Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Copa America: Ők állították meg a brazilokat

Hamarosan kezdődik a legrégebbi labdarúgó torna, a Copa America. Négy részes cikksorozatunkban visszatekintünk a torna kezdeteire, és bemutatjuk a legfontosabb momentumokat napjainkig.

Copa America (KATT a címekre):
Így született a Copa America
Változás a brazil válogatott keretében
Éremtábla
Otthon égett a címvédő

 

suarez

A brazil uralom után következett 2001, amikor a világ egy hatalmas szenzációnak lehetett a szemtanúja. Brazília a negyeddöntőben volt kénytelen búcsúzni, miután nem tudta legyőzni az esélytelenebb Honduras gárdáját. Honduras mindkét gólját, a második félidőben Martinez szerezte. A tornát végül a rendező ország örülhetett. Kolumbia a fináléban Mexikót múlta fölül Cordoba góljának köszönhetően, és emelhette magasba először a győzelemért járó trófeát.

Brazíliában érhetően nagy volt az elégedetlenség a kínos teljesítmény után, de a három évvel később újra összeszedte magát az együttes, és büntetőkkel legyőzte Argentínát és emelhette magasba a serleget. 2007-ben, Venezuelában ismét kialakult az álomdöntő. Argentína azonba nem tudott visszavágni, a brazilok itt is, simán, 3 góllal múlták fölül Messiéket.

Argentína rendezte a 2011-es tornát, de a hazai pálya nem kedvezett nekik. A nyolcaddöntőig sima volt az út, de ott várt rájuk Urugay együttese. Gyors gólváltás után, már az első félidőben kialakult az 1:1-es végeredményt, amit a büntetők követhettek. Suarezék az összes lehetőségüket gólra váltották, azonban Tevez hibázott, és ez Argentína búcsúját jelentette. A döntőben Uruguay – Paraguay összecsapást rendeztek. Suarez egyszer, míg Forlan kétszer köszönt be a paraguay-i kapuba. Ezzel Uruguay a 15. Copa America serleget emelhette a magasba.

kép: investiveuruguay.com

Nagy Gábor