Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

5 év alatt a bajnoki címig – 3. rész

Kubatov Gábor az elmúlt hetekben említette, hogy 5 év kellett ahhoz, hogy rendbe tegyék az egyesületet anyagi helyzetét, ennyi idő alatt építették fel a mostani aranyérmes gárdát.

5 év alatt a bajnoki címig – 1. rész (2011-12-es szezon)
5 év alatt a bajnoki címig – 2.rész (2012-13-as szezon)

www.rangado.hu

www.rangado.hu

Sorozatunk első két részében már bemutattuk az első két évet, ahol is elsőként a 11.helyen, 2.évben 5.helyen végezett a csapat. Már elfogyasztottak 2 edzőt Prukner László és Détári Lajos személyében. 2012 augusztusa óta Ricardo Moniz irányított. Napról – napra arról szóltak a hírek, hogy cél a bajnoki cím, s ennek megfelelően igazolnak.
Folytatták az előző évi hagyományokat, hogy lecserélték a csapat nagy részét. Pruknernél még az anyagi stabilitás jegyében, Détárinál már az előző évi gyengébb szereplés miatt, ezen a nyáron pedig a már kimondott bajnoki cím elérése érdekében. Moniz pedig folyamatosan hozta azokat a játékosokat akiket korábbról ismert. Persze voltak köztük bőven olyan spílerek, akik csak fél évet töltöttek itt.  Csalódást okoztak.
Szeptemberben az Újpest elleni győzelem után, Akeem Adams szívinfarktust kapott, s csapatot morálisan megviselte. Nehezen tértek vissza a győzelmi útra, a következő 8 meccsből 7-et nem nyertek meg, egyedül a Diósgyőr ellen győztek. Sorozatos hibák tarkították a játékot. A Pécs elleni hazai pályán elszenvedett vereség után, elfogyott a vezetőség türelme, s a közönségkedvenc edzőt, Monizt eltávolították a kispadról.

www.fradi.hu

www.fradi.hu

A Videoton elleni idegenbeli győzelemkor Máté Csaba irányította a csapatot, de a nézőtéren ekkor már feltűnt, egy a 40-es évei végén járó, korábbi NDK válogatott labdarúgó Thomas Doll. Pár nappal később be is jelentették, hogy Doll átveszi a csapat irányítását. Télen egy pár igazolással megszilárdította a csapatot, s meg sem álltak a 3.helyig.

Nézzük kik voltak azok a játékosok akik ezen bajnokság előtt, illetve alatt elhagyták a Ferencváros:

www.alchetron.com

www.alchetron.com

Marko Ranilovic, a szlovén kapust anno még Prukner László javaslatára igazolta le a zöld – fehér klub. Nem volt egy rossz kapus, de azért több volt a hibája. Az előző években Jova Levente kiszorította a kapuból. Távozását már akkor lehetett sejteni, mikor vége lett az előző szezonnak, hisz Orosz Pál folyamatosan mondta, keresnek egy megbízható kapust Jova mellé. Ranilovicról mindent el lehetett mondani, de megbízhatóságot nem. Távozása után lecsapott rá a Kaposvár, ahol épp Prukner volt az edző. Igaz télen elküldték a korábbi Fradival bronzérmes edzőt a Rákóczitól, s az új tréner a korábbi román válogatott balhátvéd Selymes Tibor nem számított Ranilovicra. Azóta NK Zavrc, a horvát Hajduk Split (!!!), a szlovák Zlate Moravce, s idén januártól újra a Zavc keretének a tagja.

Grúz Tamást ismét kölcsön vette a Szolnok, igaz róla már korábban írtunk, hogy távozott, s többet nem húzta magára a Fradi mezét. Télen végleg a Vasas játékosa lett.

Batik Bencét, erre a szezonra kölcsön adták az MTK-nak. Ő következő évben vissza tért, s az előző szezonban játszott is, az idei egész idényt ki kellett hagynia sérülés miatt.

www.ultrasliberi.hu

www.ultrasliberi.hu

Martin Klein, a korábbi cseh válogatott középhátvéd, nem volt a holland edző kedvenc játékosa. Nem is nagyon játszatta, volt mikor csereként a magassága miatt küldte be. Őt még anno Détári javaslatára igazolták le, s nem is okozott csalódást. Moniznál viszont többen megelőzték a sorban, így nem okozott meglepetést, hogy a nyáron lejáró szerződését nem hosszabbították meg. Ezek után hazatért a Teplice csapatához. Ahol jó teljesítményt nyújtott, télen egyébként szóba került, hogy esetleg Doll számítana a védőre, de végül az egészből nem lett semmi. A kazah Kaisar csapatánál folytatta, majd két év után idén télen újból klubot váltott a szintén kazah Zhetysu az új kenyéradója.

