Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bontogatja szárnyait a PSV magyar játékosa – videókkal

A sportújságírásban nincsen megállás, ám a munka és a kellemes kikapcsolódás egybeköthető. A FociClub.hu főszerkesztője Őszi Ádám a mögöttünk álló héten Eindhovenben járt, hogy megtekintse a 70. alkalommal megrendezésre kerülő nívós nemzetközi tornát, mely az Otten Cup elnevezésre hallgat. A nyolccsapatos mezőnyben ott volt az FC Barcelona, a PSG és a Manchester United U19-es legénysége is, ám magyar szemmel nem az ő szereplésük volt a legérdekesebb, hanem Kun Bertalan játéka. Ezzel el is árultuk, hogy miért az eindhoveni U19-es tornát néztük ki magunknak. Személyesen szerettük volna látni a PSV-ben szárnyait bontogató 17 esztendős magyar labdarúgót.

70 Jaar Ottencup

Érkezésemről Berci nem tudott, egy gépen utaztunk Budapesttől Eindhovenbe. Mindketten az Otten Cup-ra igyekeztünk, én a szerkesztőséget hagytam a hátam mgött, ő pedig az U17-es utánpótlás-válogatott összetartásáról tért vissza klubjához a PSV-hez. A torna előtt váltottunk pár szót, megismerkedtünk személyesen, majd én a lelátón, Berci pedig a kispadon kezdte meg a seregszemle nyitónapját, pénteken. A 17 éves tehetség idén került fel az U19-es csapathoz, melyben most keresi helyét. A csapattársakat már ismeri, az edző új, ahogyan a kihívás is. A lelátón a szurkolók azt beszélték, hogy ez nem a legerősebb csapat a pályán, a legjobb négy játékos ugyanis a padon ül. Gondoltam igazuk lehet, mégis ők a hazai szurkolók és nyilvánvalóan nem egy mérkőzést láttak már, nem most vannak kint először utánpótlás meccsen. Kezemben a jegyzőkönyvvel füleltem a beszélgetést, hogy vajon ki lehet az a legjobb négy. Kun Bertalan nevével kezdték, ez pedig büszkeséggel és izgatottsággal töltött el. Három nap, öt mérkőzés, nyilvánvalóan rotációra van szükség ahhoz, hogy a csapat, a játékosok jól bírják az erőpróbát. Az első játéknapon sem Berci, sem pedig az említett játékosok nem kaptak lehetőséget. A PSV 1-0-ra megnyerte a Manchester United elleni mérkőzését, ám a látottaktól nem voltam feltétlenül elragadtatva, igaz láttam jó pár olyan játékost, akit érdemes lehet figyelni a továbbiakban.

A PSV mellett a mezőny mind a nyolc tagja bemutatkozott. az FC Barcelona hengerelt az első mérkőzésen, kiütötték a PSG-t és a koreai Messi becenévre hallgató Seungwoo Lee egy igazán nagy góllal nyitott. Ő az egyike azoknak a labdarúgóknak, ami végett a katalánokat anno kizárták a nemzetközi átigazolási piacról. Az Anderlecht játékosai jól és taktikusan mozogtak, Wout Faes nevét pedig egyből megjegyeztem magamnak, a 4-es mezben játszó védő, aki egyben csapatkapitány is volt, kifejezetten jó benyomást keltett.

A pénteki nap eredményei:
1. forduló – A-csoport
FC Barcelona – Paris Saint-Germain 4-1
RSC Anderlecht – Red Bull Brasil 3-1
1. forduló – B-csoport
PAV – Manchester United 1-0
Mönchengladbach – Club Deportivo Guadalajara 2-1

Szombaton újfent ott ültem a lelátón, mindegyik csapatra két mérkőzés várt, hogy aztán kialakuljon az utolsó nap meccssora, a helyosztók és az elődöntők párosítása. A 2. forduló mindjárt egy meglepetéssel indult, kikapott az FC Barcelona, a brazil Red Bull Brasil legjobbjaitól, ám megjegyzendő, hogy igencsak más formátumban és játékoskerettel érték el ezt az eredményt. Az Anderlecht a PSG-t is legyőzte, majd a 3. fordulóban párizsi és katalán siker született, így alakult ki az A-csoport végeredménye. A Barcelona és az Anderlecht a szombati elődöntőre készülhetett, míg a Red Bull Brasil és a PSG számára maradt a helyosztó.

IMG_4589

Kun Bertalan helyzetben (Fotó: PSVJeugd.nl)

A-csoport:
1. FC Barcelona 6 pont (7:3)
2. RSC Anderlecht 6 pont (5:4)
3. Red Bull Brasil 3 pont (3:5)
4. Paris Saint-Germain 3 pont (3:6)

2. forduló:
Red Bull Brasil – FC Barcelona 2-1
Paris Saint-Germain – RSC Anderlecht 1-2
3. forduló:
FC Barcelona – RSC Anderlecht 2-0
Paris Saint-Germain – Red Bull Brasil 1-0

Kun Bertalan a PSV második mérkőzésén a mexikói Club Deportivo Guadalajara, rövidebb nevén Chivas ellenében immáron a kezdőben volt. Jól kezdte a mérkőzést a középpálya közepén, az első pillanattól feltűnő volt, hogy milyen letisztultan és higgadtan játszik, tudja, hogy mit akar és gondolati síkon roppant összeszedett. Rengeteget mozgott, s egy nagyon szép helyezkedést követően egy higgadt befejezést mutatott be, ezzel megszerezve a tornán a PSV első gólját, hiszen a nyitónapon az angol United egy öngóllal kényszerült térdre. A második félidőben a szélre tette ki edzője Bercit, s ha csapattársa kevésbé önző, könnyen meglehetett volna a második gól is. Kun Bertalan gólja végül egy döntetlent ért a PSV számára. Először láttam játszani őt élőben, és amit láttam, az roppant meggyőzőnek bizonyult.

