Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Marad a kapitány

Fel sem vetődött, hogy leváltanák Bernd Storckot, aki az Európa bajnokság végéig irányítja nemzeti csapatunkat.

storck6

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott az MLSZ hétfőn, miután a magyar válogatott kijutott a 2016-os Eb-re. Csányi Sándor bejelentette: a kontinenstorna végéig Bernd Storck látja el a kapitányi feladatokat. „Az északírektől elszenvedett vereség után úgy éreztem, nem lehet fenntartani a jelenlegi helyzetet, mert nem leszünk sikeresek. Két hetet gondolkodtam a döntésen, és bár voltak ellenkező vélemények, végül Pintér Attila leváltása mellett döntöttünk. Dárdai Pál kinevezése kockázatos volt, de bevált. Nem hittem volna, hogy a nyár végén végleg meg kell válnunk tőle, bíztam benne, hogy vele mehetünk Franciaországba. Bernd Storck kinevezése nem volt nehéz döntés, hiszen ismerte a fiatalokat, a válogatott keret tagjait, Dárdai Palival is együtt dolgozott. Kár lett volna más szakember kezébe adni a stafétabotot, hiszen hónapokba telt volna, mire az új kapitány megismeri a csapatot. Fel sem vetődött, hogy a pótselejtező előtt kapitányt cseréljünk – beszélt az M4 műsorában Csányi Sándor az elmúlt egy év történéseiről. – Az Európa-bajnokság kapcsán nem szeretnék elvárásokat támasztani a csapat felé. Játsszunk kiválóan, próbáljuk meg továbbjutni, de ne helyezzünk terhet a játékosok vállára.” Az elnök hozzátette, mindent egybevetve a norvégok elleni pótselejtező visszavágóján nyújtotta a legjobb teljesítményt az együttes, ez pedig arra lehet jó, hogy az Eb-n sem a futottak még kategóriában végezzen válogatottunk, hanem az erősebb csapatok ellen is minimálisan pariban lenne, még ha a pontszerzés nem is jönne össze. Csányi kitért arra is, hogy több válogatott a tavasz folyamán szívesen megmérkőzne a mieinkkel a felkészülés jegyében, név szerint a korábbi horvát kiválóságot, Davor Sukert említette, mint egy lehetséges jelentkezőt.

„Természetesen szóba került a kérdés a hogyan továbbról. Storck úr látja el az Európa-bajnokság végéig a szövetségi kapitányi teendőket – fogalmazott a hétfői sajtótájékoztatón Csányi Sándor. – Az Eb után el kell gondolkodni, hogyan tudja folytatni a kapitányi tevékenységét az utánpótlás igazgatói teendői mellett. Rendkívül jó munkát végzett Storck úr, hosszú távon tervezünk vele.”

Az UEFA által juttatott kijutási prémiumról is beszélt az MLSZ első embere: „Tizenkét millió eurót kapunk a részvételért, a döntőben ehhez még jöhetnek pluszok. Egyharmadát a játékosok és a stábtagok kapják meg. Összesen hetvenöt játékos volt érintett az elmúlt időszakban. Ez engem is meglepett.” – mondta, majd kitért az eddig premizálási rendszerre, amelyben „pontonként két és fél millió forint került eddig is kifizetésre a játékosoknak. A kijutásért fizetett prémium függött attól, hogy ki mennyit játszott.”

Bernd Storck megköszönte a bizalmat, és továbbra is az egységet hangsúlyozta. „Mindenkinek köszönöm, először az elnök úrnak a bizalmat, örülök, hogy folytathatom a munkát. Köszönöm, hogy támogatta azokat a döntéseimet, amelyeket nem mindenki. Tegnap nagy sikert értünk el, az MLSZ is megérdemelte ezt, valamint azok, akik bármit hozzátettek. Fontos a fiatalok szerepe, hiszen az övék a jövő. Példával szerettem volna elöl járni, és megmutatni, ha a fiatalok jobbak idősebb társaiknál, ők szerepeljenek. Amit elértünk, az a kezdet és semmi több. Csak együtt tudjuk továbbfejleszteni a magyar labdarúgást – mondta a kapitány. – Ki kell tekintenünk a határainkon túl. Hogy ez mit jelent? Nyitottabbaknak kell lennünk, meg kell néznünk, hogyan dolgoznak a külföldi országokban a fiatalokkal. Nem mondhatjuk azt, hogy már eleve mindent tudunk. Próbálok ezzel segíteni. Hogy lehetnek-e utódai Nagy Ádámnak és Kleinheisler Lászlónak? Nem szeretném azt mondani, hogy csak a fiatalokról beszéljünk. Az idősebb, rutinos játékos is sokat hozzátehet. Láthattuk, hogy Király is sokat hozzátett tegnap. Azok kapják meg az esélyt, akik megérdemlik. Fiola, Guzmics, Lang és Kádár is jól teljesített. Volt olyan, akit korábban leírtak, de jól futballozott. Fontos, hogy bízni kell a játékosokban. Igaz, hogy bővítették a létszámot a kijutásra, de éltünk vele. Nem kell negatívan néznünk ezt, büszkék lehetünk arra, hogy kijutottunk. Vegyük figyelembe a bővítésnél, hogy az UEFA tagországainak a száma megnőtt, logikus döntés volt bővíteni. Szeretném folytatni a munkát Andreas Möllerrel, de ezt még meg kell beszélnünk. Sallói Istvánnak és Szabics Imrének is szeretnénk helyet találni a franciaországi Eb-stábban.”

Gavalovits Sándor