klubnak. Van der Vaart-ot hátráltatták kisebb-nagyobb sérülések, a 2014/2015-ös szezonban pedig a padra került, hiszen a magyar Stieber Zoltán került a posztjára. Ezután távozott. Második ciklusában 86-szor kapott lehetőséget, 18 találatig jutott.

Rafael idén nyáron a Real Betis csapatához szerződött. A holland labdarúgó csupán két bajnokin tudott eddig pályára lépni.

A válogatottba 2001-ben mutatkozhatott be, 2013-ig pedig oszlopos tagnak számított. Összesen 109 alkalommal léphetett pályára , 25 gólt szerzett.

Legnagyobb sikereit az Ajaxban élte meg, 2 bajnoki címet, 1 Holland Kupát és Szuperkupát nyert a holland klubbal. A Hamburggal 2005-ben és 2007-ben az Intertoto Kupát tudta elhódítani, a Real Madriddal 2008-ban pedig a Spanyol Szuperkupát. A holland válogatottal 2010-ben Vb döntőt játszhatott. Egyénileg fiatalabb korában több elismerést is bezsebelt , 2000-ben az Ajax illetve Amszterdam legnagyobb ígéretének választották. A következő esztendőben a csapat és a város legjobbja lett. A 2003-as esztendőben pedig elnyerte a Golden Boy award-ot, azaz az Arany ifjú díjat. Ennek az elismerésnek ő volt az első győztese.

Képforrása: talksport.com

Németh Boldizsár