Kun Bertalan gólja a Chivas ellen 01:05-től

A játéknap második PSV meccsén csereként állt be Berci, újfent jól mozgott és jól vette fel a meccs ritmusát. Védekezésben is sokat dolgozott. Kifejelt hátul egy szögletből érkező labdát, s a saját ötöséről megindulva egészen az ellenfél a Mönchengladbach kapujáig robogott, ám a jó döntést egy rossz kivitelezés kísérte, így a ziccer ezúttal kimaradt. Pár perccel később aztán labdát halászott a középpályán, majd ugratta ki ziccerbe csapattársát, aki nem hibázott, így a Chivas elleni gólja után gólpasszt is adott a magyar középpályás.

Kun Bertalan kihagyott helyzete, majd gólpassza a Mönchengladbach ellen 02:20-tól

B-csoport:
1. PSV 7 pont (4:1)
2. Manchester United 4 pont (2:2)
3. Mönchengladbach 3 pont (2:4)
4. Club Deportivo Guadalajara 2 pont (3:4)

2. forduló:
Club Deportivo Guadalajara – PSV 1-1
Manchester United – Mönchengladbach 1-0
3. forduló:
PSV – Mönchengladbach 2-0
Manchester United – Club Deportivo Guadalajara 1-1

A torna utolsó napja az elődöntőkkel kezdődött, s nagy meglepetésre az FC Barcelona vereséget szenvedett a Manchester United ellenében. Érdekesség, hogy az angolok nem mutattak sokat a csoportkörben, s mindössze két lőtt góllal verekedték magukat el idáig. A másik ágon a PSV a belga Anderlecht legjobbjaival feszült össze, s így utólag azt mondhatom, hogy ez az elődöntő volt a torna legjobb, leglátványosabb mérkőzése két kiváló csapattal. Berci kezdőként kapott helyet, jól mozgott és jók voltak az átadásai a szélen, azon a poszton, mely számára nem feltétlenül előnyös. A találkozót a belgák nyerték, egy gyilkos kontrával a mérkőzés legvégén a kitámadó és a büntetőket elkerülni igyekvő házigazda ellen. A hetedik helyért a PSG és a Chivas játszott, míg az ötödik pozícióról a Mönchengladbach és a Red Bull Brasil összecsapása döntött.

anderlechtwin_627x351

Ünnepeltek a trófeával az Anderlecht fiataljai

A bronzmeccsen az FC Barcelona és a PSV párharcán Bercit, ahogyan a koreai Messit sem láthattuk már, ami nem csoda, hiszen hatalmas terhelést kapnak a játékosok az előszezonban és rotáció, pihenés nélkül ezt nem lehet végigcsinálni. Berci ugyebár a válogatott összetartásról érkezett haza, a PSV U19-es csapata az Otten Cup után pedig most egy 16 csapatos szintén roppant nívós nemzetközi tornán vesz majd részt, onnan pedig Berci haza sem tér a PSV-hez, hanem Prágába utazik, hogy a válogatottban részt vegyen egy négycsapatos tornán. Ezután pedig kezdődhet majd a szezon, s a bajnoki meccsek mellett a PSV az ifjúsági Bajnokok Ligájában is érdekelt lesz. A bronzérem a házigazda nyakába vándorolt, míg a finálé egy igen unalmas és eseménytelen mérkőzést követően jól elhúzott büntetőpárbajjal ért véget. A 70. alkalommal megrendezett Otten Cup az Anderlecht vitrinjébe vándorolt, ám ennél sokkal fontosabb volt a számunkra Kun Bertalan remek szereplése. Jó volt látni, hogy ilyen tehetséges labdarúgója van a magyar futballnak.

7. helyért: Paris Saint- Germain – Club Deportivo Guadalajara 2-1
5. helyért: Mönchengladbach – Red Bull Brasil 1-3

Elődöntő: RSC Anderlecht – PSV 2-1
Elődöntő: Manchester United – FC Barcelona 2-1

Bronzmeccs: PSV – FC Barcelona 2-0

Döntő: RSC Anderlecht – Manchester United 0-0 – büntetőkkel 8-7

A torna végeredménye:
1. RSC Anderlecht
2. Manchester United
3. PSV
4. FC Barcelona
5. Red Bull Brasil
6. Mönchengladbach
7. Paris Saint-Germain
8. Club Deportivo Guadalajara

A torna gólkirályi címén három labdarúgó osztozott, míg a csapatrészenkénti legjobb produktumokat is díjazták. Itt halkan megjegyzem, hogy a védő poszt kivételével mindegyik helyre lenne nekem is saját másik jelöltem, aki szerintem jobban játszott és többet mutatott. Viszont tudjuk, hogy ezen díjazások milyenek és mennyire szubjektívek, sokszor pedig érdektől telítettek, irányítottak.

Torna legjobbjai

A torna legjobbjai: Jordan Esteves da Costa (Red Bull Brasil – kapus) Wout Faes (Anderlecht – védő), Dante Rigo (PSV – középpályás), Tahith Chong (Manchester United – csatár)

A góllövőlista végeredménye:
Seungwoo Lee (FC Barcelona), Jéremy Bruno Guillemenot (FC Barcelona), Florian Schikowski (Mönchengladbach) 3-3 gól

Főszerkesztőnk repülője azóta már hazaért, s nagy elánnal tartott élménybeszámolót, melyből most önök is kaphattak egy kis szeletet.