www.nso.hu

www.nso.hu

Sváb Dániel, a Fradi sajátnevelésű balhátvédje, az előző szezonban hol játszott hol nem. Tavasszal többet, mivel a posztjára szerződtetett Bönig sérült volt. Ezen a nyáron lejárt a szerződése, s ő mindenképpen külföldre akart igazolni. Szerződtette is az akkor még Bundesliga 2-es Energie Cottbus. Nem tudott meghatározó játékos lenni, egy év után kiesett a Cottbus a 3.vonalba, Sváb szerződését pedig fel is bontották. Haza tért, ősszel szezon közben szerződtette a Győr, de télen elküldték, ekkor az NB II-es Mezőkövesd játékosa lett. Tavaly ősszel pedig a most az NB II-ből kiesésre álló Szigetszentmiklós labdarúgója.

Az egyikük bajnok lett idén... (www.fradi.hu)

Az egyikük bajnok lett idén… (www.fradi.hu)

Aleksandar Alempijevic, a korábbi kecskeméti játékos, hasznos játékos volt a klubnál, ha éppen nem állították ki. A Videoton elleni vereség alkalmából, újra kiállították, fél évre eltiltották. Ezek után már nem volt maradása, szerződést bontott vele az egyesület. Ez most lesz 3 éve, s Alempijevic azóta a szerb Javor Ivanjica (fél év), az üzbég Olmaliq (fél év), a szerb OFK Belgrad (fél év), FC Cukaricki (fél év), Mladost Lucani (fél év), és az üzbég Bonyodkor (idén január óta) játékosa volt.

Juha Hakola a 11.helyen végző gárda meghatározó tagja volt, de Moniz érkezésekor már háttérbe szorult. Nála sem volt meglepetés, hogy a nyáron nem hosszabbította meg lejáró szerződését. Júliusban hazatért s a KuPS játékosa lett, fél év után viszont Ciprusra igazolt az Aris Limassol csapatához. Itt nem volt hosszú maradása, fél év után tovább állt, vissza tért a KuPS-hoz, ahol azóta is játszik.

www.fradi.hu

www.fradi.hu

Gárdos András, óriási tehetségnek tartották, csak egy baj van vele, olyan pici és vékony, hogy egyszerűen elnyomják az ellenfelek. A Lombard Pápa ellen anno góllal mutatkozott be az élvonalban, de hiába volt kölcsönben a Sheffield Unitednél, hogy hátha megerősödik, nem lett belőle komoly focista. Ezen a nyáron ő is tovább állt, az 1990-ben született Fradi nevelésekkel közösen többen a Siófok csapatához távoztak. Vele tartott Papp Máté, Peszmeg Viktor (pedig ő Salzburgban is játszott egy pár hónapot), Vass Máté.

Máté János, aki előző szezonban azért igazoltak, hogy legyen Bödének megfelelő alternatívája, s fél év után már Siófokon volt. Ezen a nyáron meg a Szolnok igazolta le végleges szerződéssel. Fél év után Nyíregyháza, majd Mezőkövesd volt az útja, idén télen pedig a már szinte bajnok Gyirmót játékosa lett.

www.24.hu

www.24.hu

Milan Peric, ő volt az utolsó olyan játékos, akit még Détári Lajos szeretett volna, de mire a Fradihoz került, már Moniz volt az edző. Több volt a támadóban, mint ami kijött. A korábbi években rendre lőtte a gólokat, nem véletlenül igazolta le a Videoton, de ott sem jött ki neki a lépés, s végül a Fradinál se. Nem véletlenül nem tartóztatták a nyáron. Vissza tért a Vidihez, igaz csak a második csapatnál vették figyelembe, így fél év után kölcsön adták Pécsre, következő nyáron Dunaújvárosba. Ezeknél a csapatoknál sem hozta a tőle elvártat. Végül 2015 januárjában szerződést bontott vele a Vidi, ekkor a bosnyák Mladost Obarska szerződtette. Tavaly szeptemberben a görög 2.osztályú Paneglialios, most márciusban pedig a kínai Qingdao Lions.

Orosz Márk, Moniznál posztján Jenner játszott, így a több játéklehetőség reményében kölcsön adták a Lombard Pápánál, ahol nem is futott rossz szezont. Következő nyáron, viszont Doll nem számított rá, ezért elengedték véglegesen Dunaújvárosba, ahonnan most télen az anyagi okok miatt az élvonalba vágyó Mezőkövesdhez szerződött.

