Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2016: Újabb meglepetés! Izland kiejtette Angliát!

Izland megint képes volt meglepni a világot! Habár az angolok nagyon korán vezetést szereztek, az északiak rögtön válaszolni tudtak erre és nem sokkal később a vezetést is megszerezték, amit szervezett védekezéssel a mérkőzés végéig meg tudtak tartani. Ezzel Izland élete első nemzetközi tornáján rögtön a legjobb nyolc közé jutott, ellenfele pedig a házigazda Franciaország lesz. Az angolok 2006 óta képtelenek továbbjutni az egyeneskieséses szakaszokból. 

2240

Forrás: The Guardian

Anglia – Izland: 1-2 (1-2)
Helyszín: Nizza, Allianz Riviera Vezette: Damir Skomina(szlovén)
Gólszerzők: Rooney (5. büntetőből) ill. Sigurdsson (6.) Sigthórsson (18.)
Sárga lapok:  Sturridge (47.) ill. Sigurdsson (38.) Gunnarsson (65.)
Kiállítás: – ill. –

Anglia: Hart – Walker – Cahill – Smalling – Rose – Alli – Dier (Wilshere 46.) – Rooney (Rashford,87.) – Sterling (Vardy, 60.) – Kane – Sturridge  Szövetségi kapitány: Roy Hodgson

Izland: Halldórson – Saeversson – Árnason – Sigurdsson – Skúlason – Gudmundsson –  Sigurdsson – Gunnarsson – Bjarnason – Sigthórsson (Bjarnason, 77.) – Bödvarsson (Traustason, 89.)  Szövetségi kapitány: Lars Lagerbäck és Heimir Hallgrimsson

Nagyon izgalmas és eseménydús volt az első félidő. Már rögtön a 4. percben jött az első fordulópont: Sturridge Sterlingnek adott fantasztikus labdát jobbról, Saevarsson nem figyelt és elengedte a támadót, Halldórsson kapus pedig teljesen fölöslegesen elütötte az angolt, így egy jogos büntető következhetett. Rooney állt a büntető pont elé, és jobbal a jobb alsóba lőtte a labdát. Rögtön egy perccel ezután pedig jött az izlandi egyenlítés, és minden kezdődhetett elölről. A 6. percben Árnason vett át jól egy nagy bedobást, amit az érkező Sigurdsson elé passzolt, aki a kapu előtt két méterről a jobb alsóba lőtt. Az angolok jobban támadtak, az izlandiak pedig szokás szerint szervezetten védekeztek. Aztán szinte a semmiből egy hatalmas angol védelmi hiba után az északi csapat megszerezte a vezetést. A 18. percben Sigurdsson és Bödvarsson hozott össze egy gyönyörű támadást, a labdát pedig Sigthórsson felé passzolták, aki a bámészkodó angol védők között eresztett meg egy igen gyenge lövést, ami Hart kezéről pattant be a kapuba. Az angol fölény a gól után sem csökkent, de a kapura egyáltalán nem voltak veszélyesek. Az angolok a dupláját passzolták az izlandiaknak, viszont az északiak három kapura lövéséből kettőnél gólt született.

A második félidőben Hodgson beküldte Dier helyére Wilsheret, hátha ezzel egy kis előnyre tesznek szert. Az angolok meddő fölénye tovább folytatódott, és még a szabadrúgásokból sem tudtak veszélyeztetni, és egy-két beadás kivételével nem kerültek közel a kapuhoz. Az 55. percben szinte megint a semmiből jött egy izlandi ziccer. Sigurdsson gyönyörű mozdulattal próbálta beollózni a labdát, Hart alig tudta védeni. A 60. percben Hodgson már Vardyt is csatasorba állította, mert ha tovább szeretnének jutni, akkor mindenképp gólt kellene szerezniük. A 67. percben jó helyről rúghattak szabadrúgást, de Kane egyáltalán nem találta el a kaput. Eddig 15 lövésből csak négyszer találták el a kaput,  míg az izlandiak 5 lövésből ugyanennyiszer. A 70. percben Vardy kapott tökéletes passzt, de az első izlandi gólt szerző Sigurdsson egy óriási sprintet lefutva szerelni tudta a tizenhatoson belül. Hiába próbálkoztak az angolok, az izlandiak mindig tisztázni tudtak, támadásban viszont gyengébbek voltak, ami az eredmény tekintetében nem volt meglepő. A 72. percben azért ők is megvillantak, amikor Saevarsson cselezgetett a jobbon, majd a tizenhatos sarka elől ballal nem sokkal vétette el a rövid felsőt. Az angolok játékán látszott, hogy Vardy helyzetbe kerülésére mennek rá, minden passzal és beadással őt keresték. A 83. percben Izland még mindig tudott veszélyes lenni! Arnason fejelt a tizenegyespontról, de a labda a kapu jobb oldala mellé ment. Az utolsó percekben nagy nyomást helyeztek az izlandiakra az angolok, egy másodpercet nem volt az izlandiaknál a labda. Az utolsó percben még szöglethez jutott Anglia, de már késő volt. Izland bejutott a legjobb nyolc közé!

Szigeti Andrea