Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Az első feltörekvő csodapáros Vardyék korszaka előtt!

Megállíthatatlan az idei szezonban Jamie Vardy – Riyad Mahrez duó, akiknek a remek teljesítménye jelenleg Premier League elsőséget ér a Leicester Citynek. A “rókák” aranypárosa előtt azonban volt már egy olyan duó, akik szintén a semmiből váltak ismerté az egész világ számára. Ez a két játékos nem más, mint Grafite és Edin Dzeko a Wolfsburg korábbi gólfelelősei.

csm_51010-grafite_dzeko_jubel_2009_c03ba3bbe3

Nem az első feltörekvő ismeretlenek mondható duó a VardyMahrez féle, hiszen már jóval előttük megjelent egy ilyen csodapáros, akiknek a felvillanás bajnoki címet ért. Ezen úriemberek nem mások, mint Edin Dzeko és Grafite a Wolfsburg egykori gólgyárosai. Nos, a bevezető után nézzük meg mit is tudhatunk a két aranykorszakos duó elő életéről karrierjük szempontjából.

Az Edin Dzeko – Grafite páros főbb momentumai a feltörekvésük előtt és után:

A bosnyák labdarúgó karrierje a Zeljecznicar együttesében indult. Mindössze 17 esztendős volt, amikor felkerült a felnőtt csapathoz. Csupán 2 évet töltött el, mely során 40 tétmérkőzésen mindössze 3 gólt szerzett. Az ifjú Edin pályafutása tehát nem indult túl kecsegtetően. A 2005-ös nyári átigazolási piac során a cseh ligás Teplice csapott le rá. Az 1. osztályban szereplő csapat azonban gyorsan kölcsönadta az alacsonyabb ligás Ústi nad Labem együttesének. A 19 éves Dzeko remekül teljesített, hiszen 15 bajnokin 6 találatnál tartott így a Teplice gyorsan vissza is rendelte. A bizalmat meg is hálálta, hiszen 1,5 év alatt 45 tétmeccsen 16 gólig jutott. Az egyre inkább tehetségét megvillogtató bosnyák támadó 2007 nyarán a Wolfsburghoz került. A „farkasok” 4 millió eurót pengettek ki érte. A 2007/2008-as kiírás alatt 28 bajnokin 8 gólig jutott. Az ezt követő szezon után azonban egy egész világ ismerte meg a nevét. A következő 2,5 Bundesliga bajnoki idénye során 83 mérkőzésen 58 találatot jegyezhettek fel a neve mellé. Dzeko nemcsak a német liga, hanem Európa egyik legjobb befejező támadójává vált. A Wolfsburg után 4,5 évet a Manchester Citynél töltött el, ahol 189 tétmérkőzésen 72 gólig jutott. Idén nyáron pedig az AS Róma együtteséhez szerződött eddig 19 összecsapáson 5 találatig jutott.
Ami Grafite karrierjét illeti tán az övé még annyira sem indult fényesen, mint Ediné. Már 22 éves volt, mikor a Ferroviária együttesébe igazolt. Ezután a Santa Cruz, majd a Grémio csapataiban játszhatott azonban egyik klubban sem tudott igazán villanni. A 2003-as esztendőben Dél-Koreában kötött ki, majd egy fél év után visszatért Brazíliába, ahol már képes volt jó eredményekre. Az elkövetkező 2 esztendőben 64 mérkőzésen 29 gólig jutott. A jó forma miatt Európába igazolhatott a Le Manshoz. A francia 1. osztályú egyletet 2 éven át erősítette. A brazil támadó 51 bajnokin 17 találatig jutott. Ezután került a Wolfsburghoz, ahol 4 szezont húzott le azonban Dzekoval ellentétben ő neki egy jó éve volt (természetesen neki a 2008/2009-es kiírás). Minden frontot egybe véve 130 mérkőzésen 75 gólt szerzett. A német kaland után Ázsiában kötött ki, ahol képességével még most is kitűnik a 36 esztendős támadó.

A Jamie Vardy – Riyad Mahrez páros főbb momentumai a feltörekvésük előtt: 

Az angol válogatott támadó mondhatni meseszerű karriert futott be, hiszen az egyszerű munkásemberek illetve amatőr focisták életéből hirtelen a profi labdarúgók között találta magát. A különbség tehát csak annyi a cikkben említettnél, hogy Vardy már nem kilenc, hanem 15 találatnál jár a Premier League-ben. (Bővebben itt)
Riyad Mahrez sem a profik között kezdte meg karrierjét. A francia születésű, de az algériai válogatott szélső a Quimper együttesében kezdte meg pályafutását, amikor még csak 18 éves volt. Ezután a Le Havre csapatába került, ahol első sorban a második csapatban kapott lehetőséget a felnőttek között a 2012/2013-as szezon során vált alapemberré. A másod osztályban szereplő klubból az angol második ligás Leicester Cityhez került. Új csapatában rögtön bajnoki címet ünnepelhetett, hiszen a „rókák” megnyerték a Championshipet. A tavalyi kiírás során ő sem góljaival hívta fel magára a figyelmet, hiszen 30 bajnokin 4 gólig jutott. Az idei szezonban tehát 1 gól híján 3-szor annyi találatot jegyezhettek fel a neve mellé, hiszen 15 Premier League mérkőzés során 11 találatig jutott Mahrez.

A Grafite – Dzeko páros a 2008/2009-es szezon során 54 gólt termelt, ez a Wolfsburgnak góljainak közel 70%-át tette ki. Ami a Vardy – Mahrez duót illeti, ők 26-nál járnak, amely a Leicester City találatainak majdnem 80%-át jelenti.

Képforrása: www.dfb.de

Németh Boldizsár