Júnior Fell, előző télen igazolták le a brazil középhátvédet. Moniz első olyan igazolása, aki nem igazolta az elvártakat. A Parananense játékosa, igaz fél évente újabb és újabb csapatnak adják kölcsön.

www.fradi.hu

www.fradi.hu

Quenten Martinus a holland U18-as válogatott szélső, nem igazolta az elvárásokat, fél év NB I-es pályafutása után tovább is állt. Hazatért az FC Emmen játékosa lett, majd a Romániában a Botosani együttesénél töltött el 1,5 évet, hisz idén márciusban a japán Marinos csapatához igazolt.

Stanley Aborah, a belga középpályást szintén Moniz hozta a klubhoz, de fél évig maradhatott, mert nem hozta az elvárt szintent. Érdekesség, hogy azóta újra dolgozott együtt a holland mesterrel, Angliában a Notts Countynál.

www.fradi.hu

www.fradi.hu

Gerson, nyáron folyamatosan középhátvédet keresett a klub. Megakadt a szemük a nagyon jó felépítésű, Gersonon. De a brazil egyszerűen nem találta a helyét a Fradinál. A Paks elleni butaság után (hazaadta a gólvonal előtt álló Jovának a labdát, aki a rossz talajon nem találta el azt, s végül gól lett belőle), már érezhető volt, nem fog sokáig maradni a brazil. Visszatért a Kapfenberghez, ahonnan kölcsönben volt Budapesten, ők újra kölcsön adták, de ezúttal Romániába a Petrolul Ploiestinek. Egy évig játszott Romániában, majd 2015 februárjában véglegesen eladták a lengyel Lechia Gdanks csapatának.

 Akik ebben a szezonban szerződtek a Fradihoz, de nem maradtak hosszú ideig.

www.fradi.hu

www.fradi.hu

AKEEM ADAMS: bemutatkozása alkalmából egyből megkedvelték a focistát a szurkolók, csupaszív játéka, szabályos szerelései mindenkit lenyűgözött. Adams tehetségéhez semmi kétség nem férhetett, nem véletlenül volt már válogatott 16 évesen. De jött az a fránya szeptemberi nap, az Újpest elleni győzelem után, pár nappal infarktust kapott, előbb a lábát amputálni kellett, majd december 30-án elhunyt. 2,5 éve történt a tragédia, de a mai napig felfoghatatlan. Adamset nem felejtik a volt csapattársak, az ellenfelek sem.

www.ulloi129.hu

www.ulloi129.hu

Kurucz Péter, egy magas kapust mindenképp igazolunk Jova mellé.. Mondta Orosz Pál. Több jelölt volt, a végül Paksra igazoló Molnár Péter, az azóta sajnos nagyon fiatalon elhunyt Fülöp Márton és Kurucz. Végül Kurucz lett a befutó, aki ősszel megsérült, sérülése azóta se jött rendbe, pedig volt kölcsönben Soroksáron is. 1 éve nincs csapata.

Arsenio Valpoort a korábbi U20-as holland válogatott játékost Moniz nézte ki, szerződtették, de óriási csalódást keltett prduktuma.

Ulysse Diallo a mali játékost nagyon szerették a Fradisták. Ruganyos jól fejelő csatár volt. 1 év után tovább állt.

Egy nap szerződtek a Fradihoz, már egyikük sincs az Üllői úton (www.fradi.hu)

Egy nap szerződtek a Fradihoz, már egyikük sincs az Üllői úton (www.fradi.hu)

Hídvégi Sándor, az előző szezonban az MTK balhátvédjeként óriási félpályás gólt lőtt a Fradi ellen. Svábra nem számított Moniz, mindenképp Bönig mellé balhátvédet akart, s neki tetszett Hídvégi játéka. Nem sokkal leigazolása után megsérült, nem játszott sokat a Fradinál.

Jack Tuyp, a Fradi világtörténetének talán legrosszabb igazolása. Többszörös holland 2.osztályú gólkirályként érkezett, s végül „hízott disznóként” távozott. Télen szerződést akartak bontani vele, de ő nem ment bele. Többet a következő részben.

Gerson: nyáron érkezett, télen távozott.

www.nso.hu

www.nso.hu

David Mateos, 2 évig volt a Fradi játékosa. Magas jól fejelt, s a Real Madridból igazolták. Ő tavaly nyáron eldöntötte, hogy távozik, távozott is. Azóta se igazoltak a helyére játékost.

Buzsáky Ákos, nyáron ő és Vass Ádám is a Fradinál edzett, de végül csak Buzsáky maradt a zöldeknél. Az egyik legtehetségesebb magyar középpályás, aki megfordult a Portónál is és Angliában is több csapatnál. Sajnálatos sérülései miatt, nem tudott meghatározó játékos lenni.

Ugrai Roland, őt már Thomas Doll igazolta le a csapathoz. Technikás, gyors játékos, de valamiért nem jött ki a lépés neki a Fradinál. Tavaly télen leigazolták Varga Rolandot, onnantól kezdve alig volt esélye bekerülni a csapatba. Végül tavaly nyáron a Radó üzletbe, az ő játékjogát is bevonták.

Vissza tért a Fradihoz, korábbi időszaka sikeresebb volt. (nso.hu)

Vissza tért a Fradihoz, korábbi időszaka sikeresebb volt. (nso.hu)

Laczkó Zsolt, ezen a télen csábították haza Laczkót Olaszországból, aki szívesen jött, hisz nem játszott csapatában. Pár meccsig bekerült a kezdőbe, majd miután látta Doll, hogy nincs jó állapotban, megkérte, hogy játsszon a 2.csapatban, hisz minél több meccsterhelést kap, annál előbb vethető be tétmeccsen. Ugye Laczkó is a balhátvéd posztjára érkezett, de fél év után, nem volt maradása.

Mateo Pavlovic, a horvát középhátvéd, fél évig nagyon hasznos tagja volt a keretnek, 1 évig, pedig hol jól játszott, hol pedig hajmeresztő hibákat vétett. Folyamatosan záporoztak irányába a sárgalapok. Tehát nem volt egy könnyűvérű játékos. Szerződése idén nyáron lejár a Werdernél, a Fradi pedig középhátvédet keres…..

                                                 A bajnok csapat tagjai:

www.nso.hu

www.nso.hu

Dibusz Dénes Pécsnél ekkor kezdtek jönni az anyagi problémák, s Dibusz eladásával próbálták enyhíteni. A Fradinál újra kapust kerestek, hisz Kurucz sérült volt, Jova pedig ősszel nagyon gyenge teljesítményt nyújtott. (igaz nehéz is úgy jól teljesíteni, ha tudod, folyamatosan keresik azt, aki átveheti a helyed) Dibusz jött, látott és győzött. Azóta folyamatosan az ő nevével kezdődött a Fradi kezdőcsapata. Igaz mióta megnyerték a bajnokságot a Honvéd és a Videoton ellenében már Jova is bekerült a kapuba, s ő is mutatta, hogy hasznos tagja tud bármikor lenni a csapatnak. Dibusz teljesítményére a határon túl is felfigyeltek, várhatóan idén nyáron már légiósnak áll. Igaz előtte lesz egy Eb, ahová ugyan valószínűleg tartaléknak utazik ki Király Gábor mögé, de, ha bármikor be kell vetni, rá lehet számítani.

www.jochapress.hu

www.jochapress.hu

Nagy Dominik 2 évvel korábban (2011-ben 17 évesen) mutatkozott be az NB I-ben, a magyar futball egyik legnagyobb tehetsége. „Új Gerának” tartották, többek között azért is, mert felfedezője az a Mink Olivér, aki anno Gerát is felkarolta. Moniznál nem kapott lehetőséget a nagy csapatban. Dollnál is 2014 őszén volt meghatározóbb játékos, illetve idén tavasszal. Most már végre úgy játszik, ahogy kell egy jó középpályásnak. Nemrégiben szerződést hosszabbítottak vele a klubnál. Itt a lehetőség, hogy bizonyítson.

www.blikk.hu

www.blikk.hu

Nagy Ádám is ezen a nyáron lett a Ferencváros labdarúgója. Ő korábban a Vasas akadémiáján nevelkedett, majd kiment külföldre, ahol spanyol és portugál utánpótlás akadémiákon pallérozódott, mígnem hazatért. Ricardo Moniz látta benne a fantáziát, igaz őt a másik Naggyal ellentétben nem a “nagyokhoz” szerződtették, hanem előbb az utánpótlásba. Nagy Ádám az előző szezon utolsó előtti fordulójában mutatkozott be az NB I-ben, játszott a kupadöntőn, mígnem az idei bajnokságban a Diósgyőr ellen becserélte a német edző. Olyan jól sikerült a csere, hogy azóta bent ragadt a kezdőcsapatban. Most ugyan sérült, de már a válogatottban is bemutatkozott, sőt nagy esélye van arra, hogy a nyári Eb után külföldre igazoljon.

Akik korábban már a bajnokcsapathoz szerződtek:

Kapusok
Jova Levente 2011-12 Prukner László
Kunsági Roland 2011-12 Détári Lajos
védők:
Batik Bence 2011-12 Détári Lajos
középpályások:
Busai Attila 2011-12 Détári Lajos
Cukic, Vladan 2012-13 Détári Lajos
Gyömbér Gábor 2012-13 Détári Lajos
Somália 2011-12 Prukner László
csatárok
Böde Dániel 2012-13 Détári Lajos

Endrődi Dávid

címlapfotó: (tempofradi.hu)